hirdetés

Kutyás fesztiválok és kultuszok: ezt ünneplik a nepáli kutyaünnepen

Bodri Melissza

2021. július 13

A kutyákat nem csupán elmúlt, ősi kultúrákban övezte tisztelet, hiszen még napjainkban is léteznek olyan ünnepek, melyek középpontjában kedvenceink állnak. Vajon miről szólnak ezek, és hol rendezik meg őket?

hirdetés

Jó tudni, hogy vannak olyan nagyszabású rendezvények, fesztiválok, ahol a kutya képezi a tisztelet és a rajongás tárgyát. Ezeknek az eseményeknek általában vallási, kulturális háttere van, és ha mód van rá, évről-évre lebonyolítják őket.

Szent Rókus napja

Szent Rókus csodatévő ferences rendi szerzetes, akit nem csupán a pestisből gyógyulók, hanem többek között a kutyák védőszentjeként is számon tartanak. A legenda szerint, amikor elkapta a pestist, egy erdőbe rejtőzött el, és egy vadászkutya vitt neki kenyeret. A szentet a szobrokon általában ezért egy kutyával ábrázolják.

Szent Rókus napját augusztus 16-án ünneplik, és számos országban megemlékeznek ilyenkor a kutyákról. Például Bolíviában, El Alto városában a lakosok a helyi templomba sétálnak kedvenceikkel és áldást kérnek rájuk, míg mások a közösségi médiában köszöntik fel a négylábú kedvenceiket.

Szent Rókus alakja egy kutya társaságában.

Kukur Tihar, a nepáli kutyaünnep

Hófödte hegyek, mély katlanok, káprázatos pagodák, gasztronómia. Általában ezek a dolgok jutnak az eszünkbe Nepálról, ám van valami más is, ami miatt nagyon érdekes ez az ország. Ugyanis van egy nap, amikor különösen jó dolog itt kutyának lenni. Az ok nem más, mint a Kukur Tihar, vagyis egy fesztivál, amely négylábú barátainkról szól. A Kukur Tihar szó szerint azt jelenti, hogy kutyák napja. Ezt az ünnepet egy öt napig tartó, jellegzetesen október-november környékén megrendezett fesztivál második napján tartják meg.

Vidám eb Kukur Tihar ünnepén.

Az állatok nyakába ilyenkor virágfüzéreket tesznek, és egy különleges vörös jellel látják el a homlokukat, ezzel is megáldva őket. Emellett gazdag ellátásban részesülnek, a helyiek mindenféle finomságokat kínálnak az ebek számára. A hagyománynak sajátos eredete van. A nepáliak hite szerint a halál és igazságosság hindu istenének, Yamának két kutyája van, Shyam és Sadal, akik kísérik őt. Az emberek úgy tartják, hogy ha a valódi kutyák kedvére tesznek, akkor az istent is megbékítik, valamint az ebek elkísérik őket utolsó útjukra, és megvédik őket a pokol gonoszságaitól. Egyébként Kukur Tihart 2016-ban Mexikóban is ünnepelni kezdték, és hasonlóan a nepáliakhoz, ők is virágkoszorúval látják el az ebeket. Az ünnepély itt arra hívja fel a figyelmet, hogy az embereknek tisztelni kell az állatokat.

Kukur Tihar ünnepén a kutyák nyakába virágfüzért tesznek.

A kutyák kultusza az ősi Egyiptomban

Az ebekkel kapcsolatos túlvilághit már az ókori Egyiptomiak idején is létezett. Például a halál istenét, Anubiszt jellemzően sakál- vagy kutyafejű emberként ábrázolták. Az istenséget akkora tisztelet övezte, hogy a temploma melletti katakombákban a kutatók számos mumifikált kutyatetemet találtak. Az egyiptomiak bizonyos négylábúak iránti csodálatát és hódolatát kifejezi még, hogy számos ábrázolás maradt fent róluk az épületeken, szobrokon, festményeken, cserépedényeken.

Anubisz, a kutyafejű istenség.

Egy idei tanulmány arra is rávilágít, hogy az egyiptomi Berenicében – az ott feltárt kisállattemető maradványai alapján – tartott jószágok életükben különleges ellátásban részesültek. Például betegségükben támogatták őket, és nyakörvvel, különböző dísztárgyakkal körbevéve, textíliákkal becsomagolva hantolták el a kedvenceket. Ezzel nem csupán megbecsülésüket, hanem alázatukat is kifejezték.

(Képek: Getty Images Hungary) 

 

érdekességek fesztivál kutyás kultuszok kutyás ünnepek történelem tradíció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink