hirdetés

Több probléma is felmerül ezzel a TikTok trenddel kapcsolatban

Molnár Enikő

2024. április 3 - Képek: Getty Images Hungary

A közösségi média kiváló lehet arra, hogy új, hasznos ismereteket szerezzünk, emellett azonban megvan a veszélye is: ugyanilyen könnyen juthatunk potenciálisan káros tartalmakhoz.

hirdetés

Mindenki szereti az aranyos kutyás videókat, ám nagyon gyakran találkozunk olyanokkal, amik inkább károsak, mint cukik. Néhány hónappal ezelőtt elindult egy újabb „kihívás”, a Dog vs Lemon trend, aminek örömére az emberek egy szelet citromot dobnak, adnak a kutyájuknak. A legtöbb négylábú pedig hezitálás nélkül a szájába veszi a savanyú gyümölcsöt. Természetesen a reakciójuk nem mindennapi, az emberek pedig úgy fogyasztják az ilyen jellegű videókat, mint a cukrot.

@1truhero

📹 **"Sour Paws: Dogs vs. Lemons!"** 😂🍋 Get ready for a hilarious ride with this "Sour Paws" compilation! Watch as dogs encounter lemons for the very first time. Their reactions, ranging from puzzled to downright comical, will have you laughing out loud. Join the fun and see which pups handle the tangy twist and which ones simply can't deal. #FunnyCompilation #DogEating #FunnyDogReaction #funnycompilation #dogseating #funnydogreaction #dogreaction #funnydogcompilation #dogcompilation #funnyreactions #dogseatinglemons #doglemonchallenge #laughoutloud #petsandfruits #sourchallenge *This video is for #entertainment purposes only. We do not own the rights to this video. Please DM us for submissions or removal.* #PostScheduler

♬ original sound - Mansfield Parson

Mi a baj ezekkel a trendekkel?

Kicsit több mint egy évvel ezelőtt írtunk néhány, akkor aktuális trendről: például amikor ráugatnak a kutyájukra a gazdák, vagy szidalmazzák, és átlépnek a személyes terük határán ok nélkül. Nem kérdés, hogy ezek kifejezetten károsak lehetnek a gazdi-kutya kapcsolatra is, emellett pedig terjesztik a rossz példát. Rengeteg kedvelést, megtekintést és hozzászólást kapnak az ilyen tartalmak, tehát sokaknak tetszik, amit látnak. A jelenlegi trend első ránézésre jóval ártatlanabb, mint az előbb felsoroltak, de ennek is megvannak a maga hátulütői.

A #DogVSLemon kihívás azt üzenheti, hogy egyre több gazda kihasználja szeretett kisállatait online hírnévért és szórakoztatásért. (…) A közönség számos tagja nem érti az állatok viselkedését, így nem tudják felismerni a stressz és az agresszió jeleit, amiket ezek a kedvencek mutatnak. Ez nemcsak az állatokat juttatja veszélyes helyzetbe, de a körülöttük lévőket is

fogalmazza meg véleményét dr. Anna Foreman.

Milyen károkat okozhat a Dog vs Lemon trend?

Dr. Anna Foreman nem csak általánosságban beszélt a  kutyás trendekről, elsősorban a Dog vs Lemon ellen szólalt fel. Többek közt arról beszélt, hogy már maga az étel dobása is veszélyes lehet, főleg akkora darabokban, mint amiket a videókban láthatunk. Egy rossz mozdulat vagy egy szerencsétlen pillanat és az akció akár fulladáshoz is vezethet.

A citrom a másik része a problémának. Szerencsére a kutyáknak nem ízlik, és rendre kiköpik, ám ha megennék, kellemetlen tüneteket okozhatna. Kis mennyiségben a citrom leve még nem feltétlenül okoz problémát (ez nem azt jelenti, hogy biztonságos számukra), ám nagyobb mennyiségben a citromsav a gyomor irritációjához vezethet. A nagyobb gondot a citromhéj jelenti, két okból is: mérgezőbb az ebek számára psoralen tartalma miatt, illetve az emésztőrendszerbe jutva bélelzáródást okozhat. A héj abból a szempontból is káros lehet, hogy a legtöbb áruházban kapható citrom héja nem alkalmas emberi fogyasztásra a felhasznált növényvédő szerek miatt. Így nem kérdés, hogy a kutyáknak sem tesz jót.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A Dog vs Lemon trend több szempontból is veszélyes

Jó oldala is lehet?

Furcsamód lehet jó oldala is, bár nem a Dog vs Lemon trendnek, inkább a citrom kellemetlen ízének. Nagyon sok kutya van, aki bármit elvesz bárkitől, vagy feleszik a földről. Mondanunk sem kell, hogy ez egy nagyon rossz szokás, ugyanis a világ nem ennyire biztonságos. Vannak rosszakarók, akik mérget raknak ki vagy szórnak szét nyilvános helyeken, így nagy veszély leselkedik az ilyen „naiv” ebekre.

A citrom kellemetlen íze megtaníthatja a kutyákat arra, hogy elővigyázatosabbak legyenek a talált „finomságokkal”, és legalább szagolják meg a dolgokat, mielőtt elfogyasztanák őket. Természetesen ez nem tanítja meg kedvencünket, hogy semmit ne egyen fel a földről, így talált étel megtagadásának tanítását nem lehet vele teljesen kikerülni.

Számos étel van, ami mérgező lehet kedvencünkre nézve különböző okokból. Ha szeretnéd megismerni ezeket az okokat, akkor olvasd el ezt a cikkünket.

citrom dogvslemon kutya ehet citromot TikTok trend veszélyes trendek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink