hirdetés

A 3 griffon típusú vizsla: az eszményi, mindenes vadászkutyák

Hangai Lilla

2024. március 31 - Képek: Getty Images Hungary

Az FCI VII. fajtacsoportjában kapnak helyet a vizslák. Ennek 1. számú alcsoportja rejti a kontinentális vizslákat, melynek 1.3-as alosztályában találhatók a griffon típusú vizslák.

hirdetés

A következőkből megismerheted a griffon típusú vizslák történelmét és jellemét.

Az olasz drótszőrű vizsla is a griffon típusú vizslák képviselője

1.) Cseh szálkás szakállú vizsla

Az első világháború előtt a mai Cseh és Szlovák Köztársaság területén a cseh szálkás szakállú vizsla volt a legnépszerűbb eb, amelynek feladata a vadászat során az volt, hogy jelezze a vadat. A háború azonban a fajtára is komoly súlyt helyezett, szembe kellett néznie a kihalással. Szerencsére azonban a lelkes rajongóinak jóvoltából elkezdődött a rehabilitáció, aminek köszönhetően ma is létező fajtáról beszélünk; mi több, Csehországban és Szlovákiában a második legnépszerűbb vadászkutya napjainkban is.

Elképesztően fejlett vadászösztöne ellenére meglepően könnyen képezhető és kezelhető a cseh szálkás szakállú vizsla, a gazdának minden körülmények között engedelmeskedik. Többek között azért is szeretik annyira, mert univerzális, vagyis remek eredménnyel vethető be sík terepen, erdős részeken és vízben is.

Cseh szálkás szakállú vizsla

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

2.) Drótszőrű griffon

Az 1800-as években a szárazföldi Európa vadászai szinte megszállottan hajtották a tökéletes, mindenes vadászkutya ideáját. Köztük volt a holland Eduard Korthals is, egy jómódú bankár fia. Több fajta megfontolt keresztezése révén Korthals kifejlesztett egy kutyát, amely szárazon kiváló tehetséggel mutatta meg a vad helyét, valamint vízben is remekül teljesített úszóhártyákkal szegélyezett lábujjainak köszönhetően. A fajta finomításán Korthals Németországban és Franciaországban dolgozott, így azóta is vitatéma, hogy a drótszőrű griffon holland vagy francia fajta-e.

Szőrzete remekül védi az állatot, ráadásul ápolása sem jelent különösebb kihívást, mivel keveset hullik. Arról nem is beszélve, hogy igen kedves, mondhatni bölcs megjelenést ad az ebnek. Melegszívű, lelkes és gyors észjárású a drótszőrű griffon, aki még a mai napig is elsősorban vadászkutya, csak kedvencként való tartása nem javasolt. Még annak ellenére sem, hogy híres gyengéd, figyelmes és könnyen kezelhető természetéről. Ha mégis ehhez ragaszkodnánk, tartsuk mindig szem előtt, hogy megfelelő mentális és fizikális stimuláció hiányában egy ilyen típusú kutya nem lehet igazán boldog vagy kiegyensúlyozott.

3.) Olasz drótszőrű vizsla

A Spinone Italiano egy rendkívül ősi fajta, amely a csoport többi tagjához hasonlóan a szárazföldi Európa mindenes vadászkutyáit erősíti. A Spinone szócskában a „pino” az olaszországi Piemont régióban található tüskés aljnövényzetre utal. Itt tenyésztették ki először és tökéletesítették ezt a minden időjárásban használható, minden célra és minden terepen bevethető vadászkutyát. Már az 1600-as évekből találunk a fajta ősére illő leírásokat, a középkorban pedig híres festők képein is felbukkantak.

Társaságkedvelő, kedves, szívélyes, engedelmes és türelmes kutya, akinek meg se kottyan a durva terep, a szúrós aljnövényzet vagy a jéghideg víz. Rezzenéstelenül tűr minden kellemetlenséget, ha a vadászatról van szó, ráadásul képes egész nap talpon lenni, amit még élvez is. Az olasz drótszőrű vizsla külső megjelenése és belső jellemzői eredményeképpen egy rendkívül szerethető kutya képe tűnik fel előttünk.

Olasz drótszőrű vizsla

Fontos!

Az FCI fajtacsoportok szerinti jellemzéseink célja, hogy megismertessünk a hivatalosan is elismert kutyafajtákkal. Igyekszünk a hely szűkössége ellenére, amennyire csak lehet, részletesen beszámolni róluk, de sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy mindent megosszunk veletek az adott fajtákról. A fajtaválasztás előtt mindig tájékozódj többféle releváns forrásból is, és ami még fontosabb, több tenyésztőtől! Egy felelős szakember tájékoztatni fog arról, hogy az adott fajtának mik lehetnek az esetleges hátulütői, és azt is el fogja őszintén mondani, hogy az életviteled és lehetőségeid alapján alkalmasnak ítél-e meg a fajta tartására.

Ide kattintva megtudhatod, hogy milyen formában jelzik a vadászkutyák a préda helyét. Még azok is, akiknek ezt sosem tanították.

cseh szálkás szakállú vizsla drótszőrű griffon fci hivatalosan elismert kutyafajták olasz drótszőrű vizsla szlovák drótszőrű vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink