hirdetés

Érzékeny óriások – az angol masztiff

Csupor Erik

2023. december 12 - Képek: Mátra Szikla Ormi Kennel

Az angol masztiff az a fajta, amivel nagyon gyakran foglalkozik a sajtó és szinte legendává vált, hiszen ők jelenleg a világon ismert legnagyobb súlyú kutyafajta.

hirdetés

Kevesen tudják, de Európa egyik legsikeresebb angol masztiff tenyészete Magyarországon található, számos ott született világ és Európa győztes kutyával. Mit érdemes tudni az angol masztiffok tartásáról és mire kell odafigyelni egy ilyen méretű kutya esetében a hétköznapokban. Miksi Zoltán tenyésztő válaszol.

Miksi úr, Ön a Mátra Szikla Ormi Kennel tulajdonosa, aki angol masztiffokat tenyészt nagyon sikeresen. Igaz-e az az általánosan elterjedt nézet, hogy ezek a kutyák a legnagyobb termetűek a ma ismert fajták közül? Miként alakult ki ez a fajta?

Miksi Zoltán: Ezek a kutyák Nagy Britanniából származnak, eredeti funkciójuk szerint vadászkutyák voltak, amiket nagyragadozók, medvék és farkasok ellen használtak. Vannak olyan források is, amelyek szerint a különböző harci összecsapásokban is használták az őseiket, például a kelták. Akkoriban azonban ennek a kutyatípusnak a mainál kisebb termetű, munkaképesebb egyedeit használták ilyen célokra. Az angol masztiffok többségében a XX. század folyamán érték el a mai méretüket, részben a divat hatására. Egyébként nem a méretük miatt számítanak a legnagyobbnak, hanem elsősorban a súlyuk miatt. A német dogok marmagassága elérheti a 90 centimétert is, míg egy jól fejlett angol masztiff kan marmagassága 80-85 cm körüli, a súlyuk viszont megközelítheti a 110 – 130 kilogrammot is.

Ha valaki azon gondolkodik, hogy egy angol masztiffot válasszon, mit kell feltétlenül szem előtt tartania és átgondolnia a döntés előtt?

M.Z.: Az ő esetükben kiemelt fontosságú, hogy olyan tenyészetből válasszon a leendő gazda, aminek már vannak referenciái. Nagyon lényeges, hogy mindkét szülő szűrve legyek csípő- és könyökdiszpláziára, mert ők nagyon nehezek és óriási méretűek, így ezek kialakulása könnyebb, mint más fajtáknál. Másrészt azt is át kell gondolni, hogy egy ilyen kutya tartása, de a megvásárlása sem kis költség, sőt, igen jelentős anyagi erőt feltételez. Erre gyakran rákérdeznek és én mindig elmondom, hogy az angol masztiff esetében a napi etetési költség minimum ezer forint nagyságrendet jelent. Mivel a mozgásigényük és a tér, amire szükségük van értelemszerűen nagy, csak kertes házba valók, lakásban tartásra alkalmatlanok. A karakterükkel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy őrző-védő munkára ők már nem feltétlenül alkalmasak, a civilizáció következtében ők már inkább egy melankolikus, nyugodt temperamentumú fajtává alakultak át. Habár a munkaképességük mára már igen nagy mértékben lecsökkent, de azért egy ház védelmét ellátják. Mivel több mint 100 kilós álltokról van szó, ők napközben igen sokat szunyókálnak, a környezetükkel kapcsolatban pozitív hozzáállásúak, az idegenekkel szemben azonban bizalmatlanok. A riasztó erejük elsősorban a látványukban és a méretükben rejlik, általános tapasztalatom, hogy az emberek általában tartanak egy ekkora termetű kutyától.

Ha az egészségükről beszélünk, talán minden más fajtánál fontosabb az ő esetükben a megfelelő kezelésük kölyök és fiatal korban. Nem szabad őket túlmozgatni, ameddig felnő, annyit mozogjon, amennyit ő szeretne, ne sétáltassuk, futtassuk fiatalon hosszú kilométereken át. Az etetésüknél pedig az kiemelten fontos, hogy ne hagyjuk elhízni őket és nagyon figyeljünk oda a táplálásukra. Lehetőség szerint tartsuk őket soványan, ne hizlaljuk őket és ne akarjunk egy éves korukra egy 100 kilogrammos súlyt elérni náluk. A végleges vázszerkezetük körülbelül másfél éves korukra alakul ki, csak ez után kezdjük el tömegelni a kutyát. Én a nálam kölyköt választóknak azt szoktam javasolni, hogy fiatal korban etessék a kutyát prémium táppal és minden esetben pontosan mérjék ki a gyártó által javasolt mennyiséget. Az előírt adagot csökkentsük körülbelül 20 %-al, hiszen a tápgyártók azt szeretik, ha minél több tápot megetetünk. A kutya mindig legyen soványabb, mint kövérebb, maradjon mozgékony, a lábak mindig jól álljanak és ebben az esetben nem tudjuk elrontani a kutyánkat. Ha túletetjük, a porcok és a szalagok növekedése nem tudja követni a rendkívül intenzív súly növekedést és ez sok egészségügyi és mozgásszervi problémához vezethet.

Miksi úr, kinek való ez az egészen különleges, ősi kutyafajta? És kinek nem javasolná őket?

M.Z.: Csak az az ember válasszon angol masztiffot magának, aki megfelelő teret tud biztosítani számukra és kellő anyagi erővel rendelkezik a táplálásukhoz és ellátásukhoz. Ez a fajta egyébként rendkívül családbarát, a gyerekekkel is jól elvan, de nagyon fiatal gyermek mellé azonban megfontolandó, hiszen a méretei miatt a fellökések előfordulhatnak. Kezdő kutyásnak csak akkor javasolnám, ha a leendő gazda egy nagyon alapos felkészítést kap egy korrekt tenyésztőtől, más esetben nem feltétlenül. Lakásba és tisztaságmániásoknak ez a fajta nagyon nem való, állandóan nyáladzik, kövön, csempén nem tartható, hanem inkább füves, homokos területen. A választás előtt szinte kötelező elmenni a kennelbe, megnézni a szülőket, elkérni a szűrési eredményeket, szemrevételezni, hogy nem sánták, vagy félősök-e? Az utóbbi időkben ugyanis a túltenyésztettség miatt, gyengébb kennelekben megjelentek a félős angol masztiffok is.

angol masztiff Csupor Erik kutyatenyésztő nagy kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink