hirdetés

Ezért sorolják Harry Potter házakba ezen a menhelyen a kutyákat

Molnár Enikő

2024. március 4 - Képek: Getty Images Hungary

Egy menhelyi kutyának nem egyszerű gazdára találni, ez sajnos tagadhatatlan. Ám minden létesítmény a maga módján próbálja népszerűsíteni és bemutatni kutyáit, hátha valaki beléjük szeret. Ezen a menhelyen pedig egy igazán különleges módszert találtak ki rá.

hirdetés

Ki ne ismerné legalább hallomásról a Harry Potter filmeket?! Az igazán elkötelezettek még a könyveket is olvasták, lassan pedig sorozat is készül a történetből, ami egy varázslattal teli világba repíti az embert. (Ha valaki még nem ismeretes ebben az univerzumban, annak ígérjük, hogy nem spoilerezünk sokat.) Tehát ebben a történetben megismerkedhetünk a Roxforttal, a boszorkány- és varázslóképző szakiskolával. Itt minden tanuló be van osztva egy házba a Teszlek Süveg bírálata alapján. És hogy hogyan dönt ez a varázserővel bíró eszköz? A gyerekek jellemét, erősségeit és gyengeségeit mérlegeli. Négy Roxfort-ház közül választja ki, hogy melyik megfelelő a diák számára: ezek a Griffendél (angolul Griffindor), a Mardekár (angolul Slytherin), a Hugrabug (angolul Hufflepuff) és a Hollóhát (angolul Rawenclaw). Ennyi ismertetés után rá is térnénk a lényegre: egy amerikai menhely ugyanis a Harry Potter Roxfort-házainak „kutyásított” verzióit használja arra, hogy a kutyák, kis védenceik számára szerető otthont találjon.

Harry Potter kutyák: Hogyan néz ki a házválasztás?

Minden hozzájuk érkező kutyát kiértékelnek és megállapítják a fő jellegzetességeit, kvázi egy „személyiségprofilt” alakítanak ki védenceikről. Ezek alapján minden ebet beosztanak egy házba, amit a fent említett négy Roxfort-házról mintáztak. Említésre méltó az elnevezésük is, hiszen mindegyik kapott egy „kutyásabb jelleget”. A házakkal azonosított erényeket többé-kevésbé megtartották, és a kutyusok jellemzőivel hozták őket párhuzamba. Angolul ezeket a neveket kapták a Pawgwarts (a Roxfort angol neve Hogwarts, a paw pedig mancsot jelent) házai:

  • Gryffindor-Gryffindog: Az ide sorolt kutyák például jól alkalmazkodnak az új dolgokhoz, így az egyik erényük a bátorság.
  • Slytherin-Slobberin: (Nem szeretnénk megmagyarázni a poént, de fordítással szolgálnánk azoknak, akik nem olyan jártasak az angol nyelvben. A slobber azt jelenti, hogy nyáladzás.) Az ide sorolt kutyák például elkötelezettek, így az egyik erényük az ambíció.
  • Hufflepuff-Hufflefluff: (A fluff puha szőrt jelent.) Ez a ház a legbarátságosabb kutyáknak van fenntartva.
  • Ravenclaw-Ravenpaw (A paw mancsot jelent.) Az ide sorolt kutyák például gyorsan tanulnak új trükköket, vezényszavakat, így az egyik erényük a tudás.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Miért ezt az utat választották?

Felmerülhet a kérdés, hogy miért áldoznak ennyi energiát és kreativitást befogadott, gazdira váró védenceik jellemzésére? A válasz (amellett, hogy törődnek a hozzájuk érkező kutyák sorsával) egyszerű és egy kicsit rendhagyó.

Tudományos kutatások bizonyították, hogy a kutyafajták vizuális azonosítása az esetek több mint 70%-ában hibás. […] Eltávolítottuk a fajtacímkéket a menhelyeinken azért, hogy ösztönözzük az embereket arra, hogy személyiség alapján fogadjanak örökbe. Kiemeljük a kutya egyéni tulajdonságait, amik a leginkább összhangban vannak a „kutyaháza” legjellemzőbb viselkedéseivel.

– írja a Pet Alliance of Greater Orlando a honlapján.

A sztereotípiák erejét senkinek sem kell bemutatni. Sajnos tény és való, hogy sokan csak a kutya kinézetét vagy a fajtáját veszik alapul és ezek alapján ítélkeznek a négylábúról ahelyett, hogy többet megtudnának arról az egy ebről. Valóban vannak fajtajellegzetességek, de azok nem mindenhatók.

Szerinted mennyire segíti ez a rendszer a kutyák örökbefogadását? Érdemes volt megtervezni és bevetetni ezt az új megközelítést?

A menhelyek helyzete nem egyszerű, főleg, hogy folyamatosan kerülnek hozzájuk menedékre szoruló állatok, ám sajnos nem ugyanilyen dinamikával fogadnak tőlük örökbe. Ebben az írásunkban ezt a kérdést feszegetjük.

állatmenhely harry potter harry potter házak kutya örökbefogadás menhely

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink