hirdetés

Farkasok eszik a kutyákat a Hargitán

Gerhát Petra

2024. április 8 - Képek: Getty Images Hungary

Világszinten egyedülálló felfedezésre jutottak a román tudósok, amikor a helyi farkasok ürülékét vizsgálták a Hargita környékén. Mint kiderült, távoli rokonaik is a táplálékukká váltak.

hirdetés

Bár a farkasok létszáma általában a prédaállatokhoz igazodik, különös jelenségre figyeltek fel Erdélyben ezzel kapcsolatban. S nemcsak ordasból, de toportyánból, azaz aranysakálból is egyre többet találni a Keleti-Kárpátok lankáin.

Farkasok és aranysakálok otthona lett a Kárpátok

Bár a farkas és a medve megszokott ragadozó a Hargitán, az utóbbi időben ismét egyre több nádi farkast fedezni fel a környéken. A Wolflife projekt keretében négy évig tanulmányozták e ragadozók életmódját, és felmérték az állományt is. Szabó Szilárd, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség Természetvédelmi Osztályának vezetője a Wolflife projekt ismertetése során elmondta, hogy a világon egyedülálló jelenség az, ami Romániában tapasztalható: a farkasok táplálékában hatalmas arányban fordult elő a házi kutya. Akár 20 százalékot is kitett ez az arány. Ilyet korábban a világon sehol nem tapasztaltak. A szakember szerint ennek több oka is van.

Ezért eszik kutyát az erdélyi farkas

A farkasnak a kutya a konkurense, hiszen szintén ragadozó, amit igyekszik elpusztítani, de a kutyatartási szokások is hozzájárulnak ehhez a jelenséghez.

Rengeteg arrafelé a kóbor jószág, ráadásul a pásztoroknál általános, hogy tavasszal összeszedik a környék ebeit, amikor felvonulnak a legelőkre, viszont ősszel nem hozzák őket már vissza a hegyről, hogy ne kelljen télen etetni. A felügyelet nélkül hagyott kutyák így válnak a farkasok áldozataivá.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Erdély farkas táplálkozása havasok kóbor kutyák kutya és farkas pásztorkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink