hirdetés

Ezen múlik, ki lesz egy többgazdás kutya kedvenc embere

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 11 - Képek: Getty Images Hungary

Minden gazdi szeretné, ha a kutyája őt imádná a legjobban – de mi a helyzet a többgazdis ebekkel? Van kedvencük vagy a család minden tagját egyformán szeretik?

hirdetés

Nos, a válasz egyszerű is meg nem is. Egyszerű, hiszen igen, van kedvenc embere, ugyanakkor ennél bonyolultabb a kérdés, mivel több tényező is befolyásolja, hogy a kutya kit tart a környezetében a legnagyobbra.

Hogyan választják ki a kutyák a kedvenc emberüket?

Bár nagy általánosításokba nem szabad bocsátkozni, hiszen minden házi állat más és más, azt azért elmondhatjuk, hogy a kutya a szocializáció, a figyelem és a pozitív asszociációk alapján dönti el, ki lesz a kedvence. Vizsgáljuk meg ezeket a tényezőket közelebbről.

Szocializáció

A legtöbb kutya a születéstől hat hónapos korig terjedő időszakban kötődik leginkább ahhoz, aki gondoskodik róla. Ebben a korban a kiskutyák agya rendkívül fogékony, és a korai társas élmények egész életükre hatással vannak. Ezért fontos, hogy biztosítsd, hogy a kiskutyád pozitív élményeket szerezzen különböző emberekkel, helyekkel és dolgokkal.

Például azok a kutyák, akik sosem láttak szakállas embert, lehet, hogy később félénkebben közelítenek majd az arcszőrzettel rendelkezőkhöz. De ugyanígy, ha például idősebb emberek gondozták, nagy valószínűséggel a kutya pozitívan reagál majd az ősz hajra.

Ha kölyökként került hozzátok a kutyus, a kedvenc ember címéért folyó versenyben bizonyára előnnyel indul az, aki piciként a legtöbbet foglalkozott vele. Ám nem kell aggódni, ha felnőttként vált családtaggá az állat. A folyamatos társas programok, mint például a séták, kutyaparkos játékok vagy kutyaiskolai alkalmak felnőtt korban is nagyon sokat nyomnak a latba.

Figyelem

A legtöbb kutya általában ahhoz kötődik, akitől a legtöbb figyelmet kapja. Például egy kétgazdás állat gyakran előnyben részesíti azt, akitől a reggelijét kapja, és aki kiviszi sétálni. Emellett a testi kontaktus, az ölelések (már ha az állat igényli) és a simogatások is nagy szerepet játszanak. Ezek mind erősitik a kutya és gazda közötti köteléket. Ha az ember nem szokott összebújni a kedvencével, valószínűleg ő is tartózkodóbb lesz vele.

Plusz pontokat szerezhetsz tehát a kutya szemében, ha sokszor megöleled és még többet játszol vele.

Pozitív asszociáció

A kedvenc embereik figyelmén túl a kutyákat az is befolyásolja, milyen élményeket társítanak az adott személyhez. Amikor valaki jó dolgok forrása, a kutya kötődni fog hozzá. Ez teljesen logikus, hiszen melyik kutya ne imádná azt az embert, aki nem rest összekoszolni magát, hogy a parkban húzogatós játékot játsszon vele, vagy aki ötvenedszerre is eldobja frizbit. Ezért történhet meg az is, hogy a kutya kedvenc embere nem is a gazdája lesz. Ha állandóan rászól a gazdi, hogy ne ugráljon, de van valaki, aki boldogan fogadja, ha össze-vissza koszolja őt a sáros mancsaival – és ezért cserébe még simogatást is kap! -, az eb számára egyértelmű lesz a választás.

Így kerülhetsz az első helyre

Természetesen egy kutya gazdájának lenni nem verseny. Attól, hogy van az állatnak preferenciája, még nem kell a családnak összeveszni azon, hogy ki álljon a képzeletbeli gazdi-dobogó legfelső fokára. Ugyanakkor számos eszköze van annak, hogy elmélyítsd a te és a családi kedvenc közötti kapcsolatot.

A legegyszerűbb (és legszórakoztatóbb) módja az, ha naponta fókuszáltan legalább 30 percet töltesz kettesben a kutyáddal valamilyen közös programon. Fontos, hogy nem tartozik ide a séta, a kertben éppen egyidőben kint vagytok esetek és a tévézés sem.

Ami viszont igen, az az interaktív tevékenység. A kutyád akkor tudja, hogy figyelsz rá és törődsz vele, ha olyasmiket csináltok, amik során az állat úgy érzi, hogy mindkettőtöknek jó a móka. Ilyen lehet a közös focizás, feladatok gyakorlása egy kutya játszótéren vagy új trükkök tanítása.

A kötelék kialakulása természetes folyamat a kutyák és azok között, akik jól bánnak velük. Gondoskodj a kutyádról, legyen sok közös programotok, nyújts neki pozitív élményeket – életen át tartó szeretetével viszonozza majd.

boldog kutya ember és kutya kötődés gazda és kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink