hirdetés

Puppy uglies: ezért kopaszodnak meg kölyökkorukban a pomerániaik

Hangai Lilla

2024. március 18 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a pomerániaira vagy a többi német spiccre gondolunk, egyből a rókaszerű pofi és a bolyhos, dús szőrzet jut eszünkbe. Csakhogy elég gyakran megesik, hogy a pomik elegáns bundája jelentősen veszít teltségéből fiatal korukban.

hirdetés

A jelenség neve a puppy uglies. A következőkből megtudhatod, hogy mi áll a kopaszodó kölyök pomerániai mögött, mennyire normális a történés, és gazdaként mit tehetsz.

A szőrváltási folyamatnak körülbelül 15 hónapos korig le kell zajlania

Mi az a puppy uglies?

A pomerániaik 80%-ánál a folyamat igen drasztikusnak tűnhet, a maradék 20% úgy megy keresztül a fázison, hogy az szinte észre sem vehető. Azonban kivétel nélkül minden esetben a szőrzet visszanő. Körülbelül 4-6 hónapos korukban kezdődik a puppy uglies és valamikor 12-15 hónapos korukban ér véget. Ebben az időszakban a bunda rongyosnak, hullónak, kopaszódnak tűnhet, ami igen ijesztő látvány a gazda számára, főleg akkor, ha nem volt erre felkészülve.

A kölyök pomik szőrzete egyrétegű és rendkívül puha, pelyhes, néhány hónapos korukban azonban ezt a finom kis bundát erősebb, kétrétegű szőrzetre cserélik, ahol kialakul a sűrű, gyapjas aljszőrzet, valamint a keményebb és hosszabb fedőszőrzet. Amikor lezajlik ez az átalakulás, a gyermeki bunda kihullik. A kérdés már csak az, hogy ez milyen gyorsan történik meg. Abban az esetben, amikor a kölyök szőre feszített tempóban hullik, az új szálaknak esélye sincs abban az ütemben átvenni a helyüket, így úgy tűnhet, hogy a kutyus foltokban kopaszodik.

Nem ritka az sem, hogy csomókban hullik ilyenkor az állat szőre, és olyan foltokat is felfedezhetünk a testén, ahol a bőre is kilátszik. Ehhez hozzáadódik, hogy ilyenkor sok kis eb soványabbnak is tűnik, ez azonban csak érzéki csalódás. A kutya egyszerűen növekszik, ami a formájában is okoz némi változást, vagyis kevésbé lesz kerek, pufók. Sok négylábú színe és mintája is változik ilyenkor; néhány árnyalatnyit sötétebb vagy világosabb lesz, ez azonban sosem lehet drasztikus.

Nincs olyan módszer, amivel ezt a helyzetet el lehetne kerülni, és tulajdonképpen nem is szükséges, hiszen ez egy természetes folyamat. Ugyanakkor van néhány tipp, amivel meggyorsíthatod az átalakulást.

Vad formákat tud ilyenkor ölteni a szőrzet: 

Így kell ápolni egy kopaszodó pomerániai kölyköt

A petpom.com oldalon remek tippeket találtunk arra vonatkozóan, hogyan érdemes ápolni a kutyát ebben az időszakban ahhoz, hogy felgyorsítsuk valamelyest a folyamatot, és kényelmesen is tartsuk közben az ebet.

  • Fürdesd kedvencedet 3 hetente.
  • Használj hozzá nagyon jó minőségű, tápláló és nyugtató sampont, valamint kondicionálót. (Természetesen kizárólag kutyák számára kifejlesztett terméket.)
  • Fésüld gyakran a megfelelő fésűvel, kefével.
  • Használj olyan kondicionáló sprayt, amelyet nem kell lemosni. Legyen ez is nyugtató és nagyon jó minőségű.
  • Ügyelj arra, hogy kutyusod puha felületen pihenjen, aludjon.
  • Ha bőrirritáció lép fel, mindenképpen keresd fel az állatorvost, és ápold a területet azzal a készítménnyel, amit felírtak.
  • Tartsd melegen kedvencedet, ha a hidegebb hónapokban zajlik le a folyamat jelentős része.

A gyakori fürdetés ebben az esetben azért fontos, mert csak így lehetsz biztos abban, hogy eltávolítasz minden olyan, a kutya testén felgyülemlett természetes olajat, amelyek másként eltömíthetik a pórusait így irritációt, gyulladást okozva. Mindig szárítsd meg a kutyust a fürdés után, de sose dörzsöld a szőrét. A rendszeres fésülés nemcsak stimulálja a vér áramlását, de segít hamarabb megszabadulni a hulló szálaktól is, ami gyorsabbá teszi a folyamatot. Azokon területeken, ahol kevés a szőr, puha sörtéjű, kímélő kefét használj, míg azokon a területeken, ahol dúsabb vagy már megjelent a kettős szőrzet, a legjobb a slicker kefe fém fogakkal. Ezzel a technikával elkerülheted a nemezesedést és csomósodást, de nem is sérted meg a kutyust. A kondicionáló spray használata pedig segít hidratáltan és ápoltan tartani mind a bőrt, mind a szőrt. Mielőtt hozzálátnál a fésüléshez, enyhén permetezd be a bundát.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ebben az esetben nem a puppy uglies a ludas

Bár nem túl gyakoriak, megjelenhetnek olyan betegségek, amelyek összetéveszthetők az állapottal. Ha kedvenceden nem a fent említett időszakban tapasztalod a szőrhullást, szinte biztos, hogy nem a puppy uglies okozza, így mindenképpen keress fel vele egy állatorvost. De akkor is, ha úgy tűnik, hogy a szőrzet nem akar visszanőni. Ha 10 hónapos koráig még mindig azt látod, hogy nem jelenik meg az új bunda, ott valószínűleg probléma van.

Létezik egy BSD (Black Skin Disease) nevű betegség, amikor is a kutya nem veszíti el bundáját, majd csak valamikor 9-14 hónapos korában, majd a bőre megvastagszik és befeketedik. A betegség valószínűleg a belső elválasztás mirigyrendszerének zavarára vezethető vissza, és sajnos ezeknél az ebeknél rövidebb életkorral is kell számolni.

Jobb félni, mint megijedni, így ha bizonytalan vagy kedvenced szőrhullásával kapcsolatban, mindenképpen keresd fel az állatorvost!

Sajnos amikor a bőr így befeketedik, biztosan nem egyszerű szőrváltás áll a háttérben

Ide kattintva megtudhatod, mi a különbség a pomerániai törpespicc és a kisspicc között.

kopasz kutya kutya szőrhullás pomerániai spicc pomerániai törpespicc puppy uglies szőrhullás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!