hirdetés

Romániában állatrendőrség alakulhat: nem kell többé a rendőrökre várniuk az állatvédőknek

László Enikő

2020. szeptember 23

Romániában törvényjavaslatot indítványoztak annak érdekében, hogy állatrendőrség alakulhasson. Az új szabályrendszer hatalmas előrelépés lenne az országban.

hirdetés

Augusztus 26-án Marcel Vela, román belügyminiszter indítványozott egy törvényjavaslatot, azzal a céllal, hogy hivatalos állatrendőrség jöhessen létre Romániában. Ha ezt elfogadnák, az hatalmas előrelépés lenne az országnak. Sőt, Európában szinte sehol nem lenne annyi hatalma az állatvédőknek, mint határszomszédunknak. A tervezet alapján az új szervezetet az állam finanszírozná, illetve a vadon élő állatok ügyében is intézkedhetne.

Az új állatvédő szerv a rendőrség keretein belül alakulna meg.

A kezdeményezés már decemberben elindult, de a koronavírus miatt félbe kellett szakítani. A román belügyminisztérium első elképzelései szerint a rendőrség keretein belül alakul majd egy olyan állatvédő szerv, amelynek tagjai állatorvosi képesítéssel rendelkező rendőrök lesznek. Az, hogy hány ilyen személy van, kérdéses. Habár állatrendőrség eddig is volt az országban, megfelelő jogszabály híján nem bizonyult hatásosnak.

Milyen lenne az új állatrendőrség?

Az egyik legfontosabb jogként rögzítenék, hogy az állatvédőknek nem kellene többé a rendőrségre várni, amikor magánterületre akarnak belépni. Természetesen ezt csak megfelelő indokkal tehetnék meg, abban az esetben, ha egy rossz körülmények között tartott állatról kapnak információt.

Az érem másik oldala: évente rengeteg kóbor kutyát altatnak el Romániában.

A határozat szerint nem kellene engedélyt kérni az állatok tulajdonosától a fényképek vagy videók rögzítéséhez. Emellett a hatóság azonnal el is kobozhatná a veszélyben lévő négylábúkat.

Az alábbi esetekben intézkedhetne az állatrendőrség:

  • sérült, megkínzott állatok,
  • viadalokon harcoltatottak,
  • házi vagy vad állatokra lövés esetén,
  • élő állatok felhasználása kiképzésre, egy másik élőlény agressziójának fokozására,
  • lófélék és kérődzők felügyelet nélküli jelenléte a közutakon

Mi lesz az elkobzott kutyákkal?

A rossz körülmények közül kimentett állatokat menhelyeken helyezik el, ahol megkapják a szükséges orvosi ellátást, majd gazdát keresnek nekik. A megyei tanácsoknak kötelező lesz állandó menhelyeket létrehozni, annak érdekében, hogy minden állatot el tudjanak helyezni. Ezek intézményi alapon, állatkertek keretein belül vagy civil állatvédők bevonásával is megalakulhatnak. A négylábúak csak olyan szervezetekhez kerülhetnek, akik bizonyítottan képesek őket megfelelően ellátni. A tulajdonos a bíróságon fellebbezhet az intézkedések ellen.

Romániai állatmenhely.

Hazai kilátások

Magyarországon sajnos még nincs ilyen magas szinten az állatvédelem, de szerencsére egyre gyakrabbak a kezdeményezések. Az állatvédőknek minden esetben meg kell várniuk a rendőri intézkedést, és csak utána tehetnek bármit. Sok esetben nincsen ennyi idő, és túl későn menekülnek meg az állatok. A szervezeteknek ugyanannyi joguk van, mint bármely civil embernek. A menhelyek pedig így is maximális kapacitással működnek, nem minden esetben lenne lehetséges az, hogy az elkobzott állatoknak helyet találjanak.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatrendőrség állatvédelem jogszabályok menhely Románia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink