hirdetés

Hatalmas test, óriási szív – kinek való a német dog?

Csupor Erik

2023. szeptember 8 - Képek: Az Én Kutyám ; Getty Images Hungary

A német dogot tulajdonképpen mindenki ismeri, habár sokan a Scooby Doo sorozatban látták először még gyerekként és kevesen vannak, akik a való életben is szembe találkoztak már ezzel a hatalmas testű kutyával, a kutyavilág óriásával.

hirdetés

Mit érdemes tudni erről a fajtáról és kinek való ez az óriás termetű eb?

Most akkor német, vagy dán?

A német dogokhoz hasonló kutyák említésére először a 16. században került sor a német krónikákban, akkoriban azonban „English Dogges”-nek, vagyis angol dognak nevezték őket. A 17. században már sok említés történik velük kapcsolatban, a németek „Kammerhunde”-nak nevezték el őket. Feladatuk többségében nagyvadak vadászata volt és mivel etetésük és fenntartásuk már akkoriban sem volt kis summa, elsősorban nemesi udvarokban és kastélyokban tartották őket. Német területeken a foltos és a fekete szín változat volt elterjedt, Dánia déli részein pedig a sárga és a csíkos színváltozat. E miatt a dánok is sajátjukénak vallják a fajtát és részben ezért nevezik őket angol nyelvterületen mind a mai napig – egyébként tévesen – Great Dane-nek, vagy dán dognak. A fajta az 1880as években kapta hivatalosan is a német dog elnevezést, az első fajtasztenderdet pedig az 1888-ban alakult német fajtaszervezet írta le.

80 kiló nyugalom

A német dog egy rendkívül nyugodt és kiegyensúlyozott kutyafajta, ami napjainkra már sokat vesztett eredeti vadságából és őrző-védő ösztöneiből. Ez talán nem is baj, hiszen egy ekkora termetű kolosszus beillesztése civilizált viszonyaink közé bizony nem lenne egyszerű, ha nem így lenne. A dogok kiemelten emberközpontúak és gazda centrikusak, vágynak az imádott személy testi közelségére és érintésére. E sorok írója látott már a gazdája mellett álló dogot, aki a gazdi kezét a zsebéből kiemelve kezdeményezte a simogatást. Kifejezetten családbarát fajta, imádja a gyerekeket, már ha azok sérülés nélkül átvészelik a dogok farokcsóválásának következményeit, hiszen egy ilyen jószándékú farokcsapás egy kisebb gyereket akár ki is üthet. Vészhelyzetben azért felélednek az ősi ösztönök, ilyen esetben pedig az isten mentsen mindenkit, aki egy doggal szembekerül, támadásuk letaglózó és ellenállhatatlan.

A német dog a világ egyik legnagyobb termetű kutyája, súlya 50 és 90 kilogramm között mozog, testmagassága pedig 72 és 86 cm között jellemző. 5 színváltozatuk elfogadott és tenyészthető, a sárga, a csíkos, a fekete, a foltos, vagy harlekin és a kék. Szőrzete rövid és selymes tapintású, ezért sem a meleget, sem pedig a hideget nem tolerálja jól. Mérete ellenére a dog egy rendkívül sportos, mozgékony megjelenésű kutyafajta, ezért például a korábbi évszázadokban sokáig az agár egy nagyobb termetű alfajának tartották, szintén helytelenül.

Mivel a német dogok lassan nőnek fel, teljes érésükig 2,5 – 3 évnek kell eltelnie, ezért képzésükhöz is nagy türelemre és kitartásra van szükség. Külön nehézséget okoz, hogy a 6-9 hónapos, lélekben még fiatal kamasz kutya már ebben a korban nagyobb és erősebb, mint más felnőtt kutyák és nincs tisztában az erejével, ezért ennél a fajtánál a korai szocializáció elengedhetetlen és megkerülhetetlen, egy 80 kg-osra nőtt felnőtt doggal ezt már reménytelen végig csinálni és elérni. Habár napjainkban már elsősorban családi kutyaként tartják, a dogok képesek engedelmességi képzésre is és gyorsan tanulnak. Kevesen tudják, de a dogok szaglása átlagon felüli, nyomkereső munkára is alkalmasak.

Nagy test, nagy tér, rövid élettartam

Kis kutya kis tér, nagy kutya nagy tér, bizony fokozottan igaz ez a dogok esetében is. Ennek a fajtának hatalmas a mozgásigénye, szeret és tud is mozogni. Egy edzett dog a hosszú futásokat is jól bírja, gondoljunk csak arra, hogy ősei nemesi hintókat kísértek ügetve több tíz kilométeren keresztül. Ideális társ esti futásokhoz, sokáig tartani tudja a lépést és nem mellesleg a gazdával sem mer kikezdeni senki, de szeret játszani más kutyákkal is, hiszen nem agresszív, méretének és erejének teljes tudatában hűvös távolságtartással és lenézéssel kezeli kisebb társait. Folyamatos mozgatása, foglalkoztatása azért is kívánatos, mert ez az egyik módja annak, hogy élettartamát megnöveljük és egészségessé tegyük.
A német dog élettartama sajnos nem túl hosszú, átlagban 7-9 év, de természetesen, ritkán előfordulnak ennél 2-3 évvel tovább élő egyedek is. A német dogok kiemelten hajlamosak a gyomorcsavarodásra, erre tehát tartásuk során fokozottan ügyelni kell. Szintén hajlamosak a diszplázia szinte minden formájára és szívizom megbetegedésekre, táplálásuk nagy gondosságot és vastag pénztárcát igényel, mint ahogy rendszeres egészségügyi kontrolljuk is.

Kinek való?

Mindazoknak, akiknek volt már tapasztalata nagy testű kutyákkal és akik képesek időben meghúzni (és következetesen betartani) azokat a határokat amiket egy ekkora termetű kutya esetében meg kell és, akár segítséggel, megfelelő módon szocializálni dogját. Ebben az esetben egy óriási, érzékeny, gazdájáért rajongó kutya lesz a végeredmény, ami valljuk be, hatalmas, életre szóló élményt jelenthet. Ez a fajta azonban nem javasolt azok számára, akik nem tudnak kellő helyet, elég mozgást és együttlétet biztosítani számukra és nem rendelkeznek elegendő anyagi forrással a költségek finanszírozásához. Ez a fajta a tisztaság mániások számára sem javasolt, hiszen egy ekkora test nem kevés szőrt, egy ekkora fej pedig nem kevés nyálat termel, ami bizony nyomot hagy a környezetén és a váltóruhák is gyorsan fogynak környezetében.

Csupor Erik nagy kutya német dog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink