hirdetés

Jó a kutyának a szájmaszk? Utánajártunk a dolognak

László Enikő

2021. május 26

A maszkviselés az emberek mindennapjait képezi már több mint egy éve. De mi a helyzet a kutyákkal? Nekik is szükségük lehet rá?

hirdetés

Habár a fennálló korlátozások fokozatosan feloldódnak, a maszkviselés valószínűleg még jó ideig velünk marad. A legtöbb gazdi minden rossztól meg akarja óvni kedvencét, hát miért pont ne egy világjárványtól akarná? Amerikában már igen elterjedt, hogy a tulajdonosok háziállataikra is maszkot adnak, nehogy megfertőződjenek. A világ számos más országában is egyre nagyobb népszerűsége van a jelenségnek. De biztosan jót tesznek ezzel?

A kutyák elkaphatják a koronavírust?

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) szerint egyes háziállatok már megfertőződtek a Covid-19-cel. Azonban náluk a betegség igen enyhe lefolyással zajlott, az állatok szinte tünetmentesen vészelték át a kórt. Megfertőződésüket pedig egy koronavírusos emberrel való érintkezés okozta. Így arra kérnek mindenkit, hogy aki beteg, kutyájától is különítse el magát ugyanúgy, mint családtagjaitól.

Hogyan védheted meg kutyádat?

Habár ritkán, de előfordulhat, hogy a házi kedvenc elkapja a koronavírust, a szakértők mégsem tanácsolják, hogy a gazda maszkot tegyen kutyájára. Ez ugyanis árthat neki. Úgy akadályozhatod meg, hogy kedvenced elkapja a fertőzést, hogy mindig pórázon sétáltatod, és nem engeded, hogy idegenekkel kontaktusba kerüljön (például megsimogassák). Kerüld a nyilvános helyeket, ahol sok ember gyűlik össze egyszerre. Az embereknél megszokott egyéb védekezési módszereket, mint például a maszkviselést és a fertőtlenítőgél használatát pedig semmi esetre se alkalmazd kutyádon!

Tudtad? Az orosz Szövetségi Állategészség-védelmi Központ már kibocsátotta a koronavírusos fertőzés elleni, Carnivac-Cov elnevezésű állatvédő vakcina első adagjait.

Mit ne tegyél?

A CDC szerint nincs bizonyíték arra, hogy az állat bundájáról, bőréről átragadna a vírus az emberre. De még ha így is lenne, akkor sem szabad az állatot bármilyen fertőtlenítőszerrel, felülettisztítóval, hidrogén-peroxiddal, alkohollal, különböző törlőkendőkkel tisztítani. Csak és kizárólag kutyáknak előállított készítménnyel fürdesd az ebet! Ha úgy véled, gyakoribb tisztításra van szükség, tartsd észben, hogy a túl sok fürdetés nem tesz jót kedvenced bőrének. Ebben az esetben használj kutyáknak szánt szárazsampont, tisztító habot vagy érzékeny bőrre szánt terméket, ami gyakoribb fürdetésekhez is ajánlott.

Miért káros a kutyáknak a maszk?

A kutyák számára gyártott szájmaszkok eladásai szinte hihetetlen mértéket öltöttek (egyes boltok eladásai 500%-al gyarapodtak) az Egyesült Államokban. Azonban a szakértők és állatvédő szervezetek mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy ne adjanak ilyesmiket kutyáikra. Az ebeknek szánt maszk nem újdonság, már korábban is elérhető volt a piacon a szmog, a pollen és por elleni védelem miatt.

A maszk viselése rendkívül stresszessé, szorongóvá teheti az állatot. Emellett nehezen kapnak benne levegőt, ami főleg a rövidebb orrú fajták esetében lehet életveszélyes. Ők nem tudnak szólni, ha gond van. Nem tudják egy könnyed kézmozdulattal lejjebb tolni a maszkot, ha zavarja őket séta közben. Felesleges ilyenekkel stresszelni őket.

(Képek: Getty Images Hungary)

egészség koronavírus kutya elkaphatja a koronavírust szájmaszk szájmaszk kutyának

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!