hirdetés

A 6 ősi típusú vadászkutya: kecses, erős testben suhannak a préda után, akár a szél

Hangai Lilla

2023. december 16 - Képek: Getty Images Hungary

AZ FCI V. csoportjában kapnak helyet a Spiccek és az ősi típusú kutyák, melynek 7. alcsoportja az ősi típusú vadászkutyák, akikről ma szó lesz.

hirdetés

Az ősi típusú vadászkutyák nagy részének valószínűleg még a neve is ismeretlenül cseng egy átlagos kutyás számára. Érdemes azonban megismerkedni velük, rajtuk keresztül a hazájuk történelméről is sokat megtudhatunk.

A thai ridgeback, az ősi típusú vadászkutyák egyik képviselője.

1. Cirneco dell’Etna

Magyaros nevén a szicília nyúlvadász kutya, ami máris elárulja, hogy hazája Szicília, rendeltetését tekintve pedig nyúlvadász. Más fajtákkal való kapcsolatának genetikai vizsgálatai ellentmondó eredményeket hoztak, egy 2021-es tanulmány azonban megállapította, hogy a legszorosabb rokonságban az olasz kopóval és az ibizai kopóval áll. Sokak szerint a Cirneco dell’Etna 3000 éves múltra tekint vissza, a modern fajta jellemzése azonban 1932-ben jelent meg először.

Agárféle lévén igen nagy a mozgásigénye, de egy aktív gazdi mellett, aki gondoskodik a rendszeres és alapos lemozgatásról, a fajta tartható lakásban is. Sajátossága, hogy hosszú, munkával töltött időszakot is kibírt étlen-szomjan, így rendkívül hatékony vadász volt akár hegyvidéki környezetben is, amire a nevében megjelenő Etna hegység neve is utal. Ma már nem igazán vadásznak vele, kedves, érzékeny, kecses, ragaszkodó jelleme miatt családi kutyának is beválik.

2. Ibizai kopó

A Podenco Ibicenco Spanyolországból, egészen pontosan a Baleár-szigetekről származik, de Katalóniában is igen elterjedt. Ezeknek a karcsú ebeknek az őseit feltehetőleg a főniciaiak, karthágóiak és a rómaiak vitték magukkal a szigetekre. Ilyen jellegű kutyákat már a fáraók sírjainak falán is ábrázoltak, ami azt jelenti, hogy az ibizai kopó múltja 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza úgy, hogy megjelenését is képes volt megőrizni. Szaglása és látás is igen fejlett, melynek eredményeképpen mesteri eleganciával vadásszal le a prédát, ami általában nyúl. Még ma is használják eredeti rendeltetésének megfelelően. A fajtaleírásunkban olvashatsz arról a különös technikáról is, amivel csapatban vadásznak ezek az ebek.

Az ibizai kopó egy intelligens, önálló eb, aki könnyen és szívesen tanul. Családjához hűséges, szereti nyomon követni mi történik a háztartásban. Mivel a szaglása és ösztönei miatt jellemző rá, hogy az orra után megy (ez igaz a legtöbb vadászkutyára) a következetes nevelés nagyon fontos az esetében. Intelligenciája miatt könnyen alkalmazkodik a kialakult helyzetekhez. Csak olyan gazdi mellé javasolt, aki kész biztosítani számára napi, rendszeres, intenzív mozgást. Ebben az esetben lakásban is tartható.

3. Kanári-szigeteki kopó

Az ősi típusú vadászkutyák közül a Kanári-szigeteki kopó nem összetévesztendő a kanári-szigeteki kutyával, vagyis a presa canarióval. Természetesen a Kanári-szigetekről származik és még mai is használják nyúlvadászatra, általában falkában. A legenda szerint ősi kutyáktól származnak, akiket az ókorban a telepesek hoztak a szigetekre Észak-Afrikából. A legújabb genetikai tanulmányok azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a Podenco Canario közelebbi rokonságban áll az európai vadászkutyákkal. Egy DNS-tanulmány kimutatta, hogy a Podenco Canarió-ból a Cirneco dell’Etnába történő génáramlásra utaló jelek vannak.

A kanári-szigeteki kopó bátor, lelkes és energikus négylábú, aki ha felelős tenyésztőtől származik, egyáltalán nem agresszív és rendkívüli módon ragaszkodik a gazdájához. Általában a gyengédsége és érzékenysége miatt gyerekekkel is megtalálja a közös hangot, ha azok ugyanígy bánnak vele. Idegenekkel szemben távolságtartós és kisebb kutyák valamint egyéb háziállatok mellé sem ajánlott prédahajtási ösztöne miatt. Ezen azonban természetesen megfelelő szocializációval lehet finomítani. Ha a gazda akítv életvitelt folytat és gondoskodik a kutya napi szintű lemozgatásáról, az eb lakásban is tartható.

4. Portugál kopó

A portugál kopó származása valószínűleg azokra a több célra használatos vadászkutyákra vezethető vissza, melyekkel a főníciaiak kereskedtek Afrika megkerülése során Kr. e. 600 körül, majd eljutottak Portugáliába is körülbelül Kr. e. 700 körül. Erre engednek következtetni a liszaboni katedrális alatt talált leletek is. Funkcionalitásuk szerint 3 különböző méretben tenyésztették őket.. A portugál kopó Portugália 10 nemzeti kutyájának egyike, a lakosság felsőbb osztályai óriási erőfeszítést tettek azért, hogy a fajta fennmaradhasson. A Portugál Kennel Klub jelképe.

A portugál kopó megjelenése számunkra igazán megnyerő, a fajta rajongói büszkék rá, hogy a kutya küllem minden sallangtól mentes, nem hatnak rá a különböző divatirányzatok. Drótszőrű és rövidszőrű változat is létezik. A fajtára jellemző, hogy rendkívül engedelmes és intelligens, könnyen tanul. Jelleme könnyed és vidám, idegenekkel azonban tartózkodó. A családja a mindene, más, kisebb testű kutyákkal és háziállatokkal az erős prédahajtási ösztöne miatt nem biztos, hogy jól kijön. Jellemző rá a fejlett alkalmazkodókészség, ami miatt családok számára is jó választás lehet. Feltéve, hogy aktív életvitelt élnek és minden nap képesek gondoskodni arról, hogy a kutyát mentálisan és fizikálisan is elég stimulusnak tegyék ki.

5. Tajvani kutya

A fajta rendkívül jól alkalmazkodott Tajvan egyenetlen, erdős terepéhez, ugyanis a szigetországot sújtó gyarmati uralmak, idegen hatalmak érkezése valamint a II. világháború miatt félvaddá váltak. Ennek ellenére megtartották kiképezhetőségüket, mint tulajdonságot, így manapság is használják őket mint vadászkutyák, őrkutyák, mentőkutyák és társkutyák. A Formosan Mountain Dog vérvonalának fenntartása ma is igen nagy kihívás, ami a Tajvanra betelepített idegen fajták következtében alakult így ki. A fajtiszta tajvani kutya igen ritka és értékes emiatt. A génállomány szegényessége miatt a fajta hajlamossá vált betegségekre és viselkedésproblémákra, amit azzal orvosoltak, hogy új fajtákat vontak be a tenyésztésbe. Ennek következtében a Formosan nem egészen úgy néz ki, mint virágkorában. (Bár szerintünk még mindig egy rendkívül jó kiállású, gyönyörű kutya.)

Sok mindenen keresztül ment már a fajta, ami a jellemén is jól tükröződik. Alapvetően egygazdás fajta, akik távolságtartó lehet a család többi tagjával szemben, nem is beszélve az idegenekről. Megjelenhet náluk félelmi agresszió. Ez kizárólag kőkemény munkával kerülhető el, ami korai szocializáción alapszik. Energikus és intelligens kutya, aki kizárólag gyakorlott gazdának ajánlott, akinek van ideje és energiája is a kutyával naponta több órát foglalkozni.

6. Thai ridgeback

Az ősi típusú kutyák felsorolásában a hatodik Thaiföld csillogó bundájú nemzeti kutyája igazi ritkaság. Vaddisznók felhajtására és őrzésére, kobrák elriasztására is használják, de családi kutyaként is tartják. Az első írásos feljegyzés 350 ével ezelőtt született a thai ridgebackről, ősei valószínűleg pária kutyák voltak. Kialakulásának helyén sokáig nem volt fejlett infrastruktúra, így a fajta nem keveredett más fajtákkal, ősi külsejét is képes volt megőrizni. Ridgeback lévén a hátán egy sávban visszafelé nő a szőr. Abszolút a bundája az ékessége, finom, selymes és tükörfényes.

Ősi tulajdonságainak köszönhetően egy kifejezetten egészséges fajta. Önálló természete és erősen munkáló prédahajtási ösztöne miatt tartása gyakorlott kutyatartóknak ajánlott csak. Nevelése emiatt kihívásokba ütközhet, de a nyugati tenyésztőktől vásárolt thai ridgebackek már sokkal kezesebbek, könnyebben kezelhetők és alkalmazkodóbbak. Mozgékony, kitartó, éber eb. A megfelelően szocializált egyedek, akik megbízható tenyésztőtől származnak kiegyensúlyozottak. A thaiföldi tenyésztőktől származó kutyák eltérő viselkedést mutathatnak.

Fontos!

Az FCI fajtacsoportok szerinti jellemzéseink célja, hogy megismertessünk a hivatalosan is elismert kutyafajtákkal. Igyekszünk a hely szűkössége ellenére amennyire csak lehet, részletesen beszámolni róluk, de sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy mindent megosszunk veletek az adott fajtákról. Fontos szem előtt tartani, hogy a fajtaválasztás előtt mindig tájékozódj többféle releváns forrásból is, és ami még fontosabb, több tenyésztőtől is! Egy felelős szakember tájékoztatni fog arról, hogy az adott fajtának mik lehetnek az esetleges hátulütői, és azt is el fogja őszintén mondani, hogy az életviteled és lehetőségeid alapján alkalmasnak ítél-e meg a fajta tartására.

Ha összegző cikkünk felkeltette az érdeklődésedet, ajánljuk az 5 ősi típusú kutyáról készült gyűjtésünket is. Ők a kutyavilág talán legrejtélyesebb négylábúi.

cirneco dell'Etna fci ibizai kopó kanári-szigeteki kopó ősi típusú vadászkutyák portugál kopó tajvani kutya thai ridgeback

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink