hirdetés

Felismerik egymás a kutyák csupán egy fényképről?

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 29 - Képek: Az Én Kutyám

Kicsi, nagy, szőrös, meztelen – számtalan kutyafajtával találkozhatunk, és nemcsak mi, gazdik, hanem kedvenceink is mindig felismerik, hogy hasonszőrűt látnak. Vajon honnan tudják az ebek, hogy a rendkívül sokféle külső mind kutyát takar? Egy kutatás megtalálta a választ.

hirdetés

A kutya a világ egyik legkutatottabb állatfaja, a tudósoknak köszönhetően pedig egyre többet megtudhatunk a viselkedésükről és arról, hogyan gondolkodnak. Az ELTE Etológiai Tanszékéhez hasonlóan számos külföldi egyetemen szentelnek időt és energiát kutyákkal kapcsolatos kutatásokra – így derült fény a lyoni Nemzeti Állatorvosi Iskola vizsgálatában arra, hogy az ebek felismerik egymást akkor is, ha csak látják a másik kutyát.

A kutatás vezetője, Dr. Dominique Autier-Derian az érdekes témát lányának köszönheti. Egy kutyasétáltatás alkalmával édesanyjának szegezte a kérdést, amikor golden retriever kutyájuk egy mopsz mellett haladt el: honnan tudja a kedvencük, hogy a mopsz is kutya?

A kérdés pedig nagyon is jogos volt. Hiszen ha belegondolunk, tényleg rettentően érdekes, hogy például egy berni pásztor tisztában van vele, hogy a francia bulldog fajtárs. Az összes állatfaj közül a kutyák mutatják az egyik legnagyobb morfológiai változatosságot. Vagyis a vizuális azonosítás valódi kognitív kihívást jelenthet az ebek számára.

Bármilyen társas interakció során a kutyáknak először el kell dönteniük, hogy a másik állat a saját fajukhoz tartozik-e. Ezt szaglás, látás és hallás útján teszik meg, de olyan kognitív folyamatok is végbe mehetnek, mint a megkülönböztetés és a kategorizálás. Kutatásában Dr. Autier-Derian megállapította, hogy a kutyák kizárólag vizuális jelek alapján is képesek megkülönböztetni a kutyák arcát – fajtától függetlenül – más állatokétól, és egy teljesen külön kategóriába sorolják őket.

A kutatás menete

A vizsgálatban kilenc felnőtt kutya vett részt, akik az iskola hallgatóinak kedvencei voltak. Két kutya fajtatiszta volt (egy labrador és egy border collie), a többiek keverékek. Megjelenésük tekintetében mindannyian teljesen mások voltak. Méretben, színben, mintázatban, szőrhosszúságban és a fülek méretében és formájában sem voltak egyformák.

A kutatók célja az volt, hogy kiderítsék, vajon az ebek képesek-e megkülönböztetni bármely kutyafajtát más állatfajoktól, és minden ebet egy kategóriába sorolnak-e. Ez néha még az embereknek sem sikerül – van, hogy egy farkasról úgy hiszik, kutya.

A kutyáknak 144 színes digitális fényképet mutattak, amelyek különböző fajtájú kutyákat, más állatokat és embereket ábrázoltak. A képeket párban vetítették a kutyák elé: minden képpár egy kutyát és egy másik fajt ábrázolt. A résztvevő kedvenceknek megtanították, hogy parancsszóra válasszák ki, a két kép közül melyik ábrázol kutyát, és tegyék a fotó elé a mancsukat.

Lenyűgöző eredmények

Szinte hihetetlen, de a tanulmányban résztvevő kutyák mindegyike képes volt az összes kutyát kizárólag kép alapján felismerni – függetlenül annak külsejétől.

„A kutyák rendkívül hatékony vizuális kommunikációs rendszert mutatnak”

– mondja Dr. Autier-Derian.

„A tény, hogy fel tudják ismerni a fajtársakat, kiváló szaglásuknak köszönhetően pedig további megkülönböztetésre képesek, biztosítja azt, hogy a legkülönbözőbb fajták között is lehetséges legyen a társas viselkedés. Bár az emberek a fajt morfológiai határáig feszítették, a biológiai egység sértetlen maradt.”

Ha szívesen olvasnál további kutatásokról, ebből a cikkünkből megtudhatod, hogy az ELTE kutatói szerint mennyit ért egy kutya abból, ha rámutatunk valamire. Vajon megérti mit szeretnénk tőle?

kognitív képességek kutatás kutya viselkedés tanulmányozása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink