hirdetés

Állatrendőrség Magyarországon: online konzultációban kérik ki a lakosság véleményét

László Enikő

2021. május 17 - Forrás: Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület

Az online konzultáció során a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület a lakosság véleményére kíváncsi azzal kapcsolatban, hogy szükségesnek vélik-e a hazai állatrendőrség megalakulását.

hirdetés

A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Egyesület április 28. és május 7. között online felmérést végzett az állatrendőrség felállításával kapcsolatos támogatottságról. A kutatásban 102 állatvédő szervezet vett részt, az eredmények pedig igazolják: körükben kiemelkedően magas a kezdeményezés támogatottsága. Sőt, a kérdőíves felmérés rávilágított arra is, hogy a szervezetek 83 százaléka aktív szerepet vállalna az állatrendőrség regionális szintű munkájában. Több mint 90 százalékuk pedig lokális feladatokat is ellátna.

Az állatvédő szervezeteket mellett azonban elengedhetetlen a lakosság véleményének a megismerése is. A kormány által nemrégiben végzett online állatvédelmi konzultációból kimaradt az állatrendőrség kérdése, holott az egy külön társadalmi párbeszédet is megért volna. Ezt a hiányosságot pótolja most az Online Konzultáció az Állatrendőrségről, mely a www.nasze.hu/konzultacio oldalon tölthető ki. A kérdéssor mindenki számára lehetőséget biztosít arra, hogy véleményt formáljon az állatrendőrség felállításának szükségességéről, a szervezet feladatainak meghatározásáról, működési kereteinek kijelöléséről.

A NÁSZ Egyesület célja egy olyan állatrendőrség felállítása, amelyet a szakmai szervezeteken túl a közvélemény is mellszélességgel támogat. Olyan szervezet működtetését tűzték ki, amely releváns mértékben hozzá tud járulni az állatkínzások visszaszorításához, a szaporítótelepek felszámolásához, az állatvédelmi programok végrehajtásához, közben pedig közvetítő szerepet tölt be az állatvédő szervezetek és a hatóságok között, támogatja és segíti az állatvédő szervezetek áldozatos munkáját.

Mint ismert, Európa számos országában, így Bulgáriában, Romániában, Írországban és Görögországban is működik valamilyen formában állatrendőrség. Hazánkban az Állatrendőrséget Magyarországnak! csoport munkájának köszönhetően került a kérdés a figyelem középpontjába. Dr. Fülöp Erik országgyűlési képviselőként elsőként állt melléjük a cél elérése érdekében. A nemzetközi példák tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy az állatrendőrség eredményesen hozzájárulhat az állatvédelem hatékonyságának fokozásához. Ezért a hazai állatvédelem megújulásának is alappillére kell, hogy legyen.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatkínzás állatrendőrség állatvédelem felmérés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink