hirdetés

Újabb kutyafajtát tiltanak be februártól, kedvezményt adnak az eutanáziához is

Gerhát Petra

2023. december 24 - Képek forrása: Az én kutyám, Getty Images Hungary

Úgy tűnik, 2023 a fajtatiltások éve. Már most bejelentették, hogy melyik a következő kutyafajta, ami immár újabb országban lesz illegális.

hirdetés

A brit kormány novemberben döntött az American bully XL típusú kutyák betiltásáról a szigetországban. Egy jótékonysági szervezet azonban felhívással élt és ivartalanítási akciót hirdet: az egyetlen módja ugyanis annak, hogy a jelenleg gazdis bullyk otthonukban maradhassanak, az ivartalanítás. A tulajdonosoknak ebben az esetben is kérvényezünk kell, hogy ivartalanítást követően náluk maradhassanak.

A bullyk sem veszélyesebbek, mint más fajta, mégis betiltják őket egy újabb országban – fotó: AÉK

Sok pénzbe kerül, ha valaki megtartaná a bullyját

Dave Sutton, az Almost Home Dog Rescue állatvédelmi szervezet vezetője a tulajdonosok megsegítésére akciót hirdetett, s mint azt a CNN-nek elmondta, igyekeznek átvállalni a mentesítési beadvány és az ivartalanítás költségeit, ez ugyanis komoly összeget emészthet fel már egyetlen kutya esetén is. Mint azt elmondta, a kutya ivartalanítása méretfüggő áron lehetséges, és a bully-k XL típusa nem egy apróra nőtt öleb, így akár 400 fontra is rúghatnak a műtét költségei. Az engedélyezési eljárás további 92,5 font állatonként.

Az ivartalanítás mellett a későbbiekben egyéb szabályoknak is meg kell félniük a kutyatulajdonosoknak, ha Angliában bully XL-t tartanának:

 • kötelező lesz a mikrochip
 • nyilvános helyen csak szájkosárral és
 • pórázon lehet őket sétáltatni
 • a tulajdonosnak 16 évesnél idősebbnek kell lennie
 • a Dog Trust tagságon keresztül pedig minden évben biztosítást kell kötniük a kutyára.

A felmentési igazolást sem hagyhatják otthon, azt kérésre be kell mutatniuk az őket igazoltató rendőröknek vagy kutyafelügyelőknek. Az Egyesült Királyság megdöbbentő módon kedvezményes árú elaltatást is felajánlott a tulajdonosoknak, kutyánként 200 font kedvezménnyel végeznék a kegyesnek nem, sokkal inkább kegyetlennek mondható eutanáziát.

 

Az állatvédelmi szervezetet vezető Sutton ugyan az interjúban javasolta, hogy ezt az összeget sokkal humánusabb módon az állatok ivartalanítására fordítsák, azonban úgy tűnik, egyelőre az ő szervezete az egyetlen, aki segít a gazdiknak. 5000 fontot különítettek el első körben erre az akcióra, novemberben már 82-en kértek segítséget tőlük és több mint 30 műtétet el is végeztek azóta.

 

A fajtatiltások nem csak Angliára jellemzőek, kontinensünk nyugati felén több országban is úgy vélik, hogy a kutyák, és bizonyos kutyafajták az okai a sajnálatos, sokszor tragikus baleseteknek. Mint az az alábbi interjúnkból kiderül, ez a legtöbb esetben nem így van, egy teljes kutyafajta betiltása pedig sosem hozott még olyan eredményt, mint ami eredetileg elvárt lett volna a törvényhozók részéről.


          
american bully angol kutya bully fajtatiltás tiltott kutyafajta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!