hirdetés

5 érdekesség a pumiról: a gondolkodó kutya, akinek mindig van véleménye

Hangai Lilla

2024. június 9 - Képek: Getty Images Hungary, Eszement Pumi kennel

A pumi a 9, hivatalosan is elfogadott magyar kutyafajta egyike. Ez a mókás, terrier típusú négylábú egyre hódítja meg a kutyatartók szívét. Nemcsak elképesztően kedves fizimiskája segíti ebben, de pajkos természete is.

hirdetés

5 ritkán hallott érdekesség kerül a következőkben terítékre a pumi kutyáról.

Fotó: Eszement Pumi kennel

1.) Mozgásra teremtetett

Talán ezzel a kijelentéssel nem árultunk el nagy titkot, ám mégis fontosnak tartjuk kiemelni. A pumi ugyanis göndör szőrzetével, huncut tekintetével és bolyhos füleivel könnyen elhiteti magáról, hogy a cukiskodás áll a munkaköri leírásában. Ezek a helyes külső jellemzők azonban egy szikár, mély mellkasú kutyát rejtenek, aki ezen tulajdonságai miatt futásra, mozgásra, munkára teremtetett. A mély mellkas ugyanis általában a vadász- és munkakutyák sajátos jellemzője; extra tüdőkapacitást biztosít számukra a futáshoz és minden más állóképességi tevékenységhez.

2.) Nem szabad hajszárítóval szárítani a bundáját

A pumi szőrzete igen egyedi, és nem csak azért, mert nem hullik. Dupla rétegű a bundája, de a puha aljszőrzet és a durvább fedőszőrzet is egyforma hosszúságú. Amikor átfésüljük, utána mindig érdemes átvizezni a bundát, hogy az újra begöndörödjön. Hajszárítóval pedig azért nem ajánlott szárítani, mert a hő és a levegő áramlásának hatására a hullámok kiegyenesednek. Akinek göndör haja van, ezeket biztosan átérzi.

A pumi többféle árnyalatban is elfogadott: lehet szürke, fekete, fehér és fakó is. A fakó egy piszkos árnyalatú, szürkés, sárgás, barnás szín.

Fakó pumi

3.) A pumi számos rejtett szakismerettel rendelkezik

Amellett, hogy a pumi fantasztikus érzékkel tereli a jószágot, az FCI standardja más sajátosságait is kiemeli. Kiváló a szaglása, ráadásul azt is bebizonyította, hogy akár dúvad- és rágcsálóirtásra is bevethető. A terriervér utat tör magának minden körülmények között! Ó igen, arról majdnem meg is feledkeztünk, hogy házőrzőnek, jelzőkutyának is első osztályú.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

4.) A skandinávok kedvence

A pumi a 90-es évekig az átlagos emberek körében Magyarországon szinte teljesen ismeretlennek számított. Ekkorra azonban a skandináv népek, kifejezetten a finnek már felfedezték maguknak a fajtát a mudival együtt. Nagy sikere annak tudható be, hogy ez az élénk és kompakt kutya mindent megtestesített, amit ezek a természetkedvelő emberek kerestek egy négylábúban. Ezt követően azonban a hazai kutyás közösség is felismerte nagyszerűségét: ez leginkább annak volt köszönhető, hogy itthon is elterjedt az agility, amiben a pumi ösztönösen kiváló.

5.) Semmi nem kerüli el a figyelmét

A pumi terelés közben rendkívül szoros kapcsolatban áll a pásztorral, valamivel szorosabban, mint magával a nyájjal. Ám ez nem jelenti azt, hogy a jószággal való kötelékre nem fektet nagy hangsúlyt. Terelőtechnikáján is látható, hogy szeret minél közelebb elhelyezkedni az állományhoz, hogy megfelelő kontroll alatt tartsa azt. Önálló gondolkodó, bátor és szívós, ezért is lehetséges, hogy kis termete ellenére akár egyedül is, több száz fős csordákat, nyájakat képes terelni.

Ha érdekel, hogyan terelnek a magyar kutyák, köztük a puli, ide kattintva mindent megtudhatsz a technikájukról és a történelmükről.

érdekességek magyar fajták pumi terelőkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!