hirdetés

Ez a belga juhász nyerte el „a legjobb kutya” címet: több ezer versenytársát előzte meg

Szénási Szimonetta

2023. július 15 - Képek: BBC

Az ötéves belga juhászkutya a habitusával, kiállásával és munkavégzésével érdemelte ki a megtiszteltetést.

hirdetés

A Charlotte nevű, ötesztendős belga juhász lett „Az Egyesült Királyság legjobb kutyája” (Top Dog All Breeds in the UK). Az országos címet az Our Dogs nevű magazin ítélte oda az éves versenyeredmények alapján – számol be a sikerről a BBC.

Charlotte./Kép: BBC

Példaértékű munkavégzés

Mint Charlotte büszke gazdája, Nicky Mackie elmondta, 2022-ben több mint 100 kiállításon győzött, alkalmanként 5-9000 másik ebet utasított maga mögé.

Amellett, hogy a juhászkutya roppant jó temperamentummal van megáldva, a viselkedése is példaértékű, ahogy az is, miként a feladatát végzi. Charlotte figyelemreméltó, amikor körbejárja a jószágokat, együtt tartva a nyájat, miközben az esetlegesen felbukkanó ragadozókra is ügyel.

A díjnyertes juhász szabadidejében imád játszani a barátaival./Kép: BBC

Odahaza egy a falkából

Mint a gazda elmondta, díjnyertes négylábúja mind a feladatvégzést, mind a versenyekkel járó előkészületeket élvezi. Ugyanígy örömmel sütkérezik a showkkal járó figyelemben, kifejezetten szeret a középpontban lenni.

Charlotte nem egyedüli juhászkutyája az asszonynak, több fajtatársával együtt végzik fontos munkájukat. Szabadidejükben pedig labdáznak és rohannak a frizbi után, aktív kikapcsolódásképp.

Valójában gyűjtőnév

Mint korábban írtunk róla, a belga juhászkutya elnevezés valójában négy különböző alfajtát takar. Ezek a laekenois, a tervueren, a groenendael és a malinois. Ennek a sokféleségnek az oka, hogy Belgiumban a 19. század végére rengeteg juhász- és pásztorkutya létezett. Szervezett tenyésztésük nem igazán volt elterjedt, mivel nem a külső jegyek, sokkal inkább a hanem a fáradhatatlan munkakedv volt a fő szempont esetükben. Külsejét tekintve Charlotte egy tervueren.

Pásztorkutyák versenye Magyarországon

A közeljövőben hazai terepen is megmutathatják kiváló képességeiket a juhászkutyák, ugyanis augusztus 15-én Szaporcán rendezik meg az évek óta hagyománynak számító Magyar Pásztorkutyák Terelőversenyét, ahol a versenyen és szakvizsgán kívül számos izgalmas programmal készülnek a felnőttek és a gyermekek számára. Többek között szakvezetett kiállítások, illetve tanösvénybejárások, íjászat, lóbemutató várja majd az érdeklődőket. A részletekről többet ITT tudhatsz meg.

belga juhász belga juhászkutya díj elsimerés munka munkakutya munkavégzés verseny

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink