hirdetés

Végre egy ártalmatlan kutyás TikTok-trend

Molnár Enikő

2024. június 6 - Kép: Getty Images Hungary

Sajnos számos régebbi TikTok-trend rossz példát mutatott, de a remény még nem veszett el.

hirdetés

Időről időre újabb TikTok-trendek jelennek meg a közösségi média kutyás oldalán is. Sajnos nagyon gyakori, hogy ezek a divatok nem tartják tiszteletben a kutyák határait, sőt, sokszor egészen ártalmas hullámok söpörnek végig a platformon. Szerencsére a „hands in” kihívás nem egyike ezeknek.

@jackie_the_sniffer

When you do the viral “hands in” challenge with your beagle but he’s a little slow and needs some encouragement 🐶🐾😇 #beagle #doghandchallenge #dog #paw #handsin #handin #amsterdam #netherlands #viral #fy

♬ original sound - lana rey

Add a mancsod, egy csapat vagyunk

A trend nem áll semmi másból, csak abból, hogy a gazdik egymásra teszik a kezüket, és várnak a kutyájuk reakciójára. Általában egy háromszög alakzatban foglalnak helyet, és a kutyus ül a kamerával szembe. Így jól látható, hogy az ebek sokszor hosszasan elgondolkodnak azon, hogy mégis mit kéne csinálniuk. Legtöbben viszonylag hamar rájönnek és rárakják a mancsukat a gazdik kezére. Ennek természetesen az emberek nagyon örülnek, és dicsérik az ebet. Gyakran az állatok egy kicsit zavarodottak ugyan, de legtöbbször nem tűnnek stresszesnek, zaklatottnak vagy szorongónak. Egyszerűen nem tudják, hogy pontosan mit kell csinálniuk.

@odinthesausage

Our little love❤️ #miniaturedachshund #dappledachshund #dachshundsoftiktok #dogsoftiktok #fyp #odinthesausage #sausagedog #cutedog #cutedogsoftiktok #handsinchallenge #thisiswhatlovelookslike

♬ original sound - Joanne 🤍

A legtöbb videóra vett eb valószínűleg már ismeri a „pacsi” kézjelét, és azért sikerült összeraknia, hogy mi az elvárás, néhányuk pedig lehet, hogy a gazdáit utánozta. Bárhogy is legyen, ez egy aranyos trükk, egy kedves teszt, ami igazán frissítő a többi közösségi médián terjengő tartalom mellett. A jól sikerült „hands in” kihívást bemutató videók mellett vannak olyanok is, ahol nem tudta kitalálni az eb, hogy mit szeretnének, így mondhatni, sikertelen volt a próbálkozás. Azt viszont fontos elmondani, hogy ez nem mérvadó egy kutya intelligenciáját vagy gazdáihoz való kötődését tekintve.

Nagyon sok oka lehet annak, hogy egy kutya nem ajánlja fel ezt a gesztust. Ez semmit nem jelent azzal kapcsolatban, hogy egy kutya mennyire okos, vagy hogy mennyire szereti, illetve törődő az embereivel, vagy mennyire érzi úgy, hogy a család része

– nyilatkozta dr. Catherine Reeve a Salon online újságnak.

Vannak, akik két kutyával próbálják ki a kihívást:

@yolandaadiazz

My babies 😭😭😭 at first i thought our big guy failed lol

♬ Jacob and the Stone (Slowed) - Emile Mosseri & sped up + slowed

Ártalmas  trendek

Bár a „hands in”  trend nem egyike ezeknek, sajnos sok példát láthattunk az ellenkezőjére, így mindig érdemes ezeket a kihívásokat vagy trendeket szkeptikusan nézni. Nyilván ezeknél a videóknál nem az volt a célja a készítőknek, hogy bántsák a kutyájukat. Inkább hiányosságaik vannak a kutyák testbeszédének megfelelő értelmezésével kapcsolatban, így szórakoztatónak találták a többi kutya reakcióját, és ki akarták próbálni a feladatot.

Ez viszont nem teszi kevésbé ártalmassá a cselekedetet. Főleg nem azt jelenti, hogy jó döntés volt a részükről, hogy ilyen kényelmetlen helyzetbe hozták a kutyájukat, és a bizalmával játszottak. Lehet, hogy sorra érkeztek a kedvelések, és a videó növelte a nézettségüket, de nem lehet tudni, hogy egy kutya könnyedén lerázza-e magáról az élményt, vagy esetleg valamilyen negatív következménnyel fog járni, mondjuk a kutya-gazda közötti kapcsolatra, az eb mentális állapotára vagy egészségére nézve.

Egyáltalán nem etikus és felelősségteljes ilyen ártalmas trendeknek kitenni egy ebet. Már több cikkünk is volt, amiben ezeknek a kihívásoknak  a potenciális veszélyeit taglaljuk, például ide kattintva olvashatsz a kutyára ugatós és a trendről és hozzá hasonló kihívásokról. Ebben a cikkünkben pedig  a „kutya vs. citrom” trendet elemezzük.

cuki videó hands in dog challenge kutyás videó tiktok TikTok trend videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!