hirdetés

A kutyák köldöke ebben a dologban tér el az emberekétől

Hangai Lilla

2024. május 13 - Képek: Getty Images Hungary

Azok, akik tisztában vannak az elevenszülő emlősök, azon belül is a méhlepényesek jellemzőivel, vagy láttak már újszülött kiskutyát, tudják, hogy az ebeknek is van köldöke, amelyből egykor a köldökzsinór vezetett ki, és kötötte őket össze szülőanyjukkal a méh oltalmában. Ugyanakkor ha kedvenced pocakjára gondolsz, nem biztos, hogy fel tudod idézni, hol is helyezkedik el az a bizonyos köldök, vagy hogy néz ki.

hirdetés

Következő cikkünkből megtudhatod, miben más egy kutya köldöke, mint egy emberé, és arról is beszélni fogunk, milyen probléma adódhat vele.

Ennél az apró mopsznál még jól látszik, hol kapcsolódott a köldökzsinór

A kutyák köldöke igen egyedi

Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is elevenszülők, azon belül pedig méhlepényes emlősök. Az elevenszülő emlősöknek két alcsoportja van, a már említett méhlepényesek, és az erszényesek. Rajtuk kívül pedig megkülönböztetjük még a tojásrakó emlősöket is. Sem ezen állatok utódainak, sem az erszényesek utódainak nincs köldöke. Ezzel szemben azonban a méhlepényeseknél az embrió az anyaméhben fejlődik ki. A fogantatás után egy új szerv jön létre, a placenta, vagy más néven a méhlepény. Ennek célja, hogy az anya véréből tápanyagokat és oxigént szállítson a növekvő kiskutyák vérébe, valamint eltávolítsa a salakanyagokat. A fejlődő szervezetek köldökzsinórral kapcsolódnak a méhlepényhez.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Az emberi csecsemőkhöz hasonlóan a kutyák köldöke is egy heg tulajdonképpen, amelyből a köldökzsinór eredt. A kutyusok születése után a zsinór elválik a placentától és a kutyus testétől is (egészen pontosan az anyaállat elrágja), kiszárad, majd néhány nap után leesik. Ami megmarad, az egy kicsi, alig kiemelkedő heg, vagyis a begyógyult köldök. Ennek a születés után már semmilyen funkciója nincs, egyetlen emlősnél sem.

Egy kutyus köldökét nem könnyű kiszúrni, és nem csak azért, mert a puha pocakot általában selymes szőrzet borítja. Az ő gombocskájuk nem egy bemélyedés, hanem olyan, mint egy heg. A has alsó részén, középen található, közvetlenül az utolsó bordák alatt. (Azért sokkal kisebb, mert a köldökzsinórjuk is sokkal vékonyabb.) A kis pötty körül a szőr általában más irányban nő, úgynevezett bocinyalást fedezhetsz itt fel.

Ennél az apróságnál jól kivehető a köldöksérv

Felmerülhetnek-e egészségügyi problémák a kutyák köldökével összefüggésben?

Bár ahogy írtuk is, miután megszületik az állat, a köldöknek már nincs funkciója. Ennek ellenére előfordulhat, hogy probléma adódik vele. A kiálló, dudorhoz hasonlító köldök azt jelezheti, hogy a kölyökkutya hasi izmai nem zártak megfelelően, emiatt pedig köldöksérv alakulhat ki. Ez egy olyan állapot, amely során a szövetek, például a zsír vagy a belső szervek átpréselődnek a hasfal nyílásán. Egy kisebb mértékű elváltozás valószínűleg nem okoz komoly gondot, de súlyosabb esetben műtétre is szükség lehet. Ezt csak az állatorvos tudja meghatározni, így mindenképpen kérjetek egy időpontot, ha erre gyanakszol.

Ide kattintva megtudhatod, miért van a kan kutyáknak is mellbimbója, és miért lehet ez számukra problémás.

köldöksérv köldökzsinór kutya köldöke kutya köldöksérv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink