hirdetés

Történelem előtti kutyák: ez történt velük Amerika gyarmatosításakor

Gerhát Petra

2024. június 10 - Képek: Getty Images Hungary

Nem voltak túl szerencsés helyzetben a felfedezések korának amerikai kutyái. A hódítók egyszerűen elfogyasztották őket.

hirdetés

Folyamatos konfliktusok szegélyezték az amerikai őslakos indiánok és a hódító európai konkvisztádorok kapcsolatának rögös útját. A legtöbb beszámoló éveken-évtizedeken át zajló harcokról, csatákról és állóháborúkról ad hírt. Ám nemcsak a helyi lakosok, de társállataik, köztük kutyáik életét sem kímélték Amerika meghódítói.

Régen azt hitték, az európaiak vitték az első kutyákat Amerikába

Amerika ősi kutyáinak a gyarmatosítás lett a veszte

A régészek az American Antiquity című folyóiratban megjelent új kutatásukban számoltak be legújabb felfedezésükről. Feltártak egy sírt, ahol a helyszínen talált kutya- és emberi maradványok vizsgálatából kiderült, hogy az angolok a 17. század eleji éhínség idején – a kannibalizmusról szóló történeteken túl – az őslakosok kutyáit is elfogyasztották.

A kutatók az 1609–1617 közötti időszakból származó kutyák csontmaradványainak mitokondriális DNS-elemzéséből kimutatták ugyanis, hogy a jamestowni kutyák közül legalább hat a gyarmatosítás előtti Amerikából származott, és a településen lakó angolok ették meg.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Az amerikai kutyák DNS-ét vizsgálták

Korábban azt hitték, a kutyák túlnyomó része a hajók fedélzetén, az emberekkel együtt érkezett az óvilágból. Azonban a legfrissebb genetikai vizsgálatok szerint bizony éltek az indiánok mellett is házi kedvencek.

Az ősi származású kutyák magas aránya inkább arra utal, hogy Jamestownban a britek és a póhatanok között összetettebb volt a kapcsolat, és kevésbé volt fontos a kutyák elkülönítése

– nyilatkozta a kutatást vezető Ariane Thomas, aki az adatok elemzését követően úgy véli , hogy akár valamilyen szinten együtt is élhettek az őslakosok a hódítókkal, de legalábbis többször érintkeztek egymással, mint azt eddig hitték. Bár eddig is tudták, hogy négylábúak éltek az indiánok mellett, és még pulykákat, illetve háziasított hiúzokat is tartottak, a mennyiségük lepte most meg igazán a régészeket. Sokáig úgy vélték, hogy a kutya Amerikában nem őshonos, a paleoindiánokkal együtt vándorolhatott a kontinens északi felére egy, a dingóhoz hasonló, ősi kutyaféle. A most talált leletek ezt a tényt némileg megcáfolják. Valószínűleg már a konkvisztádorok Amerikába érkezése előtt is éltek itt ugató bundások.

A régi, hódítás előtti Amerikában ráadásul minden törzsnek más-más kutyafajtája volt, amelyeket különböző célokra használtak. A gyarmatosítók ezzel szemben egységesebbek voltak a kutyák használatát tekintve, és az európai modell végül szabványossá vált országszerte.

Amerika ősi kutyáiról, munkájukról, feladatairól ide kattintva olvashatsz.

amerika dingó hódítás indiánok kutyái kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!