hirdetés

Újabb bizonyíték a kutyával való játék elképesztő hatásairól

Kövess Péter

2024. március 31 - Képek: Getty Images Hungary

A kutatók izgalmas felfedezést tettek, amikor megvizsgálták az emberi agyhullámokat a kutyával folytatott interakciók, köztük a játék során.

hirdetés

A tanulmány, amely a PLOS One című folyóiratban jelent meg, azt mutatta, hogy a kutyákkal való interakció erősít bizonyos agyhullámokat, amelyekhez különféle pozitív hatásokat társítunk. Mutatjuk, hogyan értelmezhető az eredmény.

A kutyával való rendszeres játék számos jótékony hatással járhat

A játék a kutyával befolyásolja az agyhullámokat

Korábban már számos kutatás kimutatta, hogy az állatokkal – különösen a kutyákkal – folytatott tevékenységek milyen fiziológiai és kognitív előnyökkel járnak, így például megnövelik az energiaszintet, pozitív érzéseket keltenek bennünk és csökkentik a memóriavesztés kockázatát.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Miközben azonban az előzőleg készült tanulmányok elsősorban holisztikus megközelítéseket alkalmaztak, és összehasonlították az emberek hormonszintjét a kutyákkal töltött idő előtt és után, addig a kutatók ezúttal mérésekkel ellenőrizték az agyi aktivitást, illetve megkérdezték a résztvevőket érzelmeikről.

Az interakció csökkenti a stresszt és javítja a memóriát

A kísérlet során miden résztvevő nyolcféle aktivitást – üdvözlést, játékot, etetést, simogatást, ápolást, fotózást, ölelést és kutyasétáltatást – végzett egy 4 éves, jól képzett nőstény uszkárral. A kutatók eközben egy elektroenkefalográfia (EEG) néven ismert technikával vizsgálták agyhullámaikat, majd arra kérték őket, hogy töltsenek ki egy kérdőívet érzelmi állapotukról. Az eredményből kiderült, hogy

a különböző tevékenységek eltérő hatással voltak a résztvevők agyhullámaira.

A kutyával való játék és séta például az érzelmi stabilitáshoz és ellazuláshoz kapcsolódó alfa sávot aktiválta, amelyet a memória javulásával és a mentális stressz csökkenésével is összefüggésbe hoznak. A kutya ápolása, simogatása pedig a béta sáv aktivitását hozta magával, ami a fokozott figyelemhez és koncentrációhoz kapcsolható. Ez a játék közben is megfigyelhető volt.

Összességégében a résztvevők sokkal kevésbé érezték magukat depressziósnak, stresszesnek és fáradtnak az uszkárral történő érintkezés után.

További kutatásokra van szükség

Mivel az ezen a területen végzett kutatások nagy része anekdotikus vagy szubjektív jellegű, „nagyon izgalmas”, hogy az új tanulmány pontosabb betekintést nyújtott abba, hogy az előnyök pontosan milyen formában jelentkezhetnek – mondta dr. Colleen Dell, a kanadai Saskatchewani Egyetem professzora.

Az agy vizsgálata már eddig is sok kérdésre adott választ

A kutatók úgy gondolják, hogy a prefrontális kéreg – a jelen tanulmányban vizsgált agyi régiók egyike – teremti meg a lehetőséget arra, hogy az állatokhoz való érzelmi vagy szociális kötődés ilyen komoly hatással legyen ránk. A korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy ez csökkentheti a kortizol- és növelheti az oxitocinszintet, ami szintén javít mentális állapotunkon.

Az új tanulmány ugyanakkor kisebb létszámmal, kontrollcsoport nélkül zajlott, ezért az eredmények megerősítéséhez további kutatásokra lehet szükség.

Kíváncsi vagy, hogy milyen további tudományos tények szólnak a kutyatartás mellett? Ebben a cikkünkben összeszedtük a 10 legfontosabbat.

ágy agyhullámok előnyök interakció játék jótékony hatások kutatás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink