hirdetés

Orosz bolonka-fajtaleírás: a tökéletes lakáskutya

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 29 - Képek: Getty Images Hungary

A Russkaya Tsvetnaya Bolonka fordítása orosz színes öleb. Édes, szeretetteljes, barátságos: a tökéletes lakásban tartott házi kedvenc.

hirdetés

Az orosz bolonka, vagy röviden csak bolonka a bichon család tagja. Ez az igen ritka társasági kutya kedves, vicces, meglepően okos, és allergiásak számára is ideális választás lehet. Megfelelő képzéssel egy ok nélkül nem ugató, engedelmes, és persze elképesztően imádni való kedvenc válhat belőle.

Eredet

A fajta létrehozása a 2. világháborút követően indult el Leningrádban. Selymes szőrű kiskutyákat hoztak a városba, hogy keresztezésükkel megalkossák az ideális városi, lakásba való ölebet. Felmenői között olyan fajtákat találhatunk, mint a máltai selyemkutya, a si-cu, a lhasa apso vagy a bolognai pincs. A kívánatos temperamentum mellett a tenyésztők számára az állat szőrzete volt a legfontosabb. Sokáig kísérleteztek, mire megszületett egy olyan eb, amelynek csodás hosszú, göndör szőre nem hullik. Erre azért is volt szükség, mert abban az időszakban kevés olyan rendelkezésre álló megfelelő termék volt, mellyel fent lehetett volna tartani egy kényes szőrzetet.

Az Orosz Kinológiai Szövetség 1958-ban jegyezte be a fajtát, az American Kennel Club (AKC) pedig 2021-ben. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) által egyelőre nem elismert fajta.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Fajtastandard

Az orosz bolonka egy apró termetű, de erős, arányos kutya. Marmagassága 26 centiméter körüli, súlya 3-4 kilogramm. Szemei általában sötétbarnák, közepes méretűek, kerekek. Az arc enyhén kerekded. A fülek közepes méretűek, V alakúak, enyhén lekerekítettek, viszonylag magasan tűzöttek, és a koponya mellé lógnak. Az orr az arccsonthoz képest rövid, a homlok kiemelkedő, enyhén kerekded, jól meghatározott stoppal.

A fajta legszembetűnőbb külső jellegzetessége különleges bundája, amelynek köszönhetően olykor rendezetlennek tűnhet. Szőrzete hosszú, sűrű, vastag, puha és rugalmas, jól kifejlett aljszőrzettel. Göndör vagy nagyon hullámos lehet. A fejen jól kifejlett szakáll és bajusz található. Minden szín megengedett, kivéve a teljesen fehér, foltos, fehér alapon mintás vagy merle.

Bundája miatt az orosz bolonka rendezetlennek tűnhet, valójában azonban ez adja meg a karakterét

Jelleme

Az orosz bolonka valóban egy ideális lakáskutya, hiszen barátságos mindenkihez, és nem mutat agressziót. Édes, szeretetteljes, intelligens és hajlandó engedelmeskedni – feltéve, ha megtörténik a korai képzés és szocializáció. A fajta ugyanis függetlenebb természetű, mint a legtöbb öleb, ezért nélkülözhetetlen a körültekintő tréning. Emellett a bolonka hajlamos lehet mindent megugatni, ha időben nem tanítjuk meg neki a helyes viselkedést. Nagyon ügyes mozgású és okos, remekül teljesít a kutyás versenyeken is.

Ápolás

A fajta ápolása időigényesebb lehet. Bundáját mindennap javasolt átfésülni egy széles fogú fésűvel, így elkerülhető a csomók, gubancok kialakulása. Emellett fontos a napi arc-, bajusz- és szakállmosás a szennyeződések eltávolítása érdekében. Mint minden fajta esetében, az orosz bolonkánál is érdemes rendszeresen ellenőrizni és tisztítani a szemeket és füleket, valamint a karom- és fogápolásról se feledkezzünk meg.

A pálmafafrizura egészségügyi szempontból is javasolt

Ideális környezet

Mivel a fajta kialakításánál az ideális lakáskutya létrehozása volt a cél, az orosz bolonka igazodik is ezen elváráshoz. Jól megvan kis helyen is, és bár alapvetően nem nagy a mozgásigénye, mindennap biztosítani kell számára, a sétákat, játékot. A testmozgás mellett pedig az agytornáról sem szabad megfeledkezni. A fajta intelligenciájának köszönhetően igényli, hogy feladatokat kapjon. A bújócskázás a lakásban, a labdázás vagy az új trükkök tanulása mind nélkülözhetetlen elemei egy bolonka mindennapjainak.

Gyakori egészségügyi problémák

A térd sérüléseinek elkerülése érdekében a fiatal kutyákat nem szabad ugrásra ösztönözni. A szemek szaruhártyái a hosszú szőrzet miatt hajlamosak lehetnek sérülésre – ezt „pálmafafrizurával” megelőzhetjük. Bár a bolonkákra nem jellemzők öröklött betegségek, a felelős tenyésztők olyan egészségügyi problémákat is szűrnek, mint például a májsönt vagy a progresszív retinaatrófia.

Ide kattintva egy olyan cikkünket érheted el, mely könnyen emészthető történelmi kitekintésben meséli el, hogyan és mikor lettek népszerűek az ölebek.

bichon bolognai pincs lhasa apso máltai selyemkutya orosz bolonka si-cu

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!