hirdetés

Tudtad, hogy létezik egy kutyafajta, ami a mudi ikertestvére is lehetne? Mutatjuk, ki ő

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 19 - Képek: Getty Images Hungary

Noha a mudi kuriózum a magyar kutyafajták körében, a nemzetközi színtéren van valaki, aki a babérjaira törhet.

hirdetés

Minél inkább beleássa magát az ember a kutyafajták világába, annál több olyan ebet fedezhet fel, amelyek meglepően hasonlóak. Egy ilyen páros a magyarok híres terelőkutyája, és horvát rokona, akivel akár ikertestvérek is lehetnének. Íme a mudi és a horvát juhászkutya.

Horvát juhászkutya

Eredetük

A mudi egy ősi magyar kutyafajta. Kialakulása a népvándorlás idejére tehető; elődei valamikor a 4. és 6. század közötti időszakban kerültek a Kárpát-medencébe az ideérkező emberek juhászkutyájaként. Sokáig egy kalap alá vették őket a pulikkal és pumikkal, míg végül az 1930-as években a fajta kedvelői létre nem hozták a fajtastandardot, amelyet a Nemzetközi Kinológiai Szövetség végül 1966-ban el is fogadott. (Az Amerikai Kennel Klubnál csak jóval később, 2022-ben került nyilvántartásba.) A mudik többsége a mai napig munkakutya, de egyre többjüket tartják házi kedvencként.

A fajta valószínűleg több évszázad alatt fejlődött ki a keleti szláv területeken, a mai Horvátország részén élő úgynevezett Pfahlbauhund (Canis Familiaris Palustris) leszármazottjaiból. A hrvatski ovčar néven is ismert horvát juhászkutya jelenlétéről már a 14. századból találunk feljegyzéseket; Petar Bakic püspök kéziratában arra utal, hogy a bevándorlók hozhatták be a fajtát. 1935-ben kezdődött el a rendszerezett tenyésztés, 1951-ben készült el az első standard. Az évszázadok során a kutya megjelenése szinte semmit sem változott.

Mudi

Megjelenésük

Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy ugyanazt a fajtát láthatjuk a képeken, ám tüzetesebben szemügyre véve az állatokat felfedezhetjük a nüansznyi különbségeket.

A mudi általában 38–45 centiméteres marmagassággal és 8–15 kilogrammos súllyal rendelkezik. A horvát juhászkutya valamivel nagyobb: 40–55 centiméteres és 16–25 kilogrammos. Méreteikből fakadóan testfelépítésük kissé eltérő. Bár mindketten izmos állatok, a horvát juhászkutya formája téglalap, míg a mudié inkább négyzet alakú.

Bundájukat vizsgálva is találunk különbségeket. Mindkét fajtára jellemző a közepes hosszúságú, hullámos vagy göndör bunda. Ám míg a mudi esetében standard szerint elfogadott a fekete, fehér, cifra (merle), barna, fakó vagy hamvas (kék) szín, addig a horvát juhászkutya kizárólag fekete lehet.

Horvát juhászkutya: 

Jellemük

Mind a mudi, mind a horvát juhászkutya intelligens, élénk és hűséges kutya. A mudik könnyen taníthatók, nagyon ragaszkodnak a családjukhoz és kiváló munkakutyák. Játékosak és energikusak, szívesen részt vesznek a családi tevékenységekben.

A horvát juhászkutyák is intelligensek és könnyen képezhetők, de általában függetlenebbek és önállóbbak, mint a mudik. Bár ugyanúgy szeretik a családjukat, kissé visszahúzódóbbak lehetnek idegenekkel szemben. Kiválóak a területvédelemben és a pásztorkodásban, a gazdához minden körülmények között hűségesek.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

fajták összehasonlítása horvát juhászkutya juhászkutyák mudi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink