hirdetés

Történelemóra kutyákról, nemcsak a gazdiknak-programajánló

Molnár Enikő

2023. május 12 - Képek: Getty Images Hungary; László Enikő

Hétvégi kikapcsolódást keresel, de nem szeretnéd otthon hagyni kedvenced? Túrázni már voltatok, és valami újat keresel? Ezt a kiállítást együtt fedezhetitek fel négylábú barátoddal. Még két hétig látogatható a Vau kiállítás, ahol többek közt megismerheted a „fővárosi kutyatartás kultúrtörténetét” egy színes tárlat keretein belül.

hirdetés

A kutyák már több ezer éve gazdagítják az emberek életét. Ez idő alatt vadászatban, házőrzésben, rendőri munkában és még sok másban segítették gazdáikat. De mennyire ismerjük ennek a kapcsolatnak a részleteit? Ezeket és még megannyi érdekességet mutat a Vau kiállítás. Korábban  már beszámoltunk a megnyitójáról, és jó hír, hogy meghosszabbították, így még május 28-ig meg lehet tekinteni a Kiscelli Múzeumban.

Fotó: László Enikő

Mit tartogat ez a kutyás kiállítás?

A kiállítás egészen a kezdetektől tárja fel látogatói számára a kutyatartás színes történetét, gondos odafigyeléssel a részletekre. De nem kell megijedni, korántsem unalmas, sőt. Érdekes információval lát el minden látogatót a kutyák történelméről, képekkel és tárgyi emlékekkel gazdagítva.

A kutyák már régóta hű társai az embereknek, ezt mi sem mutatja jobban, mint az a rengeteg kutya ihlette tárgy, ami kiállításra került a múzeumban. Kedvenceket ábrázoló sétapálcák, dísztárgyak, csontgyűjtő tálak, csakhogy néhányat említsünk a sok közül. A tárlatot járva megtudhatjuk, hogy mikor és hogyan terjedt el a fővárosban a kutyatartás. Bemutatásra kerülnek olyan érdekességek, mint például az ebadó befizetésének igazolása szolgáló, korai biléták. Megtudhatjuk, hogy mi az a bárca, és mivel hozható összefüggésbe. Tanulhatunk a szájkosarak korai funkciójáról, az állatorvoslás vívmányairól és betekintést nyerhetünk a korabeli kutyakiállítások világába.

Megismerhetjük a munkakutyák történelmét is, az első rendőrkutya-iskolától az ebek világháborúban játszott szerepén keresztül a mai terápiás kutyákig.

Budapest első menhelye

A kutyák száma az évek során rohamosan nőtt Magyarországon. Míg az 1800-as évek végén 8000 körüli egyedet tartottak számon, cirka 50 év alatt 28000 körülire nőtt a számuk. Mára 350000 körül tartunk. A kutyatartás elterjedésének sajnos mindig volt árnyoldala is. Nem mindig kompatibilis a kutya és első gazdája, így az elárvult ebeknek helyet kellett keresni. A kiállításon megismerhetjük az első fővárosi menhely történetét, ami később Illatos útként híresült el.

Kutyás kiállítás

A kutyákról szóló kiállítás ötletesen kutyával együtt is megtekinthető, így tökéletes hétvégi program az egész család számára. Természetesen, mint más kutyabarát helyeken, itt is be kell tartani a kutyás látogatásra vonatkozó szabályokat, hiszen felelősséggel tartozunk kedvencünk tetteiért.

fővárosi kutyatartás hétvégi program kiállítás kutya történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!