hirdetés

7 elképesztő érdekesség a beagle-ökről

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 17 - Képek: Az Én Kutyám

A beagle a világ egyik legkedveltebb kutyafajtája – nem véletlenül. Csodás kis ebek, akik olyasmikre képesek, amikre nem is gondolnál.

hirdetés

Amellett, hogy a beagle-ök remek házi kedvencek és kiváló vadászkutyák, az élet számos egyéb területén is kiemelkedő a teljesítményük. Olyan érdekességek következnek a fajtáról, amelyekről talán még sosem hallottál.

Kiszagolja, ha egy jegesmedve vemhes

Több állatkert is alkalmazta az Elvis névre hallgató kutyát, akit arra képeztek ki, hogy kiszagolja a nőstény jegesmedvék vemhességét. Az állat természetesen nem a medvék közt korzózva szaglászott; laboratóriumi körülmények között végezte a tesztet a vadállatok ürülékének vizsgálatával. Elvis pedig nagyon komolyan vette a munkáját: az esetek 97%-ban helyesen jósolta meg a jegesmedve állapotát.

Akár 15 kilométerről kiszagol bármit

Belegondolni is döbbenetes, mit is jelent ez. Nagyon leegyszerűsítve annyit, hogy a egy beagle ismeri az illatodat, akkor is tudni fogja, merre jársz, ha elgyalogoltál Siófokról Zamárdiba. Ráadásul egy beagle akár egy pikogrammnyi (a gramm egymilliomod része!) szagot is képes érzékelni. Ebben a segítségére vannak lógó fülei, amik az orra felé „söprik” az illatokat, illetve a más fajtáknál jóval nagyobb orrkagylójuk, amely szinte minden kutyánál több szaglóreceptort tartalmaz.

Ennek köszönhető, hogy egy Crystal névre hallgató beagle például már több esetben is segített paleontológus gazdijának a munkájában. Legutóbb egy 250 ezer éves csontot szagolt ki.

Tömegeket mozgat

A New York Mets eredeti kabalája egy Homer névre hallgató beagle volt, akinek a puszta jelenléte is üdvrivalgást váltott ki a közönség soraiban. Bár a csapat eleinte nem szerepelt túl fényesen, mégis mindig tömve volt a stadion, ha játszottak, hiszen az emberek látni akarták a tündéri kiskutyát.

Sajnos Homer pályafutása azonban nem volt hosszú életű. Arra képezték ki, hogy hazafutás esetén körbefussa a bázisokat, ám amikor ezt élesben kellett volna megtennie, a második bázis után inkább beszaladt a pálya közepére, ezért „kirúgták” a csapatból.

Lekvárkutyák

Elsőre furcsának tűnhet, hogy a beagle és a lekvár hogyan függ össze, ám kis kutatómunkát követően logikussá válik. A fajtát a britek előszeretettel alkalmazták a vadászatok során, az esti vacsoránál pedig a megsütött vad mellé általában ribizli lekvárt kínáltak. Így lett a beagle-ök beceneve a lekvárkutya.

Guinness-rekorder

Az egy perc alatt legtöbb labdát a mellső lábaival elkapó kutyának járó világrekorder címet szintén egy beagle, a Japánban élő Purin tartja.

Beagle brigád

Az USA kormánya 120 beagle-t alkalmaz az ország repterein felderítő kutyaként. A brigád tagjainak fő feladata, hogy olyan, az országba nem behozható termékeket szagoljanak ki, amelyek potenciális biológiai veszélyforrást jelenthetnek – például bizonyos gyümölcsöket, dióféléket, húst és virágokat, amelyek betegségeket, parazitákat vagy veszélyes rovarokat hordozhatnak.

A brigád pedig igen hatékony: a hatóságok évente átlagosan 75 000 tiltott terméket foglalnak le a segítségükkel.

Támogatják a jótékonyságot

2018-ban összesen 1029 beagle és gazdája gyűlt össze az angliai Merseyside Parkban, ahol amellett, hogy egy nagy közös sétával világrekordot állítottak fel, körülbelül 4,5 millió forintnyi adomány is összegyűjtöttek az ország beagle fajtamentő szervezetei számára.

Ha szeretnél többet megtudni erről a csodás kutyafajtáról, olvasd el Bőte Evelin, beagle tenyésztővel készült interjúnkat!
beagle érdekes tények érdekességek kutyafajtákról

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink