hirdetés

Miért fekszik rád a kutyád? Ez lehet rá az oka

Molnár Enikő

2024. május 15 - Képek: Getty Images Hungary

Mérettől függetlenül aranyos, amikor egy kutya gazdájához bújik, esetleg ráhajtja a fejét, vagy bemászik az ölébe. Bár az utóbbi, valljuk be, kevésbé kényelmetlen, ha kis testű kutyáról van szó. De vajon miért fekszik ránk négylábú barátunk?

hirdetés

Egy jó gazdi szeretné megérteni, hogy kutyája miért viselkedik úgy, ahogy. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden mozdulatát analizálja, de lehet, hogy utánanéz olyan dolgoknak, amiket gyakran csinál kedvence. Mondjuk a nyalogatás, esetleg a farokkergetés vagy a „mancsolás” is idetartozhat. Sőt, ilyen viselkedés lehet az is, ha egy kutya a gazdájára fekszik vagy az ölébe kuporodik (amennyire teheti). Ezzel pedig meg is érkeztünk a témához.

Teljesen normális viselkedés

A kutyák szociális lények, általában szeretnek társaságban, főleg gazdájuk közelében lenni. Hogy ez pontosan milyen távolságban nyilvánul meg, az a kutyától és gazdájától is függ. Vannak ebek, akik tisztes távolságból szeretik szemmel követni gazdájukat, ám vannak kutyák, akiket le se lehetnek vakarni a szeretett személyről. Ők azok, akik ha tehetik, valószínűleg ráfekszenek gazdájuk lábára, kezére, vagy az ölébe hajtják a fejüket.

Egy átlagos napon, átlagos körülmények között azzal, hogy a gazdira fekszik a kutyája, valószínűleg azt üzeni az eb, hogy megbízik benne, szereti őt és a közelségét. Emellett kényelmet és megnyugvást asszociál a gazdájával való összebújással. Ha pedig belefér kétlábú barátja ölébe, így közelebb kerülve hozzá, akkor több mint valószínű, hogy kapva kap az alkalmon. Kényelem mellett meleget is biztosít a gazdi, így lehet, hogy ezért bújik hozzá az eb. Ám más értelmezése is lehet, főleg, ha furcsa helyzetben, zaklatottan, esetleg kontextuson kívül próbál meg egy kutya a gazdájára feküdni. Ilyenkor valószínű, hogy az alább felsorolt problémák közül kommunikál valamit.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Még mindig szeret, de mellette mást is kommunikál

Ha egy kutya a gazdájára fekszik, abban mindig benne van, hogy szeretetből, bizalomból teszi ezt. Ám vannak mellékes (ám nem mellőzhető) jelentéstartalmai is a viselkedésnek, amikről érdemes tudni.

Védelem és biztonság

A védelem adása vagy keresése hozzátartozhat az elragadó viselkedéshez. Nem biztos, hogy retteg az eb, vagy komoly veszélytől szeretné megvédeni gazdáját, de biztonságban szeretné tudni, és kihasználja gazdája megnyugtató jelenlétét, ha feszülten érzi magát egy helyzetben. A védelemhez szorosan kapcsolódik még két lehetséges jelentése, amikről nem szabad elfeledkezni:

Gyakran ez a kettő kéz a kézben jár, utóbbi pedig elharapódzhat, így erre mindenképpen érdemes odafigyelni.

Figyelmet szeretne

Könnyen lehet, hogy semmi mást nem szeretne kommunikálni kedvencünk, csak azt, hogy egy kis osztatlan figyelmet kér. Lehet, hogy egész nap nem is voltunk otthon, és már alig várta, hogy végre lássa a gazdáját. Az is lehet, hogy unatkozik, esetleg éhes, és fel szeretné hívni a gazdi figyelmét magára azzal, hogy ráfekszik.

A lista nem teljes körű, ebben a cikkünkben további lehetőségeket soroltunk fel. Ide kattintva pedig arról olvashatsz, hogy miért ül a kutya az ember lábára.

biztonság féltékenység figyelem kötődés kutya a gazdájára fekszik kutya ráfekszik kutya szeretet jele miért védelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink