hirdetés

Van olyan elektromos nyakörv, ami kifejezetten hasznos: te tudod melyik?

Molnár Enikő

2023. augusztus 23 - Képek: Getty Images Hungary

Az elektromos nyakörvek, vagy e-nyakörvek használata kifejezetten megosztó téma. Van, aki el se tudja képzelni nélkülük kutyája tanítását, és van, aki még a gondolattól is rosszul van, hogy egy ilyen eszközt kedvencére adjon.

hirdetés

2024 Február 1-jétől Angliában is betiltják az elektromos sokkoló nyakörvek használatát. Ez a döntés egy közel évtizedes kampány eredménye, amit a The Kennel Club vezetett. Walesben már 13 éve áll fenn ez a helyzet, illetve Franciaországban az idei év januárjától kezdve tilos az eszköz használata. A betiltók listáján többek közt Németország, Ausztria, Dánia és Svédország is megtalálható. Sok tévhit és félrevezető tájékoztatás kering ezekről az eszközökről, és nagyon könnyű elkeveredni az információ áradatban.

Mit takar a sokkoló nyakörv?

A sokkoló nyakörv már első olvasásra is ijesztően hangzik. Megnézünk róla néhány videót, utána olvasunk egy keveset, és még inkább kegyetlennek könyveljük el. Hiszen mi jut először eszünkbe a “sokkról”? Fájdalom, barbár módszerek, áramütés… semmi jó. Ezeket az eszközöket az 1960-70-es években vezették be, és eredetileg kis mértékű elektromos áramot vezettek a kutyákba a két fém érintkezési ponton keresztül, hogy így elkerüljék a nem kívánt viselkedést. Nem titok, hogy ezek a nyakörvek, legyen szó a régi vagy a modern változatukról, a kényelmetlenség érzésére alapoznak. Pozitív büntetésnek nevezik azt a módszert, mikor a nem kívánt cselekedet, viselkedés hatására valami kellemetlenség éri a kutyát.

A modernebb változatok, amiket már inkább e-nyakörvnek neveznek, elvileg elektromos stimulációval (ES) működnek. Az ES alacsony feszültségű elektromos impulzusokat vezet az állatba a bőrön keresztül. Laikus szemmel nézve igazából nem feltűnő a különbség addig, amíg az elektromosság vezetve van, így nem tették kevésbé ellenszenvessé az elektromos nyakörveket a hétköznapi emberek számára.

Az e-nyakörvek kedvelői előszeretettel megkülönböztetik a jó és a rossz minőségű eszközöket. Úgy gondolják, hogy megfelelő használat mellett egy jó minőségű eszközzel (aminek számos szintje van, és fokozatosan lehet növelni az impulzus erősségét) csodákat lehet elérni. Kiemelik, hogy nem csak a távirányító nyomogatását jelenti az e-nyakörv használata, hanem egy külön odafigyelést igénylő tréninget takar. Nem való mindenkinek, és nem használandó szakértői segítség, illetve a megfelelő háttérismeretek nélkül.

Gyakran olyankor érzik indokoltnak az elektromos nyakörvek használatát, amikor a kutya hirtelen elszaladhat.

Ennek ellenére mégis sokan tiltakoznak az eszköz használata ellen, mert embertelennek tartják, illetve fölöslegesnek, hiszen a legtöbb problémát, amit elektromos nyakörvvel kezelnek, pozitív módszerekkel is meg lehet közelíteni. Lehet, hogy az utóbbi kicsit lassabban fejti ki a hatást, de nem okoz kellemetlenséget az ebnek. Ha ez nem lenne elég, van, hogy csak ront a helyzeten az elektromos nyakörv, például egy félős kutyánál.

Jó-e, hogy sorra betiltják az elektromos nyakörvek használatát?

Gyakran hasonlítják az elektromos nyakörv alacsonyabb fokozatát ahhoz az érzéshez, mint amikor egy nehéz bogár mászik a bőrünkön. Fájdalmasnak ugyan nem nevezhető, de kellemetlen lehet. Ha megállnának ezen a fokozaton, amikor még nincs fájdalom, de az érzés elég ahhoz, hogy kizökkentse az ebet az adott helyzetből, akkor lehet, hogy nem kavarna akkora felháborodást és ellenségeskedést az eszköz használata. Nem véletlenül vannak támogatói a jó minőségű e-nyakörveknek. De ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek lehetőséget kellene adni egy ilyen termék használatára. A legmagasabb fokozat már nem csak egy bogár súlyához vagy egy szúnyogcsípéshez hasonlítható. Ami még problémát jelent, hogy nem csak egy pillanatig tart az impulzus: számos másodpercen keresztül folytatódhat. Így már túllépi a “kis emlékeztető”, és a “ vállon kopogtatás” szintjét.

Egy érzékeny kutya könnyedén bizalmatlanná válhat.

A hozzá nem értés és a rosszakarás csak néhány ok arra, hogy miért tiltották be az elektromos nyakörveket a fent említett országokban. Tény és való, hogy bármivel fájdalmat lehet okozni egy kutyának, de ezzel kifejezetten könnyű. Fentebb említettük, hogy egy pozitív büntetésre építkező eszközről van szó. Ezt a fogalmat az operáns kondicionálás témakörében szokás használni, és nem árulnak vele zsákbamacskát: büntetéssel tanítják a kutyát. De ha valaki nincsen tisztában azzal, hogy milyen fontos az időzítés (mind a jutalmazásnál, mind a büntetésnél), messzemenő károkat okozhat a kutyájának, még az alacsonyabb fokozatokon is.

Elektromos, mégis hasznos: a vibrációs nyakörvek

A korrekciós nyakörveknek számos típusa van, nem áll meg a tudomány az elektromos nyakörveknél: ultrahang, vibráció, spray vagy hangjelzéssel működő termékeket is lehet találni a piacon. Értelemszerűen valami működteti őket, tehát eredendően elektromosak, de nem vezetik bele az állatba az elektromosságot, semmilyen módon. Ezeket “humánusabb” kiképző nyakörveknek szokták nevezni.

A hallássérült ebeknek különösen jól jöhet egy vibrációs nyakörv.

A felsoroltak közül kiemelném a vibrációs nyakörvet, amit nem csak korrekciós eszközként szoktak használni: nagy segítséget nyújthat a süket ebek tanításában is. Nyilvánvalóan az ő oktatásukat egy kicsit másképpen kell megközelíteni, hiszen a szóbeli parancsok náluk nem sokat érnek. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem tudnak elsajátítani trükköket, vagy engedelmességi feladatokat. A gazdik elsősorban kézjelekkel kommunikálnak velük. Viszont felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet felhívni a figyelmüket, ha éppen nincsenek kartávolságban. Hiszen egy hallássérült eb is ugyan olyan kíváncsi, mint társai, és fel akarja fedezni a világot. Ilyenkor jöhet a képbe a vibrációs nyakörv, ami gombnyomásra rezeg. Ez a jelzés jól helyettesítheti a verbális vezényszavakat. Így az elektromos nyakörvek egyik formája kifejezetten sok segítséget nyújthat azoknak, akiknek születésétől kezdve nem hall kedvence, vagy az évek alatt vesztette el ezt az érzékszervét.

e-nyakörv elektromos nyakörv hallássérült kutya kutya tanítása vibrációs nyakörv

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink