hirdetés

Blue Bay Shepherd: farkasok és németjuhászok kék színű gyermeke

Hangai Lilla

2023. november 24

A Blue Bay Sehepherd a rendkívül ritka kék színű ónémetjuhász és a szintén nagyon ritka kék színű farkas házasságából jött létre. Rajongói szerint annak ellenére, hogy megőrizte farkasszerű megjelenését, társállatként remekül szerepel. A fajta egyelőre fejlesztés alatt áll, nem ismeri el egyetlen kutyafajtákat nyilvántartó szervezet sem.

hirdetés

Külsőre egy rendkívül megnyerő, gyönyörű állat, ráadásul egzotikus is, aminek köszönhetően vonzza a figyelmet. A trendek gyorsan terjednek, így fontosnak tartjuk, hogy már most beszéljünk a Blue Bay Shepherd fajtáról.

(A nyitókép csak illusztráció, fekete színű szürke farkast ábrázol.)

A Blue Bay Shepherd már nem hibrid

A Blue Bay Shepherd jelenleg körülbelül 2 évtizede van fejlesztés alatt, ami egy fajta esetében nem számít soknak. Az egyetlen igazolt tenyésztő Vicki Spencer, a Southern Breeze Ranch-től. A cél az, hogy olyan kutyákat hozzon létre, akik rendelkeznek a farkasok egészségével és letaglózó megjelenésével, valamint a német juhászkutyák hűségével és engedelmes természetével.

A hölgy fontosnak tartotta, hogy ne csak a belső tulajdonságait illetően legyen ez a kutya egyedülálló, hanem a külső tulajdonságait illetően is, így jellegzetes kék bundát és világos szemeket álmodott meg. A kék árnyalatot a keleti erdei farkasok között találta meg. (Úgy tűnik, hogy az árnyalat egyelőre csak náluk jelenik meg a farkasok között.) A hosszú éveken át tartó keresgélés után talált egy tenyésztőt Franciaországban, aki ónémetjuhászokat tenyésztett. Közöttük bukkant rá a régen elfeledett kék színre is. (Az ónémetjuhászok testfelépítése és bundája is különböző a német juhászkutyáétól. Nagyobbak, robusztusabbak, a szőrük is hosszabb.)

A tenyészetből a hölgy olyan kutyákat választott, akik barátságosabbak voltak és nem jelent meg náluk az az erős őrző-védő ösztön, ugyanis szeretett volna barátságos és könnyebben kezelhető ebeket tenyészteni. Fontos tudni azt is, hogy a tenyésztés során csak F6 generációs kutyákat tenyészt, amelyek már kutyának minősülnek, nem farkas-kutya hibridnek. Vannak olyan Blue Bayek, akiknek 12-16%-os a farkastartalma, de a tenyésztő hölgy igyekszik ezt a számot 6%-on tartani. 2011-ben született meg az első Blue Bay Shepherd alom.

A Blue Bay Shepherd külső jellemzői és egészsége

A magasság egyelőre nincs meghatározva, de átlagosan 76 cm körül van. A kanok akár 58 kg-osak is lehetnek, a szukák akár 45 kg-osak. A szemek sárgásak vagy borostyán színűek, esetleg zöldes beütéssel. Az orr sötét színű, a bunda kék vagy palaszürke.

A Blue Bay Shepherd jellegzetes kékesszürke színét a D locus gén okozza, amely felhígítja fekete pigmentet. A farkas-kutya hibridekben minél magasabb a farkastartalom, annál inkább fakul a bundájuk a színe az öregedés folyamatában; egészen szürkéssé, ezüstössé válik az állat. A Blue Bay azonban megőrzi kék színét teljes élethosszában. Napi szőrápolás szükséges az esetében.

A tenyésztő nagyon helyesen a külső megjelenést háttérbe helyezi a tenyésztés során. Ha a kutya mutatja a várt belső tulajdonságokat, de inkább tűnik német juhászkutyának, az nem zárja ki a tenyészprogramból. Csak így biztosítható a kívánt temperamentum.

A várható átlagélettartam a fajta esetében ebben a korai stádiumban még nem meghatározható. Az eddigi tapasztalatok alapján ritkán jelenik meg náluk a rák és a gyomorcsavarodás, mérsékelt mennyiségben a hipofízis törpeség és az epilepszia, és viszonylag gyakran érinti őket a nagytestű kutyák mindegyikére jellemző betegség a diszplázia, és a német juhászkutyákra jellemző degeneratív myelopátia. Alapvetően azonban egészségesnek tűnnek, de a jövőben a tenyésztés során gondot okozhat a kis génállomány és a specifikus színre való tenyésztés.

A Blue Bay Shepherd belső jellemzői

A fajta még korai stádiumban van, ezért az egyedek temperamentuma változatos. Ennek ellenére azonban általánosan elmondható, hogy aktív, kedves, intelligens és ragaszkodó eb a Blue Bay. Nem munkakutya, azért lakásban is tartható megfelelő lemozgatás mellett. Emberközpontú, aki értékeli a társaságot, mindig szeret a gazda közelében lenni.

A tréningezését komolyan kell venni, ugyanis megjelenhet nála intenzív prédahajtási ösztön. De ha már a tréningnél tartunk, egyelőre nem tudjuk a temperamentumukban eltérő egyedek miatt, hogy mennyire képezhető kutyák a Blue Bayek! A megfelelőn szocializált példányok esetében úgy tűnik, hogy jól kijönnek más kutyákkal és idegen emberekkel is. A méretük miatt gyerekek mellé egyelőre nem ajánlják őket. Eladási áruk 2000-3500 dollár (700 ezer-1 millió 200 ezer Ft) körül van jelenleg.

Konklúzió

Amennyire az egyelőre fellelhető információk alapján meg tudjuk ítélni, mindenképpen egy érdekes, lehetőségekkel teli fajtáról van szó. Azt azonban kár lenne tagadni – ahogy a fentiekből is látszik –, hogy felmerültek bizonyos aggályok, amik más fajták tenyésztése során is felmerülhetnek természetesen. Ami problémát okoz még az információk relevanciáját illetően az az, hogy egyelőre csak egyetlen tenyésztő van a világon. Egyelőre semmiképpen sem javasoljuk egy ilyen kutya beszerzését, főleg nem ilyen áron! Érdemes olyan fajtát választani – már ha fajtatiszta ebet szeretnél – ami ellenőrzött körülmények közül, megbízható tenyésztőtől származik.

Ha érdekelnek a farkas-kutya hibridek, ajánljuk figyelmedbe Ocean, a 30%-ban szürke farkas hibrid történetét, aki szintén bámulatos kék bundával rendelkezik.

Blue Bay Shepherd farkas-kutya hibrid hibrid hibrid kutyák kék bunda kék kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink