hirdetés

Miért nincs fekete komondor?

Gerhát Petra

2024. április 19 - Képek: Getty Images Hungary

Bár lassan százéves történet a fekete komondoroké, a mai napig vannak, akik elhiszik, létezik a különös színváltozat a legendás magyar kutyafajta esetében is.

hirdetés

Hatalmas, tekintélyt parancsoló, büszke jószág a komondor. A fajta hungarikum, a magyarság büszkesége. Különleges bundája miatt világszerte nagy érdeklődés övezi, és nem volt ez másként évtizedekkel ezelőtt sem. 

Hogyan lett fekete a komondor?

Bár ma már nem csak a fajtastandard szögezi le, hogy a komondor bundája fehér, a hétköznapi emberek számára is evidens. Korábban azonban fel-felröppentek hírek különleges külsejű, fekete példányokról. A Kutya Múzeum gyűjteménye segítségével avatunk most be a fekete komondorok legendájába. 

A fekete komondor létéről a Der Hund német szaklap 1933. decemberi száma közölt adatokat elsőként. A magyar pásztorkutyákat bemutató cikkükben írtak a kuvaszok és komondorok fekete színváltozatainak tenyésztéséről. A magyar szakemberek már akkor élesen tiltakoztak a feltételezés ellen, hiszen az FCI fajtastandardja sem engedélyezte az eltérő színt. Ilosvai-Hollósy Lajos, a kuvaszokkal foglalkozó szervezet vezetője hangsúlyozta már akkor is, hogy a fekete színváltozatú kutyák nem törzskönyvezhetők. 

A németországi komondortörzskönyv első kötetében egy D. W. Muth nevű tenyésztő nevezte ekkoriban a komondor- és kuvasztenyésztés csúcsának a fekete példányokat, kiemelve, hogy Magyarországon csak korcs egyedek találhatók. Saját példányai származási helyeként pedig a „Pusztát” nevezte meg, ahol szerinte magas szinten tenyésztenek. Mint írta, szerencsére nála éppen akad ezen csúcspéldányokból Gauting bei München nevű kennelében. A fekete, komondorként és kuvaszként törzskönyvezett példányokat kiemelten drágán árulta. 

Gyönyörű komondor egy kutyakiállításon

Mi sem könnyebb, mint kontár módra egy új fajtát kreálni. Végy egy kuvaszt és egy újfundlandit, és keresztezd őket, és kész a fekete kuvasz D. W. Muth módra. Az új fajták megszületése után jön a második lépés, azok keresztezése, az ősi típussal. Belecsempészik a rossz vért az igazi értékeinkbe, és örökre tönkreteszik azt. Felelősségünk teljes tudatában őrködünk a múltban, és fokozottabb mértékben, teljes eréllyel fogunk őrködni a jövőben is, hogy ily könnyelmű kontárkodásoknak az ősi fajtáink áldozatul ne essenek.

– foglalta össze Czajlik László, a Komondor Egylet elnöke, az Ördögárok komondor kennel alapítója 1934-ben. 

A Magyar Kennel Klub azonnal értesítette az FCI-t és a német kutyás szövetséget a furcsa próbálkozásról. Az FCI pedig gyorsan a tettek mezejére lépett, és kizárta a fekete kuvaszokat, illetve komondorokat a tenyésztésből, és egyúttal az ezzel kísérletező tenyésztő fehér egyedeit is. Mint kiderült, a német tenyésztő újfundlandiakkal keresztezte a magyar fajtát a fekete szín elérése érdekében. Összesen 67 kutyának kellett a törzskönyvét törölni munkássága nyomán. 

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

csalás fci fekete komondor kennel klub komondor tenyésztő újfundlandi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink