hirdetés

Több mint 120 kutyát mentettek egy viadal telephelyéről

Szénási Szimonetta

2024. május 26 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyákra több ingatlan egyidejű átvizsgálásakor bukkantak rá a rendőrök.

hirdetés

Miként az Egyesült Államok Humán Társaságának sajtóközleménye fogalmaz, a New Jersey-ben történt házkutatás során „a kutyákat és kölyökkutyákat több épületben találták meg sivár karámokban és ketrecekben élve, míg másokat a hideg esőben reszketve a kültéri kennelekben, vagy nehéz láncokon, kevéssé védve az időjárási elemektől.” Az akcióban állatorvosok is részt vettek, akik már a helyszínen megvizsgálták az ebeket, és megkezdték az ellátásukat, amennyiben indokolt volt. A szervezet szerint, a körülmények és az ebek állapota alapján, ezeket a kutyákat kifejezetten viadalra szaporították.

A kutyaviadalozás hazánkban is probléma / A képek illusztrációk

Borzasztó állapotban voltak

Több állaton kezeletlen sebek, vagy már behegedt sérülések voltak. A viadalos kutyák esetében jellemzőek a szúrt, vágott és harapott sebek, továbbá a zúzódások és a csonttörések. Ha nem ezekbe, akkor valamilyen fertőzésbe, a nagy vérveszteségbe, vagy a harc miatt kimerültségbe, illetve sokkba halnak bele. Nem ritka a kiszáradás miatti kimúlás sem.

A sérülteken kívül lesoványodott példányok, valamint vemhes és szoptatós nőstények is voltak a helyszínen.

Mindezek ellenére a beszámoló szerint a kutyák kedvesek és barátságosak voltak a megmentőikkel.

Megdöbbentő, hogy a kutyaviadalokkal járó szenvedés mértéke mennyire ellentétes azzal, hogy ezek a kutyák mennyire kedvesek és szeretetre éhesek

– mondta Janette Reever, a szervezet állatbűnözési nyomozati programjának vezetője a közleményben.

Az állatokat egy biztonságos helyre szállították, ahol folytatják kezelésüket.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Nem maradhat büntetlenül

A főügyészi hivatal tájékoztatása szerint, nyolc embert tartóztattak le az ügyben, akik ellen vádat is emeltek.

A kutyaviadalokból származó haszonszerzés érzéketlen, brutális és kegyetlen. Ezek az állatok bántalmazással, szenvedéssel és erőszakkal teli életbe születnek, amely órákig tartó harcokban, és gyakran e kutyák lassú és fájdalmas halálában csúcsosodik ki. A nyomozás során feltárt állítólagos illegális tevékenységek nem maradnak büntetlenül

– fogalmazott Matthew J. Platkin főügyész a kiadott közleményben.

Hazai probléma is

Bár a jelen eset Amerikában történt, át sem kell lépnünk az országhatárt, hogy hasonló borzalmakkal szembesüljünk. Az Indexszel közösen indított videós riportsorozatunk eddigi részeiből már tudhatod, mekkora gondot jelent hazánkban is a kutyaviadalozás. Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány vezetője testközelből tapasztalja nap mint nap, miként használják fel és ki ezeket a kutyákat.

Kapin Richárd mesélt a hazai helyzetről / Fotó: Az Én Kutyám

Elmondása szerint a viadalok kéz a kézben járnak más illegális cselekményekkel.

Ide kattintva megnézheted vagy -hallgathatod a vele készült riportot. Itt pedig arról is beszélünk Schneider Kingának, a Noé Állatotthon szóvivőjének, valamint Joó Katának, a Forte Kutyaiskola vezetőjének bevonásával, hogy mi lesz az elkobzott kutyák sorsa.

állatvédelem harci kutya jog kutaviadal sebesülés sérült kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!