hirdetés

Az európai telepesek teljesen kipusztították az amerikai őshonos kutyákat: ez az egyetlen, ami megmaradt belőlük

Ferenczi Deborah

2023. március 14 - Képek: Getty Images Hungary

Amerika felfedezése egy teljesen új világ kezdetét hozta el az emberiség számára. Azonban az ott élő őslakosokra, illetve őshonos állatokra jelentős pusztítást jelentett az addigi békés világukba betörő európai civilizáció. Nemrégiben a Science folyóiratban megjelent kutatás szerint az európaiak Amerikába érkezése teljesen kiirtotta azokat a kutyákat, amelyek évezredek óta éltek együtt a kontinens őslakosaival.

hirdetés

A kutatást több neves egyetem összefogásában készítették, az eredmények pedig igazán lesújtóak voltak. A kontinens őshonos kutyafajtáit gyakorlatilag teljesen elpusztította a telepesek érkezése. Ezek az ebek a tudósok szerint legalább 9000 éve éltek tökéletes szimbiózisban az őslakosokkal, azonban a gyarmatosítást nem tudták túlélni.

Az ottani jellegzetes kutyafajták valójában európaiak?

Az olyan kutyafajták, melyek alapvetően Amerikában népszerűek, mint például a retriever, valójában Európából származnak. Azonban az őshonos fajták napjainkra már szinte teljesen eltűntek. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a gyarmatosítók számos olyan betegséget hoztak be a kontinensre, melyek nem voltak addig ismeretesek, így sem az állatok, sem az emberek immunrendszere nem volt felkészülve az azok elleni védekezésre. Ez pedig gyakran a halálukat okozta. Természetesen ezen kívül a hirtelen jövő biológiai változás és a kulturális stigmák sem egyszerűsítették meg a túlélést.

Milyen genetikával rendelkeztek az adott ebek?

Az Oxfordi Egyetem, a Cambridge-i Egyetem, a Londoni Queen Mary Egyetem és a Durhami Egyetem tudósai által végzett kutatás az első, mely azt vizsgálja, hogy vajon az őshonos kutyák milyen jellegű genetikával rendelkezhettek. Az eredmények szerint jelentősen különbözött ezen állatok DNS-e a világ más részén található ebekétől. A kutatók azt vélték felfedezni, hogy ezek a kutyák nem az észak-amerikai farkasok háziasított leszármazottai, hanem a gazdáikkal együtt Szibériából, Észak-Amerikába vándorolt háziasított állatok. Ezt pedig úgy tudták megállapítani, hogy az ősi észak-amerikai kutyamaradványok DNS-eit hasonlították össze szibériai fajtákéval. Az eredmények pedig arra engednek következtetni, hogy valóban Szibériából érkezhettek ezek az ebek. A legrégebbi maradványok mintegy 9000 évesnek bizonyultak.

Az „egyetlen” túlélő

Greger Larson professzor úgy véli, hogy az őshonos állatok kipusztulását egyértelműen az okozta, hogy számos olyan fertőzéssel, valamint kulturális okokból való üldöztetéssel, illetve biológiai hatással kellett szembenézniük, melyek addig ismeretlenek voltak számukra. Azonban érdekes módon egyfajta ráktípust mégiscsak sikerült továbbörökíteniük a kihalt állatoknak. Ez pedig nem más, mint a CTVT, azaz a Canine Transmissible Venereal Tumor, mely egyfajta nemi úton terjedő rákfajta, mely párzás közben képes egyedről egyedre terjedni. Ez az egyetlen fertőző rákfajta, és a gyarmatosítás előtti időkben kizárólag Amerikában volt ismert, azonban azóta elterjedt az egész világon. Valójában ez a daganat az utolsó maradványa az egykor létező amerikai kutyapopulációnak. Mondhatni ez a betegség az eredeti vérvonal egyetlen túlélője, mely azóta is világszerte szedi áldozatait.

Az eddig is ismeretesnek bizonyult, hogy milyen mérhetetlen pusztítást végzett az európai civilizáció megérkezése az amerikai kontinensre. Azonban arról nem esett szó, hogy ez bizony nem csupán az embereket, hanem az ott élő kutyákat is érintette.

amerika fertőző rák gyarmati amerika kutya történelem kutyás történelem történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!