hirdetés

Így néz ki a világ egyik legöregebb kutyája: megtekinthető a fáraó mumifikált kedvence

Szénási Szimonetta

2023. április 10 - Képek: YouTube; Getty Images Hungary

Az Egyiptomi Régiségek Múzeumának műtárgyai között egy több ezer éves négylábú mumifikált maradványai is megtekinthetők.

hirdetés

Aki ellátogat Egyiptomba, egészen pontosan Kairóba, és betér a Tahrír téren található Egyiptomi Régiségek Múzeumába, a műtárgyak között a kutyabarátok egy számukra kiemelten különleges ereklyét is megtekinthetnek. A gyűjteményben ugyanis megtalálható II. Amenhotep fáraó egykori kedvencének mumifikált maradványa.

I.e. 1428-1401

II. Amenhotep a fellelhető adatok szerint i. e. 1446 körül született, majd i.e. 1428-ban uralkodói rangra lépett az ókori egyiptomi XVIII. dinasztia hetedik fáraója. Apjától, a nagy hódító fáraótól, III. Thotmesztől hatalmas birodalmat örökölt, melyet több évtizedes uralkodása alatt sikerrel megőrzött és kormányzott egészen i.e. 1401-ig. Sírja mellett egy különleges leletre bukkantak a régészek, mégpedig egy tökéletesen megmaradt vadászkutya maradványaira.

Magas szintű tudás

A feltárt sír bizonyítja, hogy az ókori egyiptomiak kiválóan értettek a mumifikáláshoz, ami magas szintű tudást, pontosságot és kézügyességet igényelt. A kutya múmiája mellett a múzeum több mint 136 ezer fáraói ereklyét számlál, emellett a raktárakban is több százezer régiséget őriznek.

Az alábbi videón számos mumifikált kutya, illetve egyéb állat maradványait mutatják be:

Több száz mumifikált állat

Pár éve a Kairótól délre fekvő szakkarai nekropoliszban is nagyszabású felfedezést tettek a kutatók, akik több száz mumifikált állattetemre bukkantak. A két oroszlánkölyök, a krokodilok, madarak és macskák mumifikálódott maradványai mellett számos korabeli tárgy is előkerült az ásatás során.

Túlvilági élet

A kutyák mumifikálásának nyomós oka volt az ókori Egyiptomban, akik annyira tisztelték az ebeket, hogy ünnepélyes szertartás keretében temették el őket abban a hitben, hogy a túlvilágon tovább folytatják életüket.

Az egyik legismertebb kutya Abutiu, akit az Óbirodalomban (i.e. 2613-2181) nagyszabású temetéssel tiszteltek meg a Gízai-fennsík közelében. Az eb a fáraó egy ismeretlen szolgájának kutyája volt, mészkő emléktábláját 1935-ben fedezte fel George Reisner egyiptológus.

A lelkek kísérői

A kutyákat övező tisztelet összefügg azzal, hogy a négylábúakat Anubisszal, a kutyasakál alakú istennel hozták összefüggésbe.

Ő az, aki az elhunyt lelkeket a nagy ítészhez, Oziriszhez vezette, aki döntött a túlvilági sorsuk felől.

egyiptomi kutyatartás emlékezet kutya múmia kutya túlvilági élet kutyák az ókorban kutyás emlék ókor ókori kutyatartás temetés történelem vallás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink