hirdetés

Aggasztó a mai iskolás korú gyermekek lelki állapota – így segíthet egy kutya

Hangai Lilla

2023. augusztus 25 - Képek: Getty Images Hungary

Azt tudjuk, hogy a kutyák jó hatással vannak az általános közérzetünkre és csökkentik a stresszszintünket, ám néha olyan érzésünk van, mintha nem tudnánk, hogy mekkora aranybányán is csücsülünk tulajdonképpen. Egyszóval nem használjuk ki a kutyákban rejlő csodás lehetőségeket ebből a szempontból. Gondolunk itt most az iskoláskorú gyerekekre, akiknek fiatal koruk ellenére rengeteg stresszel kell megbirkózniuk. Legyen szó az iskola teljesítményükről, a pubertás korról vagy kortársaik között totálisan megváltozott szociális dinamikáról.

hirdetés

Egy új tanulmány rámutatott, hogy egy iskoláskorú gyerek is intenzíven ki van téve a stressz különböző hatásainak – szerencsére azonban úgy tűnik, hogy ez csökkenthető egy kutya által.

Súlyos problémákkal kell megküzdenie egy átlagos iskolásnak is: a kutya lehet a válasz

A brit Lincoln Egyetem pszichológusa, Kerstin Meints és munkatársai a közelmúltban végzett tesztekben a nyál kortizol szintjéből megállapították a speciális nevelési igényű és „átlagos” gyerekek esetében is, hogy a stresszszintjük csökken-e kutyák hatására. A kutatás eredményei nagyon érdekes irányba terelik az eddigi ismereteinket. Kiderült ugyanis, hogy a gyerekek mindkét csoportjának stresszszintjére pozitív hatással volt a kutyák jelenléte. Ráadásul a tesztek során az állatok sem sérültek, ugyanis bármikor visszavonulhattak, ha úgy döntöttek.

A vizsgálatokat 2 „átlagos” és 7 speciális nevelési igényű gyermekeket oktató iskolában végezték el az Egyesült Királyságba 23 különböző fajtájú kutyával. A nyál kortizol, vagyis a stresszhormon szintjét a kontrollcsoportokban megmérték a kutyás beavatkozások előtt és után is. A tesztekből többek között az is kiderült, hogy a nem sajátos nevelési igényű és az SNI-s gyerekek között az előbbiek kortizolszintje sokkal magasabb volt a vizsgálat elején. A két tanulócsoport közötti különbségek a hathetes tesztidőszak végére eltűntek. Ez tehát többek között arra is bizonyítékul szolgál, hogy egy átlagos tanuló számára is nagy stresszel jár az iskola.

A kutatók ezt kifejezetten aggasztónak találták: „Tekintettel a stressz tanulásra gyakorolt káros hatásainak tudományos bizonyítékaira a tipikus populációban ez a növekedés riasztó. Egy közelmúltbeli felmérés szintén a stressz növekedését mutatta; a szorongás és a pánikrohamok az általános iskolások 78%-át érintik. Az iskolai vezetők is arról számoltak be, hogy a 2014 óta eltelt időszakban a tanulóiknak fokozott félelmeik vannak a tanulmányi kudarctól (75%) és a depressziótól (55%).

Egy gyerek esetében egy kutya rendkívül effektíven csökkentheti a stressz okozta hatásokat.

Az iránymutatást komolyan kell venni: a stressz a gyerek életének minden aspektusára hatással van

Összességében elmondható, hogy egy iskolás gyermeknek többé-kevésbé gondtalannak kellene még lennie. Ezzel szemben a stresszorok változatos formáit tapasztalják meg már ilyen fiatal korban is. A kutyák jelenléte azonban elképesztő erővel hatott rájuk és megnyugtatta őket. A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy ha a nagy képet nézzük, az oktatási rendszerben végzett változások elengedhetetlenek. Fontos kell, hogy legyen számunkra a gyerekek fizikális és mentális egészsége!

Addig is, ha lehetséges és úgy érzed, hogy meg tudod teremteni a megfelelő körülményeket a kutyatartáshoz, érdemes elgondolkodni rajta. Ha pedig már van otthon kutya, igyekezzetek olyan programokat szervezni vele és a gyerekekkel közösen, ami feltölti a testet és a lelket is. Lehet ez akár a közös napi séta beütemezése, kirándulások, túrák, trükktanulás. Fontos valami olyasmit választani, amit mindannyian egyformán élveztek és igazodik a kutya igényeihez is.

gyerek gyerek és kutya stressz stresszes ember tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink