hirdetés

Kígyó marta meg a kutyát – a postásnak köszönheti az életét

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 6 - Képek: Az Én Kutyám

Szerencséje volt annak a beagle-nek, aki a haragos ugatás helyett mindig örömmel várta a postást; az életét köszönheti neki.

hirdetés

Ginger, a beagle minden nap alig várta, hogy megérkezzen a postás, hiszen a gazdáinak szóló levelek mellett neki is mindig járt némi jutalomfalat és egy nagy adag simogatás. Egy nap, amikor Holle Keene Prigmore a küldeményeket hozta a georgiai házhoz, meglátta a sérült kutyát, nem messze támadójától: egy rezesfejű mokaszinkígyótól. Nagy szerencse, hogy éppen akkor járt a háznál, így a kutya gyors ellátást kapott, miután megmarta a kígyó.

A postás nem késlekedett: a családi ház kamerás kaputelefonján keresztül üzent a munkahelyen lévő gazdiknak, hogy mi történt, és azonnal a legközelebbi állatorvoshoz sietett a sebzett állattal. A gyors segítségnek köszönhetően a kutyus túlélte a támadást és már otthon lábadozik. A kígyó harapása ugyanis a kutya számára halálos is lehetett volna.

A marás helyén azonnal duzzanat, vörösség és gyulladás, valamint vérzés jelentkezik. Egy másik azonnali tünet lehet a túlzott nyálzás és a szájhabzás. Néhány óra elteltével a kutya súlyosabb tüneteket produkálhat, például hányás, hasmenés és bevizelés, hirtelen összeesés és bénulás jelentkezhet. Gyors állatorvosi ellátással kezelhető a marás, ám minél kisebb termetű az állat és minél később kerül szakemberhez, annál kisebb az esélye a túlélésre.

Jobb az elővigyázatosság

Hazánkban általában szerencsére nem kell attól tartanod, hogy a kertedben vadállat támad a kutyádra, ám ha együtt  utaztok valahova, tanácsos utána nézni, milyen, a kedvencedre veszélyes állatokra számíthattok. De ne feledd, hogy nemcsak a vadállatok fenyegethetik a kisállatodat. A helyi kóbor kutyák és macskák is potenciális veszélyforrások, hiszen egy esetleges összetűzés alkalmával komoly betegségeket adhatnak át kutyádnak.

Utazás során a kültéri játék is veszélyes lehet, ha nem teszed meg a kellő ővintézkedéseket -kép: Az Én Kutyám

Bárhová is utaztok, az alábbiakat tartsd észben:

  • Sose hagyd kint a kutyát. Még ha ismerős is számára a terep, a legnagyobb biztonságban a négy fal között van.
  • Gondoskodj a megfelelő szúnyog-, bolha- és kullancs elleni védelemről, épp úgy ahogy itthon. Egzotikus országok esetén ez kiemelten fontos, hiszen a vérszívók egy sor végzetes betegséget terjeszthetnek, mint például a szívféreg, ami már hazánkban is egyre gyakoribb.
  • Vigyél magaddal az utazás idejére elegendő kutyaeledelt. Ha a kutyus egyféle táphoz szokott, nem ajánlatos utazáskor újat próbálni, nehogy akkor derüljön ki, hogy érzékeny valamelyik összetevőjére.
  • Vidd magaddal a már bevált gyógyszereket. Ha például a kedvenced szeret mindenfélét felnyalni, ami miatt hajlamos a hasmenésre, még véletlenül se induljatok el az ekkor szokásos készítmény nélkül.
  • Előre nézd meg, hol van az úti célotokhoz legközelebbi állatorvos és állatpatika, illetve milyen vizsgálatok és kezelések érhetőek el. Sajnos a baj bármikor bekövetkezhet, de ha gyorsan tudsz reagálni, kedvencedet is hamarabb a megfelelő ellátáshoz juttatod.
  • Ha hosszabb időre tervezitek az utazást, tanácsos elgondolkodni kisállat biztosítás megkötésén. Ha magadnak – sőt, a poggyászodra is – kötsz biztosítást, pont a kedvencedet hagynád ki a sorból?!
beagle kígyómarás utazás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!