hirdetés

Ezekre figyelj, ha baj van a kutyád hallásával

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 10 - Képek: Getty Images Hungary

Akár veleszületett süketségről, akár betegség következtében vagy idős korral járó hallásvesztésről legyen szó, a kutyák minden esetben elképesztően ügyesen alkalmazkodnak a helyzetükhöz. Igaz, ehhez elengedhetetlen egy olyan gazdi, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leginkább megkönnyítse az állat mindennapjait.

hirdetés

Az, hogy a kedvenced állapota milyen súlyos, változó lehet. Az enyhébb hallásproblémától kezdve a teljes süketségig széles spektrumon mozoghat egy kutya halláskárosodása. Bármi is legyen négylábú barátod diagnózisa, fontos, hogy folyamatos odafigyeléssel és az ebek számára nélkülözhetetlen rutinok kialakításával segítsd az állatot a körülötte lévő világ megértésében. A kutyák egyik legfontosabb érzékszerve a fül, ezért a hallásuk elvesztésével nehezebbé válnak a mindennapjaik. Felelős gazdiként a te feladatod, hogy mindent megtegyél annak érdekében, hogy a kedvenced biztonságban érezze magát, és magabiztosan viselkedjen süketen is. Mutatjuk, mire kell odafigyelned, ha süket kutya gazdija vagy.

Módosíts azon, hogyan közeledsz felé

Egy egészséges állat mindig tudja, mikor kerülsz a közelébe, hiszen már méterekről hallja a lépteidet. Egy süket kutyát azonban nagyon megijeszthetsz, ha a háta mögül érkezve, hirtelen érinted meg őt. Éppen ezért oda kell figyelned arra, hogy amennyire csak lehetséges, a kutya látóterében mozogj, ha valamilyen interakcióra készülsz vele.

A család többi tagját – különösen a legkisebbeket – is tanítsd meg erre. Ha az eb folyamatos stresszben él, mert nem tudja, ki és mikor fog hirtelen hozzáérni, az eredmény akár viselkedésprobléma, egyes esetekben agresszió is lehet. Az állat természetesen ezt nem direkt csinálja – ösztönösen odakaphat, ha megijed egy váratlan simogatástól, öleléstől.

Legyen aranyszabály mindenki számára, hogy a kutyához csak akkor értek hozzá, ha előtte látott benneteket.

Fokozottan vigyázz a kutyára, ha kimentek sétálni

Talán mondanunk sem kell, hogy a séták alkalmával az első és legfontosabb az, hogy az állaton mindig legyen póráz. Mivel a hallás elvesztése egyenlő azzal, hogy az eb többé nem behívható, nem szabad engedned, hogy távol kerüljön tőled.

Egy póráz nélkül süket kutya számtalan veszélyes helyzetbe kerülhet. Az érkező autóktól és egyéb járművektől kezdve más kutyák lesből támadásáig bármi megtörténhet. Ráadásul ezek mellett az egyébként nem ártó szándékkal közeledő idegenek is a frászt hozhatják a kedvencedre.

Tartsd magad mellett a kutyát, és ne engedd, hogy bárki úgy közelítsen felé, hogy az állat nem látja.

Alternatív kommunikáció

A hallás romlásával vagy elvesztésével a kutyák az egyik legfontosabb kommunikációs eszközük nélkül kell, hogy éljenek. Az ebek mindennapjaiban a különböző hangok érzékelése és értelmezése – legyen szó egy másik kutya ugatásáról vagy a gazdi dicsérő szavairól – a társas interakciók alapvető elemei. Egy süket kutyának azonban alternatív kommunikációs csatornákra van szüksége ahhoz, hogy képes legyen megérteni, mi zajlik körülötte.

Annak érdekében, hogy kommunikálni tudj a kedvenceddel, az egészséges érzékszerveire kell támaszkodnod. Vagyis minden mondanivalódat testbeszéddel és érintéssel kell közvetítened az állatnak, hiszen ezeket látja és érzi. Ezt természetesen a kutyának meg kell tanulnia. Mivel azonban a mentális stimuláció minden ebnek nagyon fontos a mindennapokban, ez valójában nem egy plusz feladat.

Az is fontos, hogy mindig engedd a kedvencednek, hogy kedvére szaglászhasson, mivel így további információkat tud gyűjteni a környezetéről.

Fő a következetesség

Amikor a nem verbális kommunikációra tanítod a kutyádat, csakúgy, mint egy egészséges eb oktatásánál, itt is az a legfontosabb, hogy következetes legyél. Amikor például valamiért megdicséred a kedvencedet, mindig ugyanazokat a jelzéseket használd. Ha ez három buksi simi, akkor minden alkalommal ezt tedd – és szólj a kutyával gyakran interaktáló többi embernek is, hogy így tegyenek.

A kutyát könnyen összezavarhatja, ha mindenki máshogy fejezi ki a mondanivalóját – főleg, ha egymásnak ellentmondó kézjeleket lát a gazdiktól. Ha a tapsolást arra használod, hogy jelezd a kutyának, hogy indulni kellene, valaki más ne alkalmazza a kézmozdulatot arra, hogy dicsérje az állatot.

Egy süket kutya gondozása több odafigyelést igényelhet, de gazdiként a te feladatod, hogy alkalmazkodj a kedvenced változó igényeihez. A hallásproblémák mellett különösen az idős állatok esetében gyakori a látás romlása vagy elvesztése is – ebben a cikkünkben az ő gondozásukról olvashatsz.

kutya hallása süket süket kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink