hirdetés

Ha megsimogatod ezt a kutyát, egész évben szerencséd lesz

Szénási Szimonetta

2022. december 31 - Képek: Getty Images Hungary

Egy különleges szokás járja Prágában, aminek része egy nevezetes szobor és egy kutya megsimogatása. Szerencsét és viszontlátást ígér a rítus.

hirdetés

A számos ikonikus kutyás hely közül egy Prágában található. A fáma szerint ha itt jársz, és megsimogatod a Károly-híd északi partján álló szobor kutyafiguráját, jó dolgok fognak történni veled.

A szobor története

A Nepomuki János-szobrot 1683-ban helyeztek el a prágai Károly híd északi oldalára. A bronzszobor egy agyagminta alapján készült, amelyet Matthias Rauchmiller 1681-ben készített. Jan Brokoff szobrász nagyméretű faszobrot készített Rauchmiller mintája alapján, amelyet aztán bronzba öntöttek Nürnbergben. Rauchmiller agyagmodellje jelenleg a Prágai Nemzeti Galéria gyűjteményében található, Brokoff aranyozott szobra pedig 1819 óta látható a prágai Nepomuki sziklán lévő Szent János-templom oltárán.

Ki volt Nepomuki Szent János?

Nepomuki Szent János IV. Vencel király udvari papja volt a 14. században. A legenda szerint az uralkodó parancsára ölték meg 1383-ban, mert a pap nem volt hajlandó elmondani a férjnek a királyné gyónáskor tett vallomását (az asszonyt hűtlenséggel vádolta az ura, erre akart bizonyosságot szerezni.)

A legendával ellentétben a történelmi feljegyzések szerint a későbbi szent halálának oka némiképp prózaibb: meghívott egy püspököt Prágába, aki a király ellensége volt.

Más források szerint a két esemény együtt gerjesztette fel az uralkodó haragját, aki megtorlásként vízbe dobatta Nepomuki Jánost. A szobor ennek a tragikus eseménynek a helyszínén áll. Az alakját övező legenda további eleme, hogy amint teste megérintette a vizet, abból csillagok szálltak fel (ezt jelképezik a szobor feje körül keringő csillagok is.)

A gyónási titok mártírja

1729-ben XIII. Benedek pápa szentté avatta, így lett a folyók, a hidak, a hajósok, a vízimolnárok, valamint a halászok védőszentje. A legendabeli helytállása miatt pedig a gyónási titok mártírjaként tartják számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok és a sóbányászok védőszentje is.

A szobrot övező misztikum

A szobor igen népszerű cseh látványosság, ami a helyiek szerint mágikus erővel bír. Aki megérinti a Nepomuki Szent János szobor talapzatán látható kutyát, annak útját szerencse kíséri majd, és egyszer még biztosan visszatér a városba. Mint látható, a szobrot ragyogóra koptatta a rengeteg simogató kéz, így a kutya már messziről tündökölve vonzza a látogatókat. (Amint látszik, az emlékmű jobb oldali jelenetén látható alakokat is sűrűn érintik a szerencsére vágyó kezek.)

Érdekesség, hogy a szent történetében nem említenek kutyát, mégis a lovag mellett látható négylábú lett az emlékmű kultikus figurája. Ennek oka lehet, hogy a kutya és a lovag is a hűség és az odaadás szimbóluma volt, amely tulajdonságokkal a szentté avatott férfi is bírt.

kutyás szobor legenda szobor szokás történelem utazás városi legendák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink