hirdetés

Ez a növény úgy hat a kutyákra, mint a cicákra a macskamenta

Hangai Lilla

2024. május 20 - Képek: Getty Images Hungary

A macskamenta a cicák 70-80%-ára van hatással; ezek a macsekok euforikus, játékos, ellazult állapotba kerülnek a növénytől. Látva ezt az önfeledtséget, több kutyatartóban is felmerült, hogy bárcsak kedvencük is átérezhetné valamilyen módon ugyanezt. Bár a tudomány jelenlegi állása szerint nincs olyan növény, amely ugyanúgy stimulálná az ebeket, mint a macskamenta a macskákat, valami hasonlót azért rejt a természet fűszereskertje.

hirdetés

Az ánizs egy erős illatú fűszernövény, amely bizonyos kutyákat hasonlóképpen stimulálhat, mint doromboló kedvenceinket az említett macskamenta. A fűszer mértékkel felhasználható szórakoztató és serkentő csemegeként a kutyák számára.

A legtöbb kutyára a fűszer gyakorol valamekkora hatást

Mi az az ánizs?

Az ánizs, latin nevén a Pimpinella anisum a zellerfélék családjába tartozik, közeli rokona a fűszerköménynek és a kapornak is például. Számos ételben és italban felhasználják édes, gyógynövényes illata és íze miatt. Fontos kiemelni, hogy nem azonos a csillagánizzsal, amely ugyan hasonló, de sokkal erősebb az illata és az íze is.

Érdekesség, hogy a fűszert a szagazonosító kutyák orrának edzésére is felhasználják olyan más növényekkel egyetemben, mint a szegfűszeg vagy a nyírfakéreg. Ezek az erős illatok ugyanis nagyon egyediek és különbözőek egymástól, ami lehetővé teszi az oktatóknak, hogy megtanítsák a kutyáknak, hogyan kell követni és megkeresni bizonyos szagmintákat.

Így hat az ánizs a kutyák érzékeire

Egyes ebeknél a növénynek serkentő hatása van, ami játékossá, mozgékonnyá, felszabadulttá teheti a kutyát. Csak viszonyításképpen, a macskamenta van, hogy játékossá tesz egyes cicákat, míg másokat álmossá, teljesen ellazulttá varázsol. A kutyáknál az ánizs esetében az utóbbit nem tapasztalják. Az azonban az ebek esetében is igaz, hogy vannak olyan példányok, akik semmilyen érdeklődést nem mutatnak a dolog iránt, de a legtöbbekre gyakorol valamilyen mértékű hatást, amely néhány óráig tarthat. Ezt követően a négylábú elcsendesedik, kipiheni a felszabadult energiák okozta mozgást.

Ánizsmag

Az ánizsmagot néha gyógynövényként is használják a kutyáknál a fájdalom, a bőrproblémák és az emésztési problémák kezelésére. Ám komolyan kérünk, mielőtt házi gyógymódokhoz folyamodnál, mindenképpen egyeztess az állatorvossal! A nagymértékben alkalmazott ánizs káros lehet, továbbá azt sem érdemes kockáztatni, hogy az állapot ugyan komolyabb ellátást igényelne, emiatt az mégsem valósul meg.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Így használd

Ahogy arra már az előbb is utaltunk, az ánizst mértékkel kell használni a kutyáknál! A hatást kis mennyiséggel is el lehet érni, amivel így elkerülheted az olyan kellemetlen mellékhatásokat, mint a hányás vagy a hasmenés. Hiszen így azonnal értelmét is veszti az egész próbálkozás. A legjobb, ha a lehető legkisebb mennyiséggel kezded, hogy lásd, milyen hatással van a kedvencedre.

Mielőtt bármit kipróbálsz a kutyán, egyeztess róla az állatorvossal!

Morzsolj össze néhány szemet, vagy akár egészben is beteheted néhány jutalomfalattal, vagy krémes finomsággal együtt egy olyan játékba, amibe ételt lehet rejteni. Vagy más nyalánkságokkal együtt egy lick matre (nyalószőnyeg) is felrakhatod, illetve felhasználhatod a házi készítésű szimatszőnyeghez. A napi étkezéshez semmiképpen sem javasoljuk, hogy hozzákeverd, főleg, ha este is kap enni a kutya. Semmi szükség arra, hogy lefekvés előtt felpörögjön.

A legbiztosabb pedig, ha mielőtt kipróbálnád ezt a kis serkentőszert, egyeztetsz az állatorvossal! Ő meg tudja mondani, ismerve a kutyádat, hogy rajta is biztonságosan használható-e. És még konzultáció esetén is, ha nemkívánatos tüneteket tapasztalsz a használata után, többé ne adj belőle az ebnek.

Ide kattintva a CBD-olaj hatásáról olvashatsz. A tudomány jelenlegi állasa szerint adunk a hatóanyagról objektív képet.

ánizs kutya fűszernövények gyógy és fűszernövények játékos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!