hirdetés

Elárulta a hosszú élet titkát a 108 éves asszony: köze van a kutyákhoz

Szénási Szimonetta

2023. július 6 - Kép: Ashmere Derbyshire/Facebook

Az Ada Danielt gondozó idősek otthonát elárasztották az üdvözlőlapok: több mint 300 kártya érkezett annak apropóján, hogy a hölgy 108 esztendős lett. Az asszony elárulta, szerinte minek köszönhető, hogy ilyen csodálatos kort ért meg.

hirdetés

Derbyshire-i Codnor Park idősek otthonának gondozói izgatottan készültek a nagy napra, amikor a 2015 óta velük élő Ada Daniel betölti a 108. életévét. Előzetesen felhívást tettek közzé, amelyben azt kérték, aki teheti, küldjön képeslapot az ünnepeltnek. A cél az volt, hogy 108 kártya várja a nénit. Az eredmény túlszárnyalta az elképzelést, hiszen több mint háromszázan ragadtak tollat, hogy kifejezzék jókívánságaikat. Emellett lufikkal is kedveskedtek neki, amiket egy hangulatos teadélután keretében adtak át a hölgynek, aki korábban már elárulta, szerinte esetében minek köszönhető a hosszú élet.

Rengeteg agara volt

Mint Kelly Goucher, az otthon tevékenységi-koordinátora a BBC News-nak elmondta, az 1915-ben született Adának nem sok családtagja maradt, tekintve, hogy nincsenek gyerekei, így unokái sem. Emiatt kérték a helyiek segítségét a meglepetés megvalósításában. Ahogy fogalmazott, nagyon örül annak, hogy a hölgy a kora miatt ismertté vált.

Annak ellenére, hogy nem született gyermeke, az asszony sosem volt magányos:

Rengeteg agara volt. Ripley-ben, a Street Lane-en lakott, emiatt az összes agarát is Street Lane-nek hívták… Egyszer megkérdeztem tőle, hogy mi a titka, és azt mondta, hogy kutyái vannak, nem gyerekei

– árulta el Goucher, aki a képeslapos akciót is szervezte, s aki szerint a hölgy egy igazi karakter.

A kutyatartás lenne a hosszú élet záloga?

Kutyát tartani egészséges

Hogy valóban ennek köszönheti szép korát a néni, azt nem tudjuk teljes bizonyossággal megerősíteni, de az biztos, hogy a kutyatartásnak rendkívül sok pozitív egészségügyi hozadéka van. A mindennapos kutyasétáltatás jó hatással van a szívre és az érrendszerre, fitten tart, segít az optimális testsúly megőrzésében, továbbá abban, hogy kevésbé legyünk stresszesek. Ezen felül négylábú társaink bizonyítottan csökkentik számos lelki betegség kialakulásának kockázatát, többek között a depresszióét, amivel sajnos egyre többen küzdenek. Az ebek a gyerekek mentális fejlődését is pozitívan befolyásolják, ahogy a társas kapcsolatainkra is jó hatással vannak – hogy csak néhány lényeges előnyt emeljünk ki a hosszú listáról.

A hosszú élet nem ritkaság az Egyesült Királyságban

Az Oldest in Britain nevű honlap szerint Daniel asszony a 66. legidősebb ember az Egyesült Királyságban. Érdekességképp: a jelenlegi listavezető a 113 esztendős Ethel May, aki 1909. augusztus 21-én született. Kíváncsiak lennénk, ő vajon mit tart a hosszú élet titkának!

agár ember és kutya kapcsolata idős kapcsolat ember és kutya között kutya és gazdája kutya idős embernek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink