hirdetés

Ez az elterjedt vadvirág halálos méreg a kutyának – így néz ki

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 9 - Képek: Getty Images Hungary

Nem árt az óvatosság, ha kirándulni indulsz a kutyáddal: a természetben halálos ellenségek leselkednek a kedvencedre.

hirdetés

Az aggófűfélék széles körben elterjedt, sok helyen védett vadnövények, amelyek egész Európában megtalálhatók. Egyik változata, a jakabnapi aggófű (Senecio jakobaea) gyakori az út menti területeken, mezőkön és a kertekben is előfordulhat, így viszonylag nagy a valószínűsége, hogy a kedvenced találkozik vele. Ám  komoly veszélybe kerülhet a kutya, ha a növényt lenyeli, mert az aggófű erősen mérgező.

jakabnapi aggófű

Így ismerheted fel

A fészekvirágzatúak családjába tartozó aggófű sárga virágzatával már májustól, egészen nyár végéig találkozhatunk, de az enyhe időjárás miatt elhúzódhat a virágzás. 60-70 cm magas, dúsan elágazó növény, levelei erősen szeldeltek vagy szálasak. Őszi időszakban inkább a virágok helyén megjelenő, a gyermekláncfű „ejtőernyőire” emlékeztető kaszat termések kelthetik fel kedvenceink érdeklődését, de a játékos rágcsálás súlyos következményekkel járhat.

Súlyos méreg

A jakabnapi aggófű nagyon mérgező a kutyák számára; minden része toxikus. A növény pirrolizidin-alkaloidokat tartalmaz – olyan mérgező vegyületeket, amelyek májelégtelenséget okoznak. Bár a kutyák eltérően reagálnak, az aggófű által okozott tünetek némelyike rendkívül súlyos lehet, és akár halállal is végződhet.

Ha azt gyanítod, hogy a kedvenced akár egy csipetnyit is elfogyasztott a növényből, azonnal keressétek fel az állatorvost. A legkisebb mennyiség is sürgős ellátást igényel.

A jakabnapi aggófű mérgezés tünetei

A tünetek súlyossága függ a kutya fajtájától, korától és általános egészségi állapotától, valamint az elfogyasztott aggófű mennyiségétől. Szerencsére a növény nem túl ízletes, így általában az ebek csak megkóstolják, ám már ez is elég a bajhoz.

Egyes kutyáknál azonnal észlelhetőek a tünetek, másoknál viszont napokkal később jelentkeznek a mérgezésre utaló jelek. Fontos tehát folyamatosan figyelned a kutyád viselkedését és állapotát, hogy mielőbb észrevehesd a tünetek megjelenését.

Ezek a következők:

  • Hányás
  • Hasmenés
  • Gyengeség
  • Étvágycsökkenés
  • Lelassultság
  • Depresszió
  • Gyakori ásítás
  • Koordinációs problémák
  • Céltalan járkálás
  • Sárgás elszíneződés a nyálkahártyán vagy a szemekben

 

Kezelés

Az állatorvosi vizsgálat során próbáld meg felidézni azokat a területeket, ahol jártál, és hogy ott nőttek-e vadvirágok. Ez különösen fontos, ha ugyan nem láttad a kutyát jakabnapi aggófű közelében, de mégis tüneteket tapasztalsz nála. Az állatorvos teljes egészségügyi ellenőrzést végez, a kiszáradás vagy májbetegség jeleit keresve. Ezt követően vérvizsgálatot is kérhet a belső folyamatok felmérése érdekében. Ha a szakember szervi károsodásra gyanakszik, akkor kutyusodnak további vizsgálatokra is szüksége lehet; például hasi ultrahangra, különösen a májra összpontosítva, mivel ez az a szerv, amelyet leginkább érint a mérgezés.

Az aggófű nem csupán a kutya számára mérgező

Az állatorvos által választott kezelési módszerek számos tényezőtől függnek, beleértve kedvenced tüneteinek súlyosságát, az aggófű elfogyasztásának időpontját és azt, hogy láttad-e a kutyádat a növény fogyasztása közben. Ha az eb az elmúlt néhány órában fogyasztott aggófüvet, az állatorvos hányást indukálhat nála, hogy minél gyorsabban kiürítse a toxinokat a szervezetéből. Emellett aktív szenet is adhat a gyomrában maradó méreganyagok felszívásához.

A jakabnapi aggófű mérgezés súlyos esetei többnapos állatorvosi ellátást igényelnek – infúziós kezelést és májtámogató gyógyszerek alkalmazását. Sajnálatos módon súlyos esetekben a mérgezés nem mindig fordítható vissza, és akár a kutya halálával is végződhet.

Légy nagyon körültekintő a séták, kirándulások során, hiszen a jakabnapi aggófű mellett számos egyéb veszély leselkedhet a kedvencedre.

aggófű kutya mérgezés mérgezés tünetei vadvirágok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink