hirdetés

Évszázados harc: a farkasok és medvék meglepő kapcsolata

Hangai Lilla

2024. július 4 - Képek: Getty Images Hungary

A szürke farkasok és a barna medvék együtt éltek és élnek a legtöbb elterjedési területükön az északi féltekén. És bár mindkét faj népessége csökkent az elmúlt évszázadok során, fennmaradó populációik ma is gyakran átfedik egymást. A farkasok elsősorban húsevők, csúcsragadozóknak tekintik őket, ami azt jelenti, hogy a tápláléklánc csúcsán helyezkednek el, és életmódjuk hatással van az egész ökoszisztémára. Ezzel szemben a barna medvék mindenevők, akik szezonálisan elérhető ételek után kutatnak, beleértve a bogyókat, rovarokat és más állatokat. Mint időszakos húsevők, elsősorban újszülött növényevőkre vadásznak, és ők is szintén fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában. Például ürülékük révén segítik a magok terjedését, és „részmunkaidős” csúcsragadozóként jelentős hatással vannak a növényevő populációkra is.

hirdetés

Bár a farkasok és medvék nagyon különböző módon közelítik meg az élelmet, komoly versenytársak. A mai cikkünkből megtudhatod, hogyan él egymás közvetlen közelében ez a két nehézfiú.

Grizzly medve (a barna medve Észak-Amerikában honos alfaja) és farkas

A medvék és a farkasok: együtt, egymás ellen

A medvék és a farkasok közvetetten megosztják a prédaerőforrást, például az újszülött borjakat, és közvetlenül versenyeznek a növényevő állatok tetemeiért, legyenek azok farkasok által vagy más módon elejtettek. Jól ismert tény például, hogy a barna medvék gyakran lopják el a farkasok kemény munkával megszerzett zsákmányát. Ez a megfigyelés vezetett ahhoz a közkeletű feltételezéshez, hogy ahol a farkasok és medvék átfedésben élnek egymással, az ellopott étel miatt a farkasok gyakrabban fognak vadászni. Ezt a mintát például megfigyelték a pumáknál és az eurázsiai hiúzoknál is. Azonban az utóbbi időben szerzett bizonyítékok azt sugallják, hogy a farkasok ritkábban ölnek, amikor versengenek a medvékkel. Bár ez az eredmény kezdetben ellentmondásosnak tűnt, új kutatások világítanak rá, miért is történik mindez.

Általában kétféle versengés zajlik a csúcsragadozók között. Az első az olyan típusú versengés, amely gyakran közvetlen interakciókat foglal magába, és az erőforrás kizárásával jár. Gondoljunk csak arra, amikor egy gyermek idősebb testvére odamegy, és kiveszi a gyerek a kezéből az édességet, amikor az éppen eszi. A másik típus leginkább közvetett interakciókat foglal magában, ami kevesebb élelmiszerforrást eredményez, azaz az erőforrások korlátozását. Újabb szemléletes példával élve az idősebb testvér belép a szobába, amíg a kisebb nincs ott, és így veszi el az édességét. A megfigyelések szerint a medvék és a farkasok között mindkét típusú versengés zajlik. Hogy éppen melyik, azt az évszak határozza meg elsősorban.

Egészen röviden tehát azért portyáznak kevesebbet a farkasok, amikor a medvékkel versengenek, hogy így megvédjék a levadászott prédát, és nyugodt körülmények között egyék és emésszék meg azt. Ezzel a technikával képesek biztosítani, hogy a betevőjük kisebb eséllyel vándoroljon a medvék karmai közé.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

A világ a hatásukra szerveződik

A medvék és a farkasok helyzete elég kiegyenlített. Ugyan a medvék sokkal nagyobbak, a farkasok azonban falkában vadásznak és mozognak. Emiatt a versengés sokkal tovább tart az esetükben; nehéz megmondani, hogy a mérleg nyelve ki felé billen. Az még mindig nem tisztázott, hogy a farkasok és medvék közötti mérkőzések milyen mértékben befolyásolják negatívan vagy pozitívan a fajok populációszámát, és hogyan változik ez a kapcsolat az éghajlatváltozás hatására. (Erre egy kicsit később még kitérünk.)

Ám az tagadhatatlan, hogy a csúcsragadozók közötti interakciók fontos szervezőerőt jelentenek a világban. A ragadozók közötti versengés stabilizálhatja az ökoszisztéma dinamikáját, és a nagyragadozó- és dögevőközösségek teljes együttese összefüggésbe hozható az ökológiai ellenálló képességgel. A csúcsragadozók közötti versengés természetének megértése ezért fontos mind az ökológia alapvető megértéséhez, mind pedig a veszteségeik vagy helyreállításuk hatásainak meghatározásához. És még mindig nagyon sok kérdés van a témában, amire nem tudjuk a választ!

Egy medve és egy farkas döglött bölényt eszik a Yellowstone Nemzeti Parkban

Tényleg rátámadnak a farkasok a medvékre is?

A vadászok egyre gyakrabban lesznek szemtanúi annak, ahogy egy medve pánikszerűen hagyja el a terepet, ha megneszeli egy farkas vagy egy falkányi farkas közeledtét. Főleg Amerika északi területein a farkasok száma egyre növekszik, ennek következtében a szarvasok száma pedig csökken. Ezt pedig a fekete medvék igencsak megszenvedik. A bucksbullsbear.com-on például olvasható, hogy nem nehéz olyan farkasürülékbe futni Minnesota erdeiben, ami tele van medveszőrrel. Ám a valóság az, hogy a farkasok ezen szokását egyetlen biológus sem erősíti meg a honlap állítása szerint, ugyanis igyekeznek minden olyasmit elkerülni, ami rossz fényt vetíthetne a farkasokra. Ennek pedig megvan az oka: méghozzá a fajt körülvevő érzelmileg töltött politikai légkör.

Az erdőjárók, csapdázók, vadászok és vadászvezetők azokon a területeken, ahol a medvék és farkasok gyakran találkoznak, nem ennyire visszafogottak. Ezek az emberek az erdőkben többször találkoznak farkasok által megölt medvék maradványaival, és úgy érzik, hogy a probléma egyre súlyosbodik; főleg, ha a bocsokat nézzük. Állításuk szerint a ragadozás nagy része télen történik, amikor a farkasok képesek kihúzni a medvéket még a barlangjaikból is, hogy megegyék őket.

Egy grizzly és annak bocsa egy farkas társaságában a Yellowstone Nemzeti Parkban

Hogy ezek csak elszeparált esetek lennének, vagy valóban globális probléma van kialakulóban, az egyelőre nem világos. Ahogy a fentiekből is kitűnik, a medvék és a farkasok kapcsolata réteges és összetett. Az egyensúly megborulását tőlük teljesen kívülálló okok is generálhatják; mint például az ember terjeszkedése, ezáltal pedig a kiapadó erőforrások. Bízunk benne, hogy a jövőben még több kutatást végeznek majd a témában, hogy a begyűjtött információk segítségével megóvhassuk mindkét fajt.

Ha érdekelnek a farkasok, ajánljuk figyelmedbe Gayler Krisztina, a Yellowstone Nemzeti Park farkasfigyelőjével készült cikkeinket. Ide, valamint ide kattintva elérheted őket. Krisztina többek között arról is beszélt, hogyan hálózza be a politika a farkasok életét Amerikában.

barnamedve farkas medve nagyragadozó szürke farkas

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!