hirdetés

Szeretik produkálni magukat? Egy kutatás szerint többet játszanak egymással a kutyák, ha nézik őket

László Enikő

2021. április 25

A kutyák többsége játékos, imád mókázni. Egy friss kutatásból kiderült, a családi kedvencek gyakrabban játszanak egymással, ha a gazdájuk is nézi őket. Mi lehet ennek az oka?

hirdetés

Az ember legjobb barátjának egész életében fontos szerepet tölt be a játék. Kölyökkorban a kicsik az anyjukkal és alomtársaikkal játszanak. Ekkor tanulják meg az alapvető szabályokat. Levezetik felesleges energiáikat és erősítik kapcsolataikat. Akár csak a gyerekek, ők sem szeretnek egyedül játszani, hiszen az a legnagyobb öröm számukra, ha fajtársaikkal vagy gazdáikkal szórakozhatnak.

Szívesebben játszanak, ha nézik őket

Egy nemrégiben publikált tanulmányban azt állapították meg, hogy a kutyák sokkal szívesebben játszanak más ebekkel, ha gazdájuk közben nézi őket. Ugyanis kedvenceink ráhangolódnak az emberek figyelmére, és tudatosan viselkednek, amikor nézik őket.

A kutatás vezetője, Lindsay Mehrkam szerint eddig nem sikerült bizonyítani, hogy a tudatosság befolyásolja a kutyák magatartását. A vizsgálatban résztvevő tíz eb legalább hat hónapja élt együtt négylábú társával. Ezalatt az idő alatt akkor játszhattak, amikor csak akartak. A gazdák szerint mindegyik kutya legalább napi egy alkalommal hancúrozott, kergetőzött társával. Ezért különösen érdekes, hogy leginkább akkor játszanak egymással,
amikor a gazdi figyeli őket. Így akarnának kedvére tenni? Az ember figyelme maga a jutalom számukra? Az is lehetséges, hogy ezáltal a gazdát is be akarják vonni a mókába, azért játszanak intenzívebben, hogy meghozzák hozzá a kedvét. Hiszen minél többen vannak, annál szórakoztatóbb!

Az oxitocinnak is szerepe lehet

A kutyákról videófelvételeket készítettek akkor, amikor a gazda nézte őket, de passzívan viselkedett; amikor figyelte őket és bíztatta kedvenceit; és akkor is, amikor nem volt jelen. Amikor az ember aktívan figyelte a négylábúkat, a játék intenzitása növekedett. Többször harapdálták egymást finoman, birkóztak, kergetőztek, hancúroztak, mint akkor, amikor nem nézték őket.

Lindsay Mehrkam szerint az oxitocinnak is szerepe lehet az érdekes viselkedésben. A gazda jelenléte kiválthatja a kötődést elősegítő hormon termelődését. Ez pozitív lelki állapotot vált ki belőlük, hiszen megnöveli biztonságérzetüket és a játék intenzitását is. Ezáltal pedig még nagyobb erőbedobással vetik bele magukat a felhőtlen szórakozásba.

Miért viselkednek így?

Az érdekes eredmény számost kérdést vet fel. A viselkedés miértjére egyelőre többféle magyarázatot is találhatunk. Talán szeretik produkálni magukat, és amolyan bemutatót tartanak a gazdának, akár a gyerekek. Az is lehetséges, hogy így akarnak szórakoztatni, netalántán büszkévé tenni minket. Vagy a gazdi óvó tekintete alatt könnyebben beleélik magukat a hancúrozásba, tudván, hogy az vigyáz rájuk? Valóban az oxitocin játszana szerepet vagy csak az embert is be akarják vonni a mókába? A pontos válaszok megismeréséhez további vizsgálatok szükségesek.

(Képek: Getty Images Hungary)

játék kutatás kutya viselkedése oxitocin tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink