hirdetés

Milyen egy díjnyertes mudi? Tenyésztő mesélte el nekünk

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 9 - Képek: Bugacpuszta Mudi Kennel

A mudi az egyik legintelligensebb, legszeretetreméltóbb magyar kutyafajta, hazánkban pedig díjnyertes példányokkal is találkozhatunk. De mitől lesz egy mudi bajnok? És kinek való ez a rendkívüli kutya? Molnár-Farkas Csaba Zsolttal, a Bugacpuszta Mudi Kennel tulajdonosával beszélgettünk.

hirdetés

Miért pont a mudira esett a választása, amikor úgy döntött, hogy tenyésztésbe kezd?

Régóta érdeklődtem a kutyakiállítások iránt. Egy nagyon jó barátommal jártam versenyekre, eleinte csak szemlélőként. Ezután volt, hogy egyedül vittem el egy-egy kutyáját ezen bemutatókra. Ekkor döbbentem rá, hogy nem is olyan könnyű egy kutyát a kiállításokon megfelelően „prezentálni”. Így eldöntöttem, hogy elvégzek egy kutyafelvezető tanfolyamot. Itt ismerkedtem meg az első mudival, és szerelem volt első látásra. Gyakorlás közben megláttam Gulakuti Szira „Mariskát” tulajdonosaival.

Ekkoriban már sok kiállításon jártam és rengeteg fajtájú kutyát megismerhettem, de ilyen intelligens, szófogadó és sokrétű kutyát, mint a mudi nem. Ekkor döntöttem el, hogy mudikkal szeretnék foglalkozni. Legalábbis azt biztosan tudtam, hogy szeretnék egy-két mudit itthonra.

Sok-sok olvasás és tanulmányozás után megvásároltam kennelem két alapító tagját, Acélvére Baranya „Illancsot” és Barátpataki Irsát. Ők ketten kis idő múlva ráébresztettek arra, hogy csak a mudik mellett szeretném elkötelezni magam. Ekkor döntöttem úgy, hogy mudi kennelt alapítok. Mára már nem tudnám elképzelni a mindennapjaimat mudik nélkül. Hatalmas kikapcsolódás a mindennapi rohanó életben hazaérve csak velük foglalkozni.

A Fényes Mudi Klub 2023-as Év Mudija versenyén kan és szuka kategóriában is csodásan szerepeltek a Bugacpuszta Mudi Kennel kutyái. Mitől lesz egy mudi díjnyertes?

Ahogy már említettem, egyrészt nem csak a kutyáinkat kell felkészítenünk egy-egy kiállításra, hanem elsősorban magunkat, hogy megfelelően tudjuk őket bemutatni.

Másrészt a kutyáimat már nagyon pici kortól elkezdem felkészíteni ezen bajnokságokra. Megtanulják, hogyan kell állniuk az asztalon vagy a földön és hogyan kell futniuk velem a ringben. Ami számomra még nagyon fontos, hogy a kutyáim másokkal is közreműködőek legyenek. Mivel a mudikra jellemző az, hogy egy gazdások, ezért kiskoruktól kezdve más embereknek, barátoknak is odaadom őket egy-egy felvezetés erejéig. Így a későbbiek folyamán az sem okoz problémát, ha nem csak én viszem el őket a versenyekre.

A mudi szőre öntisztuló, kevésbé lesz piszkos a többi fajtáéval ellentétben, így örök dilemma, hogy kell-e kozmetikázni, fürdetni. Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy a megfelelő ápoltsághoz elengedhetetlen a versenyek előtti fürdetés, esetleg kisebb kozmetikázás.

A szőr és bőr ápoltsága nálam már az étkezésüknél elkezdődik. Nagy hangsúlyt fektetek a változatos étkezésre és a megfelelő táplálékkiegészítők adására. Természetesen ezen kívül fontos még a kutyáim kitűnő idegrendszere és a standardnak megfelelő külleme is.

Kinek ajánlaná – vagy épp nem ajánlaná – a mudit?

A mudi talán a legokosabb magyar kutyafajtánk. Egy intelligens, örökmozgó, egyedülálló munkaképességű szeretetbomba, aki a gazdája minden lépését figyeli.

Rendkívül gyorsan alkalmazkodnak minden élethelyzethez, számukra a legfontosabb az, hogy mindig a gazdájuk közelébe lehessenek. Kiválóak a sportokban és a terelésben egyaránt. Kertben és lakásban egyaránt tartható – igaz, az utóbbit csak ritka esetekben ajánlom. Lakásba csak úgy vállaljunk mudit, hogy a nap nagy részében ne legyen magányos és tudjuk biztosítani azt a mozgást és foglalkozást, amire szüksége van.

Egyébként a legideálisabb családi kutya, teherbírása és családközpontúsága miatt gyerekek mellé kifejezetten ajánlom. Kölyökkoruktól kezdve napi pár órás foglalkozással meseszerű társ lehet belőlük. Egy megfelelően tartott mudi életkora pedig akár a 15 évet is elérheti.

Bízom benne, hogy hozzám hasonlóképpen mások is felfedezik a fajtában rejlő szépségeket és akár egy örök társra találnak a mudik egyikében.

 

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Bugacpuszta Mudi Kennel interjú magyar kutyafajta Molnár-Farkas Csaba Zsolt mudi mudi jelleme

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink