hirdetés

Ez a népszerű dekoráció alvászavarokat okozhat a kutyánál is

Király Barbara

2024. június 14 - Képek: Getty Images Hungary

Felelős kutyatartóként fontos, hogy minden olyan eszközzel tisztában legyél, ami veszélyes lehet kutyád számára. Az összes készülék, ami villamos energiával működik, különösen nagy kockázatot jelent. Mivel a LED-szalagok is ebbe a kategóriába tartoznak, felmerül a kérdés, hogy biztonságosak-e ezek az elektronikai tartozékok.

hirdetés

Míg régen többnyire csak karácsonykor kerültek elő az égősorok, ma már a nyári szabadtéri programokon is egyre kedveltebb ezek a hangulatos fényforrások. Kaphatók fényfüzérek, illetve felakasztható vagy földbe szúrható lámpák is, amik kellemes fényt adnak. Emellett sokan egész évben dekorálják vele lakásukat, hálószobájukat. Bár összességében azt mondhatjuk, hogy a LED-szalagok használata biztonságos a kutya közelében is, de mindenképpen oda kell figyelned néhány dologra.

Hogyan lehetnek veszélyesek ezek az eszközök házi kedvencedre?

A LED-es szalagok akkor jelenthetnek veszélyt, ha olyan helyre vannak felszerelve, amelyet a kutya elérhet. Ha a szalagfény bármely része vagy kábele túl közel van a talajhoz. A kutyák, különösen a fiatal kölykök nagyon kíváncsi állatok, akik szájukat használják a világ felfedezésére. Gazdiként szinte mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy kölyökkutyája megrág ezt-azt.

Az égősort mindig olyan magasra helyezd, hogy kutyád ne érje el, és bele se akadjon

Itt merülhet fel az első veszély a LED-szalaglámpákkal: ha hozzáférhető helyen vannak, kutyádnak lehetősége van megrágni őket. Szerencsére kicsi az esélye, hogy az eszköz végzetes áramütést okozna (de megtörténhet!), ellenben kutyád súlyos égési sérüléseket szenvedhet.

Ezenkívül a laza vezetékek is veszélyt jelenthetnek, ugyanis egy felügyelet nélküli kutya könnyen belegabalyodhat, ami akár fulladáshoz is vezethet.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Károsak a LED-fénycsíkok a kutyák szemére?

Igen, a LED-es fényszalagok zavarhatják a kutyák látását, mivel szemük sokkal érzékenyebb, mint az embereké. Néhány gyengébb minőségű LED-izzó olyan sebességgel villog, amelyet mi nem is észlelünk, ám kutyáink több mint háromszor érzékenyebbek erre a villogásra. Ez a vibrálás rövid távon pusztán zavaró lehet, ám hosszú távon rossz hatással lehet kutyabarátaink látására.

A veszély elkerülése érdekében jó minőségű LED-szalaglámpákat érdemes vásárolni, szemben a gyengébb minőségű alkatrészekből álló, olcsóbb verziókkal.

Kutyád szeme olyat is érzékel, amit te nem

Hatással vannak a színes LED-ek a kutyák viselkedésére?

A LED-lámpák színe is befolyásolhatja kutyád viselkedését és jóllétét. A LED-ek színe jelentősen megváltoztathatja a helyiség légkörét. Közvetlen hatással lehetnek a hangulatra és az agy kémiájára is. Hozzánk hasonlóan a kék vagy erős fehér fény is felboríthatja a kutya természetes cirkadián ritmusát. Ez a fény ugyanazt a spektrumot használja, mint a napfény, ezért ébredési választ vált ki az agyukban. Az eb ébernek és aktívnak érezheti magát éjszaka, mivel a fény becsapja az agyat, ami azt gondolja, hogy nappal van, és ez megzavarhatja az alvási szokásokat.

A sárga és zöld fény ilyen módon lényegesen kisebb hatással van az állatokra. Csökkentheted a LED-szalaglámpák hatását kutyád viselkedésére, ha ezeket a melegebb színeket választod. 

Tudod, mi jelezheti, hogy a kutyád kimerült? Ide kattintva elolvashatod.

állatvédelem biztonság led szalag védelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!