hirdetés

Miért mancsol a kutyád?

Molnár Enikő

2024. április 10 - Képek: Getty Images Hungary

Nemcsak, hogy kifejezetten aranyos, amikor kutyánk simogat minket a mancsával, megvan a maga jelentése is.  

hirdetés

Milyen idilli a következő kép: simogatod a kutyádat, ő pedig, mintha csak viszonozná a törődésedet, szépen ráteszi a mancsát a kezedre, esetleg feléd mancsol. Ebben a helyzetben legtöbbször félreérthetetlen kedvencünk kommunikációja: a szeretetét fejezi ki. Viszont gyakran tapasztalhatjuk, hogy nemcsak simogatás közben bökdös minket a mancsával, hanem néha teljesen más helyzetben is így kommunikál. Cikkünkben segítünk megfejteni a viselkedés üzenetét.

Néhány gyakori ok, amiért mancsol kedvencünk

Az nem kérdés, hogy kedvencünk kommunikálni próbál azzal, hogy kezünkre, kezünkbe vagy esetleg vállunkra rakja kisebb-nagyobb mancsát, ám számos kontextusban nehezebb megfejteni, hogy mit szeretne ezzel üzenni. Szóról szóra ugyan soha nem fogjuk tudni lefordítani, hogy mit próbál mondani a „simogatással”, ám leggyakrabban az alábbi okok állnak a háttérben:

Figyelemfelkeltés

Ha a figyelemfelkeltés a cél, vajon mi lehet a pontos motiváció? Kutyánk lehet, hogy egy szükségletére szeretné felhívni a figyelmet, mondjuk, hogy ki kell mennie, megitta a kirakott friss vizét, vagy vacsoraidő van. Emellett lehet, hogy a viselkedés célja egyszerűen maga a figyelem elnyerése: simogatást szeretne, örülne egy kis közös sétának vagy játéknak, esetleg unatkozik.

Vigasztalás

Lehet, hogy valami felzaklatta kutyánk lelkivilágát, és megnyugtató vigaszra van szüksége kedvenc emberétől. De az is lehet, hogy érzi rajtunk, hogy rossz napunk volt, esetleg szomorúak vagyunk, ezért próbál megvigasztalni.

Azok az édes kis mancsok üzennek nekünk

Amikor kicsit sok

Fontos, hogy kedvencünk tudjon velünk kommunikálni. Lehet, hogy mi még szeretjük is, amikor mancsol felénk. Ennek ellenére nem biztos, hogy mindenki örül annak, hogy egy lelkes eb megsimogatja, ezért érdemes megtanítani neki a határokat. Ezt megkísérelhetjük azzal, ha megtanítjuk pacsit adni, ám ez nem egy biztos megoldás. Lehet, hogy éppen emiatt fog gyakrabban mancsolni, hiszen jutalmat kapott érte, megerősítettük a viselkedést. Annak érdekében pedig, hogy társaságban ne okozzon semmi problémát, tartsuk karban karmait, és töröljük meg a mancsait, mielőtt lehetősége lenne összekoszolni valakit.

Ha többet szeretnél tudni erről a szeretetteljes viselkedésről, olvasd el ezt a cikkünket.

figyelem kutya mancsol kutya rád teszi a mancsát kutya simogat miért szeretet vigasztalás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink