hirdetés

Nem engedik kilőni a farkasokat: a civilek a szigorítás fenntartásáért küzdenek

Gerhát Petra

2024. április 17 - Képek: Getty Images Hungary

Ismét szigorítanák a farkasok védelmét a civil állatvédő szervezetek.

hirdetés

A farkasok védettségi szintjének csökkentésére irányuló brüsszeli javaslat elutasítását kéri a Natura 2000 Szövetség a bukaresti környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumtól – közölte a civil összefogás egyik tagszervezete, a WWF Románia.

Az EU szerint túl sok a farkas, nem kell annyira védeni őket

Az Európai Bizottság 2023 decemberében kezdeményezte a farkasok nemzetközi státuszának megváltoztatását a jelenlegi szigorúan védettről védettre. A módosítás alapjaként a megnövekedett populációkat jelölték meg az uniós tagállamok által szolgáltatott adatok alapján. Az Európai Bizottság úgy véli, nem lehet már azokra az adatokra támaszkodni, amelyek alapján még 1979-ben elfogadták a vadon élő állatok, növények és élőhelyek védelméről szóló európai egyezményt. 

A román civilek évszázados, vadállatokhoz kapcsolódó történelmi örökségükre tekintettel tartanák fenn a fokozott védettségi státuszt a farkasok esetében. Mint mondják, a haszonállatokra olyan csekély veszélyt jelentenek, hogy nem indokolt a vadászatuk engedélyezése.

A jelenlegi becslések szerint a romániai állomány mintegy 3000 példányra tehető. Bár a Déli-Kárpátokban élő farkaspopuláció elmarad az olasz Appennin-hegységben vagy az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban regisztrált adattól, a becslések szerint a romániai farkasok teszik ki az európai állomány mintegy 35%-át.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

európai unió farkas Románia védett állat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink