hirdetés

Farkas-kutya hibridet igazoltak ott, ahol korábban soha

Gerhát Petra

2024. március 2 - Képek: Getty Images Hungary

Különös kinézetű falkatagot észleltek egy indiai farkasfalkában. Az ország nyugati részén portyázó vadak egyike látványosan elütött társaitól.

hirdetés

Világosabb bundájával és kutyaszerű arcvonásaival tűnt ki a farkasfalka egy tagja társai közül. Genetikai vizsgálattal jártak utána, mi okozza a furcsa küllemet. Cikkünkből a farkas-kutya hibridek jelenlegi helyzetéről is megtudhatsz néhány érdekes adatot. 

Egészen eltér a farkas-kutya hibrid külseje a falka többi tagjától

A farkas-kutya hibridek a vadonban

Farkas és kutya felmenőkkel is rendelkezett a különleges külsejű példány, melyet a nyugat-indiai erőkben vettek észre. A szokatlanul világos bundájú fél farkas az első, melyet az ázsiai országban dokumentáltak. 

Indiában nemhogy nem ritkák, egyenesen gyakorinak számítanak az elvadult, kóbor ebek az utcákon és a városok mellett. A farkasállományban is bővelkedő, hatalmas országban ennek ellenére soha nem vettek még hasonlót észre korábban. 

A világ más tájain érdekes módon nem szokatlan, hogy a két faj példányainak közös utóda szülessen. Ide kattintva például egy igazán különleges külső jegyekkel bíró hibridet ismerhetsz meg.

Igazi farkaskutyák

A farkaskutyának is nevezett utódok a házi kutya, a szürke farkas, a keleti farkas, a vörös farkas vagy az etióp farkas közös leszármazottai. Mivel a fajok egyedei genetikailag rendkívül közeli rokonságban állnak egymással (kutyafélék), és elterjedési területeik is jellemzően közösek, a világtörténelem során számtalan alkalommal párosodtak már egymással. Egyes területeken szándékosan tenyésztik is őket, sok helyen a tartásuk is legális. A farkas és a kutya keresztezéséből született állatok célzott tenyésztés esetében az első négy generációban tekinthetők hibridnek (F1-F4).

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

farkas farkas-kutya hibrid farkasfalka

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink