hirdetés

Nem mindig a méret számít: így játszott az óriás és a csöppség

Molnár Enikő

2024. április 10 - Képek: Getty Images Hungary

Imádni való, hogy mennyire egymásra van hangolódva a videón látható két kutya, még a méretkülönbség ellenére is.

hirdetés

Az alábbi videón látható két kutya megmutatja, hogy nem mindig a méret számít: a megfelelő körülmények között egy óriási eb és egy csöppnyi kutya is megtalálhatja a közös hangot.

Kiegyensúlyozott játék

A méretkülönbség ellenére egy igazán szép játékot láthatunk a párostól. A német dog figyel a kis apróságra, avagy a „tengerimalacra” (ahogyan a videó leírásában hivatkoznak rá), és nagyon óvatosan ugrál mellette, nehogy megsértse. Nyilvánvalóan mutatja a testbeszédével, hogy játszani szeretne a másik ebbel, és a páros gyönyörűen bemutatja, hogy milyen az, amikor kiegyensúlyozott a játék. Jól látható, hogy van egyfajta oda-vissza mozgás kettőjük között. Nincs agresszor, semelyikük nem erőszakoskodik, és nem ijednek meg a másiktól. A klip elején láthatunk egy kis „megadást”, amit felismer a német dog. Ott is hagyja a csöppséget, aki utánamegy, játékot kezdeményezve.

A játékos meghajlás

Nagyon sokszor láthatjuk a videóban, hogy a két kutya meghajol egymás előtt. Ugyan a német dognál ez sokkal nyilvánvalóbban látszik, a kicsi is utánozza a mozgást. Ez a meghajlás egy univerzális jele a játék kezdeményezésének a kutyák világában, és mindig barátságos szándékot takar. Többek közt így kommunikálják a másiknak, hogy csupán szórakozni szeretnének. A meghajlás tehát leggyakrabban a játék eszköze, ellenben más helyzetekben is használják, változó jelentéssel. Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk.

Vége a játéknak

A videóban szuper példát mutat a két eb arra is, hogy milyen, amikor szünetet kezdeményeznek a kutyák játék közben. Az is lehet, hogy éppen véget vetnek a játéknak egy barátságos, nyugodt módon, kvázi közös megegyezés alapján. A klip végén ugyanis a német dog lefekszik, az apró kutyus pedig követi a példáját, nem erőltetve a további játékot. Igazán egymásra van hangolódva a két eb, és jól értelmezik a másik szándékát. Nem tudjuk, hogy milyen régóta ismerik egymást, de a gazdiknak nagyon jól sikerült a két négylábú összeszoktatása. 

Ebben a cikkünkben részletesebben olvashatsz arról, hogy általában hogyan jelzik egymásnak a kutyák, hogy elég a játékból.

 

aranyos kutyák cuki videó játék kicsi a kutya kutyás videó meghajlás német dog videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink