hirdetés

A török kutyások Tigris tankja – az Aksaray Malakli

Csupor Erik

2023. november 14 - Képek: Getty Images Hungary

Két nagyméretű török pásztorkutya, a Kangal és az Aksaray Malakli. Két legendás kutyafajta, amelyekre majdnem minden kíváncsi, aki rajong a nagytestű kutyákért.

hirdetés

A közelmúltban adtunk hírt arról, hogy Anglia legnagyobb regisztrált kutyája jelenleg egy malakli. Na de mi az a malakli, honnan származik és mire használták? És miben tér el a nála jobban ismert, ikonikus pásztorkutyától, a kangaltól?

Kangal

A két fajta közül kétségkívül a Kangal a közismertebb, akikről egyébként már azenkutyam.hu-n is sok szó esett. A Kangalok a török Shivas megyében található Kangal városról kapták a nevüket, amelyik régió kétségkívül a legkomolyabb tenyésztési és használati központnak tekinthető. A mostani DNS kutatások szerint a kangalok ősei a kazah, kirgiz, türkmén és üzbég pusztákon egykoron élő kutyák leszármazottjai lehetnek, akik az egykori nomád türk népek közvetítésével, vagy kísérő kutyáiként juthattak el a mai Törökország területére. Ezek a kutatások cáfolták azokat a korábbi elméleteket is, amelyek szerint a Kangalok az ókori molosszerek leszármazottai lennének, amik azért mind a mai napig megjelennek a török marketing gőzhenger által gyártott anyagokban.

A kangalok az elmúlt évszázadokban tökéletesen alkalmazkodtak a végtelen anatóliai fennsík óriási tereihez és az ott történő állattartási kultúrához, tökéletesen látták el feladataikat a haszonállatok védelmében a pásztorok mellett. Mivel az ebben a régióban fő ragadozóként élő ázsiai farkasok mérete jelentősen kisebb az európai szürke, illetve az észak amerikai timber farkasénál, valóban hatékonyan tudtak, tudnak védekezni ezekkel szemben. A kangalok elképesztő testi adottságokkal rendelkeznek, e mellett, és nagy termetük ellenére döbbenetesen agilisak és gyorsak, harapásuk erősségét pedig jellemzően minden ezzel foglalkozó szakirodalom a top 5 közé teszi.

Kangal

Aksaray Malakli

Velük szemben az aksaray malaklik, vagy más néven aksaray malakliszi, illetve malakli karabasz, egy Aksaray provinciából származó, hatalmas, vagy óriás termetű pásztorkutya fajta. Habár a köznyelvben sokan a kangal nagyobb és nehezebb változatának tartják, éppen a már korábban említett DNS tesztek mutattak rá arra, hogy ez nem így van, a malaklik, a fekete maszk és a színbeli hasonlóság ellenére más genetikai örökséget hordoznak, mint a kangalok.

Ez részben a küllemükön is látszik, hiszen sokkal nagyobbak, a fejük formája más, masztiff típusú lógó ajkakkal rendelkeznek, ami egyáltalán nem jellemző a kangalokra, faroktartásuk egyenes, ráadásul a karakterük is jelentősen támadóbb, dominánsabb és agresszívabb más kutyákkal és idegen emberekkel szemben. Habár a malklikat is részben nyáj őrzésre használták hagyományosan, a török források szerint egy pár malakli látta el egy 7-800 birkából álló nyáj őrzését, e mellett azonban legalább ekkora szerepük volt a vagyon- és területőrzésben, valamint az Anatóliában rendkívül népszerű kutyaviadalokon is.

Óriási védelmező

A malaklikkal kapcsolatban nem elsősorban a gyorsaság és az agilitás volt a fő elvárás, hanem a nyers, mindent elsöprő erő és támadókészség, az idegen, a támadó ellenfél megsemmisítésének képessége. A malaklik szerepe tehát – ellentétben a kangalokkal – nem a nyájak körüli ragadozók távoltartása, elüldözése és hárítása volt, hanem az esetleg közel kerülő idegenek leküzdése és megsemmisítése. Tekintetbe véve a méretüket és súlyukat, ami meghaladhatja a 100 cm-es marmagasságot és 80-90 kg-os súlyt is, a kitartó üldözésre ezek a kutyák nem voltak és jelenleg sem alkalmasak.

Ha egy találó második világháborús hasonlattal szeretnénk pontosan megvilágítani a 2 fajta közötti különbséget, a kangal szerepét talán a könnyű, gyorsan mozgó, de így is nagyon hatékony Panzer 3-as tankokéhoz lehet hasonlítani, míg a malakli egy lassan mozgó, komoly páncélzattal és súllyal rendelkező, de halálos Tigris tankhoz.

Kinek való?

Mindkét fajtával kapcsolatban elmondható, hogy egyikük sem való kezdő, vagy mimóza lelkű kutyások kezébe, de azokéba sem, akik szerint ezekből az ősi eredetű és ösztönkészletű török pásztorkutyákból a kutyafuttatók világába jól beilleszkedő, „kutyuskákat” lehet nevelni, hiszen ez csak hozzáállás és napi pár óra futtatás kérdése. Mindkét fajta esetében génjeikben kódolva van a múlt és azok az elvárások, amiket Anatóliában támasztottak velük szemben évszázadokon keresztül.

Kangal

Nagy kutya és nagy kutya között is van különbség

Ha a kangalokról beszélünk, egy dolgozó pásztorkutyákkal foglalkozó szakértő beszámolt a kangalok európai beillesztésével kapcsolatos tapasztalatairól és elmondta azt, hogy az Anatóliában található hatalmas terek hiányában a szűkebb kiterjedtségű régiókban használt kangalok milyen problémákkal szembesültek és milyen problémákat okoztak.

Ha a malaklikról beszélünk, itt se a méretben egyébként egyező, de napjainkra már teljes mértékben szocializálódott, szelíddé vált német dogra, angol, vagy egyéb modern masztiff fajtára gondoljunk, hanem egy kőkemény, idegenekkel nagyon bizalmatlan, kiemelkedően támadó hajlamú, ráadásul más kutyákat nehezen, vagy nem elviselő óriás méretű kutyára, ami ilyen értelemben maximálisan meghaladja a napjaink átlag kutyásainak elvárásait egy őrző-védő fajtával kapcsolatban. A malakli egy nagyon komoly fegyver, amit ráadásul használni sem kell, automatikusan szolgálatba helyezi magát, ha úgy érzi, hogy bármi fenyegetést jelent a gazdájára, vagy annak családjára, legyen szó más állatokról, vagy számára gyanúsan viselkedő emberekről.

Aksaray Malakli Csupor Erik kangal malakli pásztorkutyák török pásztorkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!