hirdetés

Egy görög kávézó csak azért marad nyitva, hogy a kutyusok tudjanak hol aludni

Ferenczi Deborah

2021. október 27

Gondoltad volna, hogy egy görög szigeten annyira szeretik az állatokat, hogy egy kávéház tulajdonos képes még éjszaka is nyitva tartani a kávéházat azért, hogy a kutyusok a hideg estéken nehogy megfázzanak?

hirdetés

Egy görög szigeten, Leszboszon található a Hot Spot kávézó, mely tulajdonképpen az ott élő kóbor kutyusok legkedvesebb menedékhelye. Ugyanis a tulajdonos kutyabarát ember, aki nem tudná elviselni azt, hogy egyetlen gazdátlan jószág is fázzon kint a hidegben, ezért inkább meleg fekvőhelyet biztosít számukra.

A kávézó, ami hajnali 3 után szállóvá alakul

Ahogyan az utolsó vendég is elhagyja a helységet átadja a kóbor kutyusoknak a terepet. “Szerencsére a vendégeinknek nincs ezzel semmi baja. Sőt! Kifejezetten kedves gesztusnak tartják, és sokan még zárás után is visszajönnek, hogy képet csinálhassanak négylábú vendégeinkről. De nem csak ők jönnek: rengeteg megkeresést kapunk a sajtótól is.” – nyilatkozta a tulajdonos. Az éjjel kutyamenhellyé vált kávézóról Eusztraliosz Papanisz görög származású egyetemi oktató készített először fotót, és töltötte fel Facebookra. Majd a kedves gesztust látva egyre többen és többen kezdték megosztani az adott kávézót, így igencsak hamar elterjedt az interneten.

Az alábbi angol nyelvű videóban jól látható, hogy milyen szeretettel viszonyulnak a kis gazdátlanok felé. 

A görög szigeten sok a kóbor kutya

Sajnálatos módon Görögországban a legfrissebb statisztikák szerint a kóbor kutyák száma meghaladja az egymilliót. Ami azért is nagyon sajnálatos, mivel a köztudattal ellentétben bizony nem csak a mediterrán időjárás jellemzi az adott szigetcsoportot, jellemzőek a hidegebb éjszakák és az enyhébb telek. Ennek tudatában igencsak nagy segítség az, ha valaki befogadja éjszakára a jószágokat.

A városunkban rengeteg a kóbor kutya, akik céltalanul, étlen-szomjan róják az utcákat. Hogy segíthessünk rajtuk, a vezetőség nyár közepén úgy döntött, a kávézóban zárás után a kutyáké a főszerep: kinyitjuk az ajtókat és megengedjük, hogy néhányuk nálunk húzza meg magát éjszakára” – nyilatkozott az egyik pincér.

A szörnyű helyzetért a görög adóságválságot és a menekültválságot okolják, illetve azt, hogy az országnak egyáltalán nincsen ivartalanítási programja, így bizony nagyon könnyen szaporodhatnak az állatok. Sőt, a helyzet annyira rossz, hogy képtelenek a menhelyek befogadni a gazdátlan ebeket, akik pontosan emiatt szorulnak az utcára. Az adott helyzet miatt olyan kedves gesztus az, hogy az adott kávézó befogadja éjszakára a hontalan kutyusokat. Reméljük, mások is követik a példáját.

(Képek: Getty Images Hungary)

kóbor kutya kóbor kutyák megmentése kutya hidegben kutya menedék kutyabarát kutyabarát kávézó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink