hirdetés

Védett madárra bukkant a többszörös díjnyertes vizsla a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 22 - Képek: Getty Images Hungary

Köztudott, hogy a vizsla kiemelkedő képességekkel rendelkező kutya. Ezúttal egy nagyértékű madarat talált a fajta egyik képviselője.

hirdetés

A történetet a Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán osztották meg. Főhőse Parázs, a többszörösen díjnyertes magyar vizsla, aki a beszámoló szerint gazdájával, Kagyerják Pál természetvédelmi őrrel járta az ipolyvecei rét déli oldalát, amikor megtalálta a ritka madarat.

Növényekért mentek, madarat találtak

Éppen a nyári tőzike tanulmányozására indultak, mikor a drótos jószág hirtelen megmerevedett, jelezve, valami szokatlant érzékelt. Bár az emberi szemnek láthatatlan maradt a figyelmét felkeltő dolog, a vizsla nem tágított. Még a sípszó sem zökkentette ki: három lábon állva várta, hogy gazdájának is feltűnjön érdeklődése tárgya.

Mi az a vadmegállás?

Ennek kapcsán fontosnak tartjuk, hogy kitérjünk a vizslákkal kapcsolatban egy nagyon lényeges, vadászatokon nélkülözhetetlen tulajdonságra, mégpedig a vadmegállásra. A Parázs által felvett póz nem más, mint a szóban forgó jelenség fizikai megvalósulása. Így jelzi a kutya, hogy vadat észlelt. Mint korábban írtunk róla, ez egy ösztönös viselkedés, ami már néhány hónapos korban megjelenhet anélkül, hogy bárki is tanította volna az ebnek. Vadászat alkalmával kiemelten fontos, hiszen ha közelebb menne a kutya az állathoz, azzal elriasztaná. Így viszont még kellő távolságból jelzi a vadásznak.

A természetvédő nem vette félvállról a jelzést, és mivel se nem látott, se nem hallott semmit, négykézlábra ereszkedve kezdte pásztázni a terepet.

Kis kutatás után két sástő avult tövében megláttam egy farokszerű tollbokrétát. Gyorsan, de finoman rámarkoltam, és legnagyobb megdöbbenésére előhúztam a képen látható madarat. Azonnal a Homoki Nagy István filmjében szereplő Galántai Lelovich Gyuri bácsi mondata jutott az eszembe miszerint »a jó madarásznak mindig van a zsebében jelölő gyűrű «

– idézte fel a felfedezést.

A haris természetvédelmi értéke félmillió forint.

A kis szárnyas pedig nem más volt, mint egy haris, amelynek eszmei értéke 500 ezer forint. A picinyke, mindössze 27-30 centiméteres szárnyas ugyanis a Természetvédelmi Világszövetség listáján mérsékelten veszélyeztetett, Európában sebezhető fajként tartják nyilván, míg Magyarországon fokozottan veszélyeztetett.

A fekete-barna tollazatú haris mezei madár és magányosan él. Táplálékát vetőmagok, gabonák és kis gerinctelenek alkotják. Magyarországon rendszeresen fészkel, körülbelül 4000 költőpár él hazánkban.

A madár a gyűrűzés és egy gyors fényképezés után szabadon folytathatta útját a fűben.

Megérdemelt jutalom

Parázs pedig szemfülessége jutalmául gazdája mindkét szendvicsét bezsebelhette.

magyar kutyafajta magyar vizsla vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!